Wie is jouw Vader(dag)?

Home | Blog | God | Wie is jouw Vader(dag)?

De derde zondag in juni is aangebroken, het is Vaderdag! Misschien is dit wel de meest afstandelijke Vaderdag ooit, als je de coronaregels tenminste in acht neemt. Toch slaan we deze dag niet over. Simpelweg omdat het een traditie is, die we zeker willen vasthouden in een tijd waarin we al genoeg moeten loslaten.

Natuurlijk is het ook gewoon goed om weer even bij het vaderschap stil te staan. De Bijbel spreekt veel over vaders. Uiteraard over God de Vader, maar er komen tal van andere vaders voorbij: voorbeeldige en falende, sterke en zwakke. Genoeg voorbeelden om van te leren, maar in deze blog wil ik het scherper neerzetten: de vader van de leugen tegenover die van de waarheid.

Vader van de leugen

Misschien ben jij bekend met het fenomeen duivel of satan. Vaak wordt hij afgebeeld als een rood, eng mannetje met een staart, een driepoot in z’n handen en hoorntjes op zijn kop. Natuurlijk schetst dat een duidelijk beeld van iemand die kwaad in de zin heeft, maar de Bijbel (en de realiteit) leert dat hij listiger is. In de Bijbel staat dat hij zich soms voordoet als ‘een engel van het licht’. Dat zie je bijvoorbeeld goed bij zijn vraag aan Eva: “God heeft zeker gezegd dat je van geen enkele boom mag eten, hé?

Eigenlijk heeft hij maar één doel: mensen misleiden en hen (op een subtiele manier) bij God vandaan trekken. Wanneer je dat merkt? Als hij jou heel concreet de andere kant op stuurt: “Jij hebt toch geen God nodig? Het gaat toch goed zo? Jij gelooft toch zeker niet in die onzin?

Of door jou bijvoorbeeld te laten denken dat je niks kunt als je een keer een fout maakt: “Zie je wel, je bent niks waard. Bij jou gaat het altijd fout.” Het zijn gedachtes die je onzeker kunnen maken, niet kloppen en vaak alleen maar een kern van waarheid bevatten. Maar een halve waarheid, blijft een hele leugen! Daarom wordt satan in de Bijbel ‘de vader van de leugen’ genoemd.

Eigenlijk heeft satan maar één doel: mensen misleiden en hen (op een subtiele manier) bij God vandaan trekken.

Vader van de waarheid

Tegenover de leugen staat… de waarheid, natuurlijk! Waar de duivel altijd leugens de wereld in helpt, laat God de Vader je juist zien wat de waarheid is. Misschien heb je onze blog over geesten wel gelezen. Daarin vertelden we je iets over de Heilige Geest, de Geest van Jezus. Over die Geest staat in de Bijbel dat hij ‘de Geest van de waarheid’ is. Als je die Geest wilt gehoorzamen, als je luistert naar Zijn woorden, dan ga je overtuigd raken van dat wat goed is voor jouw leven. Waar leugens altijd onrust en chaos veroorzaken, daar maakt de waarheid je vrij.

Dat is niet altijd fijn, maar het is wel goed en eerlijk! Daarom zegt God de Vader tegen jou: “Ja, je maakt fouten en ja, je hebt soms domme keuzes gemaakt. Maar ondanks alles wat jij hebt gedaan, ben ik een Vader die jouw falen wilt vergeven!

Zijn woorden, Zijn waarheid, mogen jouw waarheid worden. Als je deze waarheid omarmt, zul je ontdekken dat jij ook zelf mensen echt kunt liefhebben en dat anderen jou kunnen vertrouwen.

je bent bij de Vader van de waarheid altijd welkom.

Welke vader kies jij?

Dan rest er eigenlijk maar één vraag: voor welke vader kies jij? Natuurlijk, normaal gesproken kies je je vader niet, maar je hebt wel de keuze naar welke boodschap je luistert. Daarom kan je misschien meer met deze vraag: welke woorden en gedachten wil jij dat werkelijkheid worden voor jou?

En hoe je ook terugkijkt op je keuzes, je bent bij de Vader van de waarheid altijd welkom. Want ook nu geldt: al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel.

Ben jij benieuwd naar woorden van de Vader van de waarheid? Jezus zegt dat wie Hem gezien heeft, de Vader heeft gezien. Wil je weten wat hij daarmee bedoelt en hoe jij die waarheid kunt volgen? Doe de gratis online cursus WaaromJezus? of neem contact met ons op. We spreken er graag met jou over door!

Etienne Keijts

Volgeling van Jezus - liefhebber van (winter)sport en de Bijbel – Zeeuw – geniet van mensen, een sterke boodschap en de natuur (lees: strand!) – groot fan van het ontbijt: kwark met zelfgemaakte granola Lees meer blogs van Etienne. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor