Wat als het leven moeilijk en lastig is?

Home | Blog | God | Wat als het leven moeilijk en lastig is?

Wat gebeurt er soms enorm veel in een mensenleven. Het kan je soms zelfs wat overmannen. Je probeert te doen wat moet en dan komt er nog een schepje bovenop. Net te veel eigenlijk.

Je hebt misschien een drukke baan en je collega wordt ziek. Het is hectisch. Dan kom je thuis en blijkt er ook nog eens van alles thuis te zijn gebeurt, waar je niet op gerekend had. De wasmachine is stuk gegaan, terwijl je net een grote uitgave had
gedaan en je even niet weet of je het wel kunt betalen.

Gewoon een simpel voorbeeld. In de praktijk is het wellicht heel anders, maar met nog meer commotie en emotie. Er speelt van alles je wordt er moe van en het drukt je op de schouders.

Negeren

Natuurlijk probeer je te doen wat moet. Even zuchten en weer door. Dat kan voor een dag prima. Maar wat nu als het dagelijks wordt. Hoe dan verder? Blijf je proberen alles zelf maar weer proberen op te lossen? Ik geloof dat mensen soms net doen of het er allemaal niet is. Ze negeren de problematiek, de issues in hun leven. Ze zeggen dan zaken als: ik ga niet bij de pakken neerzitten. Of zoiets als: praten lost ook niks op.

Oplossingen

Soms is het leven heftig! Je hoeft ook niet bij de pakken neer te zitten en inderdaad, praatjes vullen geen gaatjes. Toch is het belangrijk om niet in de overlevingsmodus te gaan. Niet overleven maar leven.

We mogen leren om in de hectiek van alle dag God op te zoeken.

Soms is het nodig dat we ons beseffen dat we als het ware bezig zijn om te regelen hoe we zaken oplossen op onze manier. We improviseren oplossingen die eigenlijk niet echt helpend zijn. We doen alles zelf zonder God daarin mee te nemen. De Bijbel zegt: Mijn volk heeft twee vreselijke dingen gedaan. Ze hebben Mij, de Bron met levend vers water, verlaten. En in plaats daarvan hebben ze regenbakken gebouwd. Gebarsten bakken waar het water uit wegloopt.

Extra belasting

Het lijkt misschien handig om zelf maar oplossingen te bedenken. Maar het is weer extra qua belasting. Het is vermoeiend om voortdurend de gaten te moeten dichten. Uiteindelijk ben je niet meer bezig met de dingen in je leven waar je mee bezig moest, maar met het vullen van de gaten voor de oplossingen die je zelf had bedacht.

Jezus zegt: Kom naar Mij als je moe bent. Kom naar Mij als je gebogen gaat onder het gewicht van je problemen! Ik zal je rust geven.

Ontmoeten

We mogen leren om in de hectiek van alle dag Hem op te zoeken. Ik noem dat ontmoeten. Als je Jezus ontmoet dan mag en kan je van Hem leren. Hij wil heel dicht bij je zijn in alle eenvoud. Hij luistert naar je en zegt: Doe wat Ik je zeg. Leer van Mij. Want Ik ben vriendelijk en geduldig en bescheiden. Daarom zul je bij Mij innerlijke rust vinden. Want wat Ik je te doen zal geven, is niet te moeilijk of te zwaar voor je.


Wil jij graag in een veilige omgeving jouw verhaal delen? Neem dan gerust contact met ons op. Wil je graag meer lezen over het leven van Jezus en hoe je Hem kunt volgen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan via [email protected] (verzending alleen binnen Nederland) of kijk bij één van onze (gratis) online cursussen.

Erik Velema

Christen - Vader en opa - Houdt van mensen in hun pure vorm - Begeleider - Trainer - Coach - Hulpverlener meervoudige problematiek - Present zijn - Provocatief - Directief. Lees meer blogs van Erik. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor