Christelijk geloof

Hoe oordeelt God?

Soms zijn er dingen die helemaal verborgen zijn. Net zoals in een mensenleven. Ieder mens loopt in het leven wonden en littekens op, en we zijn er goed in om dit verborgen te houden. Er zijn mensen die het hele leven last hebben van deze wonden en littekens. Bewust of onbewust beschadigen we anderen en doen we er domme dingen door.

We weten vaak ook heel goed wat er mis is met anderen en zien hun “splinters”, hun fouten en tekortkomingen. Waarom zijn we hier zo goed in? En kijkt God ook op deze manier naar ons?

een berg gele lego-hoofdjes

Persoonlijk verhaal

Gods oordeel

Als we naar de Bijbel kijken, is dit een van de dingen die Jezus erover vertelde. “Oordeel niet over andere mensen. Dan zal God ook niet over jullie oordelen. Want zo streng als jullie over iemand anders oordelen, zo streng zal er ook over jullie geoordeeld worden. Met de maat waarmee jullie iemand anders meten, zullen jullie zelf ook gemeten worden. Jullie zien wél dat er een splinter zit in het oog van iemand anders. Maar jullie merken helemaal niet dat er een hele balk in je eigen oog zit!”

Hij zegt dus eigenlijk dat het beter is om eerst bij jezelf te beginnen, voordat je iemand anders oordeelt. En dat wie goed doet (niet oordelen), goed ontmoet! Tegelijkertijd zegt Hij ook dat je in dezelfde mate waarop jij oordeelt, je zelf ook veroordeeld zal worden door God.

jongen met geel t-shirt en tatoeage op zijn arm
Met de maat waarmee jullie iemand anders meten, zullen jullie zelf ook gemeten worden
Jezus

Vergeven

Dus ja, er is een oordeel dat van God zal komen, maar de mate waarop dat gebeurt ligt bij jezelf. Dat klinkt hoopvol, maar ook lastig als je snel geneigd bent om over anderen te oordelen.

Misschien ben je er ook goed in om jezelf te oordelen, en zie je vooral de fouten en tekortkomingen van jezelf. Misschien is het goed om nu alvast jouw eigen spijkers en splinters eruit te trekken, en niet te wachten tot het begint te zweren en te ontsteken.

Vertel Hem de foute keuzes die je hebt gemaakt en bid om vergeving. Vertrouw erop dat God vergevingsgezind is, en vergeef degene die spijkers in jouw leven heeft geslagen. Kijk eens goed naar binnen of er iets is waar je vanaf moet.

bijl hakt in een boomtak

Wie is Jezus

Jezus werd met spijkers aan een stuk hout geslagen, zodat onze spijkers en splinters verwijderd konden worden. Op Goede Vrijdag is Jezus gestorven voor de dingen die wij fout hebben gedaan. Christenen geloven dat Hij met Pasen weer opstond uit de dood.

Vergeven kan lastig zijn. We willen je graag op weg helpen. Neem dus gerust contact met één van onze e-coaches op. Of meld je gratis aan voor de online cursus Vergeven waarin we dieper op het thema vergeven ingaan.