Wat is een christen?

Home | Blog | Veelgestelde vragen | Wat is een christen?

In gesprekken met allerlei mensen heb ik deze vraag vaak gesteld: wat is een christen? Regelmatig krijg je dan als antwoord dat een christen iemand is die in een christelijk gezin is geboren, of iemand wiens naam in de kaartenbak van een kerk staat. Soms was het antwoord: Iemand die iedere zondag vooraan in de kerk zit. Dat is het naar mijn idee in ieder geval niet. Maar wat is het wel?

Wat is een christen?

Wat staat er in de Bijbel?

Het is altijd goed om te kijken wat de Bijbel als antwoord op deze vraag geeft. Want dat is waar het woord vandaan komt. Wat je misschien niet zal verwachten is dat het woord maar heel weinig voorkomt in de Bijbel, slechts drie keer.

Een gemeenschap van christenen

De eerste keer dat het woord voorkomt is in Handelingen. Daar staat dat in Antiochië (Turkije) de discipelen (leerlingen van Jezus) voor het eerst christenen genoemd werden.

Gelovigen in Jeruzalem hebben in dit stuk met tegenstand te maken gehad en zijn verstrooid geraakt, maar juist deze verstrooiing heeft bijgedragen aan de groei van het christendom in de eerste eeuw. Ook in Antiochië kwamen vluchtelingen van deze verstrooiing terecht. En ze spraken zowel met Joden als Grieken die daar waren over hun geloof in Jezus. Zo ontstond er een gemeenschap, bestaande uit Joden en Grieken die in Jezus zijn gaan geloven.

Dat is heel opmerkelijk, want de Joden leefden in die tijd sterk geïsoleerd van de andere volken. Zij kenden hun eigen godsdienst, met eigen wetten en rituelen, zoals de besnijdenis van de jongens, eigen voedselwetten en een eigen rustdag. De Grieken werden vaak door Joden als onbesnedenen uitgescholden. Grieken aten rustig alles wat bij de slager te koop was en hielden ook geen rustdag. Een Jood zou niet gauw aan tafel gaan bij een Griek, omdat het maar de vraag is of het voedsel dat je voorgeschoteld krijgt wel koosjer (rein) is.

En nu is daar ineens een hechte gemeenschap ontstaan uit twee totaal verschillende bevolkingsgroepen. Dat viel op bij de omstanders. Twee totaal verschillende groepen, die ook gewoon hun eigen verschillende gebruiken blijven handhaven. Wat is dat dan wat deze mensen bijeengebracht heeft?

Het valt op dat er bij al hun verschillen één ding is dat samenbindt: geloof in Christus! En dat geloof is zo sterk dat over de verschillen heen gestapt wordt. De inwoners van Antiochië bedachten toen een naam voor deze vreemde nieuwe groep: christenen.

Een christen is een leerling van Jezus Christus

Wat is een christen? Volgens de Bijbeltekst Handelingen zijn dat leerlingen (discipelen) van Jezus Christus. De benaming ‘discipel’ is dus niet, zoals vaak gedacht wordt, alleen gegeven aan de twaalf mannen die Jezus op aarde volgden en ook wel apostelen genoemd werden. Ieder die tot geloof in Jezus kwam werd een discipel genoemd.

mensen die met elkaar praten over hun geloof en de bijbel

In Handelingen staat dat het getal van de discipelen talrijker werd. De discipelen in Antiochië die christenen werden genoemd, bestonden uit Joden en Grieken die in Jezus gingen geloven. We mogen dus gerust zeggen dat een discipel hetzelfde is als een christen.

Hoe word je een christen?

Het is goed mogelijk dat een christen in een christelijk gezin is geboren, dat z’n naam in de kaartenbak van een christelijke kerk staat of misschien iedere zondag vooraan in de kerk zit. Maar die dingen maken diegene nog geen christen.

Een christen word je door te geloven in Jezus Christus. In mijn blog ‘Wat is geloof’ heb ik uitgelegd wat geloven precies betekent.

Het is mooi dat je nu weet wat een christen is, maar het is nog veel mooier als je besluit er eentje te worden. Op deze website kan je heel veel informatie vinden over wie Jezus is en hoe je contact met Hem kan maken. Wil je concrete stappen zetten om te ontdekken wie Jezus werkelijk is, volg dan de online cursus ¨Waarom Jezus?¨.


Doorpraten? Dat kan met één van onze e-coaches. Vul dan onderstaand formulier in.
Wil je graag meer lezen over wat Jezus hier op aarde kwam doen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan (verzending alleen binnen Nederland). Kijk ook eens naar onze (gratis) online cursussen over diverse thema’s.

Peter Hartkamp

Christen, familiemens, levensgenieter, bruggenbouwer, voetbalfan, boekenwurm, mooi-weer-kampeerder en voorganger. Lees meer blogs van Peter, of neem een kijkje op de website van Peter. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor