Zit jij in de schulden?
Geldproblemen en schulden, één op de vijf huishoudens in Nederland heeft er mee te maken volgens het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting): Hoe welvarender we als land worden, des te meer schulden ontstaan. Niet alleen in de privésfeer, maar ook bij overheid en bedrijven.
Ja, dat klinkt misschien hard, maar laten we eerlijk zijn; in landen waar mensen weinig of niets te besteden hebben, kunnen wat minder makkelijk schulden ontstaan vermoed ik.
Rijke westen
Bij ons in het rijke westen komen mensen in de schulden doordat er een constante overdaad aan producten en diensten te koop wordt aangeboden. Dat aanbod wakkert hebberigheid in ons aan. Zo simpel werken de reclames immers. Die willen ons doen geloven dat we iets tekortkomen en dat we pas echt tevreden en gelukkig zullen zijn als we dit of dat aanschaffen.
Reclames
Ook reclames voor gokken dragen bij aan schulden. Er wordt dan wel bijgezegd: ‘stop op tijd’, maar dat is net zo zinloos als tegen een roker zeggen ‘stop als je er vier op hebt’ of tegen een alcoholist zeggen dat hij zijn consumpties moet beperken. Zo werkt dat natuurlijk niet.
Schuldenslaaf
Schulden ontstaan omdat we niet op tijd stoppen met uitgeven, kopen, gebruiken, en lenen. Iedereen die schulden heeft (gehad) weet dat het voelt als een beknellende greep, als iets dat je verder en verder het diepe in trekt. Je komt erachter dat je niet alleen een koop-, drank-, of gokverslaving hebt, maar ook nog eens een schuldenslaaf bent geworden. Je hebt je vrijheid weggegeven.
God en schulden
Christenen geloven dat wanneer je slaaf van je schulden bent geworden, dit iets is wat God verdriet doet. Hij wil namelijk dat we als mensen vrij zijn. Vrij om te leven, om te genieten, om dankbaar te zijn, om gezonde relaties aan te gaan en vrij om naar anderen om te zien. Door jezelf in de schulden te steken, beperk je je levensvrijheid enorm. Je komt niet tot je recht, je komt niet tot bloei want je hebt niet alleen schulden, je voelt je ook nog eens schuldig.
Schuldhulpmaatje
Misschien ben jij iemand die schulden heeft. Klop aan bij Schuldhulpmaatje, zoek hulp, kom uit die put! Misschien heb je geen schulden (meer), maar voel je je wel schuldig over dingen die je hebt gedaan of nog steeds doet.
Hoe God kijkt
Wij geloven dat God jou zo goed kent, dat hij ook dit van jou weet. Hij wil jou helpen met datgene waar je mee struggelt. Ook in je financiën. Goed voor jezelf zorgen, ook financieel, maakt God blij. Bekijk dit filmpje eens om erachter te komen hoe God naar jou kijkt. Doorpraten? Dat kan met één van onze e-coaches.
Dit artikel is geschreven door Marja Verschoor-Meijers