Wat is nou liefde?

Home | Blog | God | Wat is nou liefde?

Liefde vind ik maar een lastig begrip. Aan de ene kant zijn er ontelbare liedjes over geschreven en zijn de films met het thema liefde oneindig. Aan de andere kant worden in de naam van de liefde ruzies gemaakt, oorlogen gevoerd en mensen mishandeld. Liefde is zo’n algemeen woord geworden, dat ik me geregeld afvraag wat nu eigenlijk liefde is. Afschaffen van het woord heeft niet zoveel zin. Want ieder mens verlangt nu eenmaal naar iets, wat we omschrijven met het woord liefde.

We hebben het zelfs nodig als mens; zonder liefde raakt een mensenleven zwaar verminkt en kan het zelfs leiden tot de dood.

Angst voor besmetting

Verpleegsters van de eerste moderne weeshuizen in 1950, kregen de opdracht om kinderen niet aan te raken en niet met ze te spelen, uit angst voor besmetting van ziektes. Ondanks zeer professionele verzorging stierf 40% van de kinderen aan mazelen, terwijl buiten deze weeshuizen slechts 1 op de 100 kinderen stierven. Verschillende onderzoeken hebben daarna bevestigd; ieder mens heeft liefde en ook fysiek contact nodig.

God is liefde, hoe dan?

Maar hoe zit het dan met God? In de Bijbel wordt verschillende keren verteld dat de God van de Bijbel niet alleen lief heeft, maar zelfs liefde is. Hoe dan? Een tijdje geleden las ik weer eens door Genesis heen, het eerste boek in de Bijbel. Daar wordt verteld dat God de wereld maakt vanuit passie; iedere keer dat Hij iets afrondde staat er iets over Zijn verrukking; ‘En Hij zag dat het goed was.’ Wanneer alles klaar is, neemt Hij zelfs een periode van rust waarin Hij simpelweg geniet van wat Hij gemaakt heeft. Er is één ding waar God bijzonder blij over is. Als Hij de mens gemaakt heeft zegt Hij dat het zeer goed is!

Nu is de mens het enige schepsel met wie God rechtstreeks communiceert. Hij gaat heel nauw om met de mens, Hij wandelt geregeld met de mens.

Ontrouw in de liefde

De mens besluit echter om God ontrouw te worden en een eigen weg te kiezen. Tot hun grote schaamte ontdekken de mensen ineens dat ontrouw in de liefde vreselijke gevolgen heeft. Ze schamen zich diep voor hun naaktheid, hun kwetsbaarheid en ze verstoppen zich voor God en elkaar. Ik denk dat je weinig moeite hoeft te doen om te voelen wat zij voelden.

Ken jij nog dat moment van schaamte? Dat je wel door de grond wilde zakken? Je vreselijk verloren voelde en er liever niet meer was?

God zoekt de mens op

Adam, waar ben je?” De consequentie is duidelijk. Nu de mens kennis van goed en kwaad heeft, zal hij iedere keer opnieuw moeten kiezen. Ook vandaag de dag zal je merken dat je van binnen je soms verscheurd voelt. Dat je het goede wel wilt maar niet doet, en juist doet wat je niet wilt. God maakte voor de mens en zijn vrouw kleren van dierenvellen, en trok hen die aan. Dát noem ik liefde.

Degene die je zojuist bedrogen heeft, die naakt voor je staat vol schaamte; je pakt kleren en je helpt hem of haar zich aankleden.

Fysiek contact

Juist dat laatste, en Hij trok hen die aan, dat vraagt fysiek contact. Precies wat ze pas in 1960 ontdekten; iemand die kwetsbaar is heeft niet alleen verzorging nodig maar liefde, in woord en daad.
God is liefde. En het geheim daarvan is niet dat wij Hem hebben liefgehad, maar Hij ons eerst heeft liefgehad. Mag ik je uitdagen om meer te ontdekken van die liefde, ook voor jou?

Wil je meer weten over wie Jezus is, volg dan gratis de online cursus “Waarom Jezus?”.
Heb je een vraag? Reageer dan gerust via dit formulier “Meer weten” en stel je vraag.

Duurt Vonck

Leerling van Jezus, kind van God, trotse vader van 4, 'man van', netwerker, Koninkrijksdenker, pionieer en ondernemer, snoeper met een voorliefde voor appelkoeken (ja, die hele goedkope) Lees meer blogs van Duurt. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor