Christelijk geloof

God als Vader zien?

Is het je weleens overkomen dat een vriend of vriendin je vertelde over zijn of haar vader? En over hoe goed of slecht die is geweest? Het beeld dat je hebt over je eigen vader zegt veel over het beeld dat iemand van God ziet.

Want een bekende associatie van God is vaak een (vaderlijke) oude man hoog op een wolk in de hemel. Maar klopt dit beeld wel?

vrolijke vader met lachende dochter op zijn arm

Pijnlijke herinneringen

Misschien ben je zelf vader. Misschien heb je een vader, of heb je deze nooit gekend. Je mag weten dat geen enkele vader perfect is. Misschien is jouw gedachte aan een vader pijnlijk, omdat je niet zo’n betrouwbare vader hebt gehad. Het kan voorkomen dat dit je tegenhoudt om God juist niet als Vader te willen zien.

In de steek gelaten

De berg op

vader leert dochter fietsen

Ervaringen

Als we naar de Bijbel kijken, zegt Jezus dat wij God “Vader” mogen noemen. Zelfs als je eigen beeld niet zo positief is over je vader. Dat kan bijvoorbeeld omdat hij er nooit voor je was, en je je in de steek gelaten voelt. En misschien ben je wel teleurgesteld in je eigen vader. Maar draai het eens om: je weet nu juíst door die ervaring hoe een goede vader hoort te zijn.

De Bijbel laat God zien als een Perfecte Vader. Hij zal er voor je zijn om je te steunen wanneer je het moeilijk hebt. Hij luistert naar je en heeft je lief. Goed om Hem beter te leren kennen. Dat komt wanneer we er bewust voor kiezen om in Hem te betrekken in onze persoonlijke ervaringen.

God zoeken

Veel mensen hebben positieve ervaringen met vaders, velen ook niet. Tóch blijven christenen zeggen dat God de Vader ook jóuw leven positief wil vervullen, wanneer jij Hem betrekt in je leven. Dat kan bijvoorbeeld door met Hem te praten (bidden). Jezus leerde ons het onderstaande gebed dat wij ook altijd mogen bidden:

Onze hemelse Vader,
laten alle mensen diep ontzag voor U krijgen.
Laat uw Koninkrijk komen.
Laat op aarde worden gedaan wat Ú wil,
net zoals in de hemel wordt gedaan wat U wil.
Geef ons vandaag het eten dat we nodig hebben.
Vergeef ons wat we verkeerd doen,
net zoals wij ook de mensen vergeven die verkeerd tegen óns doen.
En stel ons niet op de proef,
maar red ons van het kwaad.
Want van U is het Koninkrijk
en alle kracht
en alle macht
en alle hemelse majesteit,
tot in eeuwigheid.
Amen.

Dus ja, God als perfecte Vader is volgens de Bijbel heel reëel. Sta jij ervoor open om Hem toe te laten in je leven? Laat het weten aan één van onze e-coaches! Kijk ook eens bij de (gratis) online cursus over bidden.