Wat is een christen?

Home | Blog | Veelgestelde vragen | Wat is een christen?

In gesprekken met allerlei mensen heb ik deze vraag vaak gesteld: wat is een christen? Regelmatig krijg je dan als antwoord dat een christen iemand is die in een christelijk gezin is geboren, of iemand wiens naam in de kaartenbak van een kerk staat. Soms kwam er op deze vraag een antwoord wat een christen in ieder geval niet is: iemand die iedere zondag vooraan in de kerk zit. Blijkbaar is de ervaring met onchristelijk gedrag van enkele kerkmensen de reden voor dit antwoord.

Wat staat er in de Bijbel?

Maar misschien is het toch wel even goed om te kijken wat de Bijbel als antwoord op deze vraag geeft. Wat je misschien niet zal verwachten is dat het woord maar heel weinig voorkomt in de Bijbel, slechts drie keer. 

Een gemeenschap van christenen

De eerste keer dat het woord voorkomt is in Handelingen 11:26. Daar staat dat in Antiochië de leerlingen (lett.: discipelen) voor het eerst christenen genoemd werden. 

Wat is hier aan de hand? Gelovigen in Jeruzalem hebben met tegenstand te maken gehad en zijn verstrooid geraakt, maar juist deze verstrooiing heeft bijgedragen aan de groei van het christendom in de eerste eeuw. Ook in Antiochië kwamen deze vluchtelingen terecht. En ze spraken zowel met Joden als Grieken over hun nieuwe geloof. Zo ontstond er een gemeenschap, bestaande uit Joden en Grieken die in Jezus zijn gaan geloven. 

Dat is heel opmerkelijk. De Joden leefden in die tijd sterk geïsoleerd van de andere volken. Zij kenden hun eigen godsdienst, met eigen wetten en rituelen, zoals de besnijdenis van de jongens, eigen voedselwetten en een eigen rustdag. De Grieken werden vaak door Joden als onbesnedenen uitgescholden. Grieken aten rustig alles wat bij de slager te koop was en hielden ook geen rustdag. Een Jood zou niet gauw aan tafel gaan bij een Griek, omdat het maar de vraag is of het voedsel dat je voorgeschoteld krijgt wel kosjer (rein) is. 

En nu is daar ineens een hechte gemeenschap ontstaan uit twee totaal verschillende bevolkingsgroepen. Dat viel op bij de omstanders. Twee totaal verschillende groepen, die ook gewoon hun eigen verschillende gebruiken blijven handhaven. Wat is dat dan wat deze mensen bijeen gebracht heeft? 

Het valt op dat er bij al hun verschillen één ding is dat samenbindt: geloof in Christus! En dat geloof is zo sterk dat over de verschillen heen gestapt wordt. En toen bedachten de inwoners van Antiochië een naam voor deze vreemde nieuwe groep: christenen.

Een christen is een leerling van Jezus Christus

Wat is een christen? Volgens de bijbeltekst Handelingen 11:26 zijn dat leerlingen (discipelen) van Jezus Christus. De benaming ‘discipel’ is dus niet, zoals vaak gedacht wordt, alleen gegeven aan de twaalf mannen die Jezus op aarde volgden en ook wel apostelen genoemd werden. Ieder die tot geloof in Jezus kwam werd een discipel genoemd. 

In Handelingen 6:1 bijvoorbeeld staat dat het getal van de discipelen talrijker werd. De discipelen in Antiochië die christenen genoemd werden waren dan ook niet de twaalf apostelen maar de Joden en Grieken die in Jezus gingen geloven. We mogen dus gerust zeggen dat een discipel hetzelfde is als een christen.

Hoe word je een christen?

Het is goed mogelijk dat een christen in een christelijk gezin is geboren of dat z’n naam in de kaartenbak van een christelijke kerk staat, of misschien iedere zondag vooraan in de kerk zit. Maar, hoe mooi of minder mooi je dat ook vindt, die dingen maken hem of haar nog geen christen.

Een christen word je door in geloof je vertrouwen op Jezus Christus te stellen. In mijn blog ‘Wat is geloof’ heb ik uitgelegd dat dit betekent dat je jezelf overgeeft aan Jezus en erop vertrouwt dat Hij garant staat voor je eeuwige bestemming, maar ook dat je ervoor kiest om te gaan leven zoals Hij dat wil.

Het is mooi dat je nu weet wat een christen is, maar het is nog veel mooier als je besluit een christen te worden. Op deze website kan je heel veel informatie vinden over wie Jezus is en hoe je contact met Hem kan maken. Wil je concrete stappen zetten om te ontdekken wie Jezus werkelijk is, volg dan de online cursus ¨Waarom Jezus?¨.

Peter Hartkamp

Christen, familiemens, levensgenieter, bruggenbouwer, voetbalfan, boekenworm, mooi-weer-kampeerder en voorganger. Lees meer blogs van Peter, of neem een kijkje op de website van Peter. (Disclaimer)

Laat een reactie achter

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor