Wat betekent ‘geloof, hoop en liefde’?

Home | Blog | God | Wat betekent ‘geloof, hoop en liefde’?

In mijn tienerjaren had ik een kettinkje om mijn nek hangen met een kruisje, een anker en een hartje verbonden in een cirkel. De kettinkjes waren heel populair in die tijd. Of je nu wel of niet iets had met het christelijk geloof maakte eigenlijk niet uit. Vrijwel iedereen wist gewoon dat de drie symbolen, die staan voor geloof, hoop en liefde, de essentie van het leven weergaven.

Eeuwige liefde

Het idee achter de kettinkjes kwam overigens wel regelrecht uit de Bijbel want daar staat dat geloof, hoop en liefde altijd zullen blijven bestaan en dan wordt er nog aan toegevoegd… maar de meeste van deze is de liefde. Logisch eigenlijk als je bedenkt dat de inspirator van de Bijbel zelf liefde is. God is liefde en Hij is eeuwig. Dat is een troostrijke gedachte. Wat er ook gebeurt in de wereld, omdat God er is, zal er altijd liefde zijn!

Bijbels perspectief

Maar wat betekenen geloof, hoop en liefde nu eigenlijk vanuit Bijbels perspectief gezien? Het lukt ons misschien best wel om persoonlijke interpretaties aan die woorden te geven. Maar dat dat toch heel beperkt is, blijkt wel als we de Bijbel ernaast leggen.

Menselijk geloof is iets in de trant van ‘ik geloof het wel’ of ‘ik geloof dat er meer is tussen hemel en aarde’ of ‘ik geloof dat God bestaat’. Maar dat gelooft de duivel ook. Bijbels geloof gaat veel dieper. Het is het bewijs van dingen die we niet kunnen zien en de zekerheid van de dingen waarop we hopen.

Geloof, hoop en liefde, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en vormen een eenheid.

Zekere hoop

Dan komen we gelijk aan bij het volgende: wat betekent hoop voor jou? Misschien iets in de trant van ‘ik hoop dat het goed komt’ of ‘ik hoop dat het niet gaat regenen’. In die hoop zit een heel stuk onzekerheid, toch? De hoop die God geeft is helemaal niet gericht op het aardse bestaan, maar op de eeuwige toekomst. Bijbelse hoop is altijd gericht op Jezus de Messias, niet op een verbetering van wereldse omstandigheden. Bijbelse hoop heeft eeuwigheidswaarde.

Ware liefde

Ook wat liefde betreft moeten we veel verder kijken dan onze menselijke, vaak beperkte en soms onbetrouwbare liefde. Laten we eerlijk zijn, liefde kan omslaan in haat. Dat zegt genoeg over ons falen. Nee, de ware liefde is niet dat wij elkaar of God liefhebben. Het is dat God ons eerst heeft lief gehad.

Bijbelse liefde is ook ons antwoord op God die de wereld zo lief heeft.

Zonder Hem heeft liefde geen kans, zou er helemaal geen liefde bestaan. Alles wat wij op dat vlak proberen te doen zonder Hem is surrogaat, is zoeken naar het echte. Helaas vaak op de verkeerde plaatsen, bijvoorbeeld in de ene relatie na de andere. Bijbelse liefde is ook ons antwoord op God die de wereld zo lief heeft. Het is God liefhebben boven alles en je naaste als jezelf. Ja, zelfs je vijanden…

Geloof, hoop en liefde, ze zijn inderdaad onlosmakelijk met elkaar verbonden en vormen een eenheid. Eigenlijk zoals God zelf: Vader, Zoon en Geest in liefdevolle eenheid verbonden!


Doorpraten? Dat kan met één van onze e-coaches. Reageren mag ook onder deze blog.
Wil je graag meer lezen over wat Jezus hier op aarde kwam doen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan (verzending alleen binnen Nederland) of kijk bij één van onze (gratis) online cursussen.

Marja Verschoor-Meijers

Auteur, tekstschrijver, denker & doener. Lees meer blogs van Marja, of neem een kijkje op Marja's website. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor