Wie is er schuldig?

Home | Blog | Geloof | Wie is er schuldig?

Alles wordt duurder! Deze zin horen we veel voorbij komen de laatste tijd. En, niemand wordt daar echt vrolijk van. Het kan zorgen voor stress, zorgen en boosheid. Boosheid naar de overheid, naar Rutte. Hij is verantwoordelijk, dus de schuldige.

Hoe zou Rutte zich voelen over al die commotie? Heb je daar weleens over nagedacht? Zou hij zich ook schuldig voelen over zijn daden?

Schuldgevoel

Misschien ervaar je veel onrust in je wanneer we het hierover hebben. Schuldig! Weg met die vent! Maar, ook Rutte is een mens zoals jij en ik. Een mens die, zo geloven wij, ook door God gezien wordt. Als je onrust ervaart over deze constatering, moedigen wij je aan om eerst eens te kijken naar jezelf. Ben jij geheel “zonder zonde”?

Misschien zit het je allemaal wel heel hoog. Wellicht voel je je schuldig over gedachten die je ooit hebt gehad. Die schuldgevoelens kunnen gaan over Rutte, maar misschien heb jij wel hele andere zaken waar je je schuldig over voelt; heb je dingen gedaan die volgens het boekje niet zouden moeten.

Hoe snel voel jij je schuldig? Schuldig tegenover mensen, jezelf, of misschien wel God? Dat je hen teleurstelt en je jezelf daardoor niet goed genoeg meer vindt?

Inheemse stammen

Misschien kunnen wij je helpen om samen met God te ontdekken waar deze gevoelens vandaan komen en ermee af te rekenen. Laten we voorop stellen dat schuldgevoelens in ieder geval van alle tijden zijn. Wij mensen willen graag de ‘gunst’ verdienen van anderen, ook van God.

Hoe snel voel jij je schuldig? Schuldig tegenover mensen, jezelf, of misschien wel God?

Ook in oude beschavingen en inheemse stammen zien we dat iedereen er alles aan doet om de gunst van de goden te winnen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Zuid-Amerikaanse Maya’s, de Afrikaanse Zoeloes of de Zuid-Aziatische Aboriginals. Zij offerden niet alleen dieren, maar zelfs ook mensen in de hoop in harmonie te kunnen leven met goden of voorouders en zegeningen te ontvangen. Wanneer zij geen offers zouden brengen, zouden zij gestraft worden en voor eeuwig schuldig zijn voor het lijden in hun familie.

Een ander inheems volk komt uit het oude Israël. Zij geloofden dat de mens Gods goede weg heeft verlaten en dat zij door het offeren van twee duifjes of een schaap weer in harmonie konden leven met God, want zo was het immers bedoeld. Maar toen ze opnieuw een fout maakten, moest het hele ritueel opnieuw worden uitgevoerd. Er ontstond een vicieuze cirkel.

Wie neemt de schuld weg?

Herkenbaar, zo’n vicieuze cirkel? Waarschijnlijk niet door het niet offeren, maar misschien wel door een interne vicieuze cirkel waar je maar niet uitkomt. Een verslaving, hebzucht of wellicht negatieve denkpatronen, zoals schuldgevoelens.

Gelukkig kwam God met een schuldsaneringsplan, om het even in Rutte-taal te houden. Althans, zo geloven christenen. God kwam voor alle natiën om voor eens en altijd met deze vicieuze cirkel af te rekenen. Sterker nog, Hij nam onze schuld op zich, door zelf het ultieme en eenmalige offer te worden, zodat deze rituelen niet meer uitgevoerd hoefden te worden, en wij niet meer schuldig waren voor de fouten die wij maakten.

Gelukkig kwam God met een schuldsaneringsplan, om het even in Rutte-taal te houden

Oplossing schuldgevoel

Even terug naar Rutte. Ook voor zijn fouten is God gekomen. God wil hem ook vergeven. En misschien ligt dat gevoelig, maar hoe sta jij hierin?

Misschien is vergeven een lastig onderwerp voor je. Dat is niet gek! Je staat hier niet alleen in. Ze zeggen weleens dat vergeving met de jaren komt, maar waarom zou je wachten tot je oude dag? Wij helpen je graag een stapje richting vergeven in onze (gratis) online cursus over vergeven.


Doorpraten? Dat kan met één van onze e-coaches. Vul dan onderstaand formulier in.
Wil je graag meer lezen over wat Jezus hier op aarde kwam doen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan (verzending alleen binnen Nederland). Kijk ook eens naar onze (gratis) online cursussen over diverse thema’s.

Jannine - Redactie IkzoekGod.nl

Lees meer blogs van de Redactie. Of kijk eens op Jezus.nl. (Disclaimer)


Je bent een...*





*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor