Wat is Goede Vrijdag?

Wat is Goede Vrijdag?

Goede Vrijdag, zo heet de vrijdag voor Pasen. Het is de dag waarop Jezus 2000 jaar geleden werd vermoord. Om zo’n dag nou goed te noemen – wat zit daar achter?

Daarover gaat The Passion, een live spektakel over de laatste uren van Jezus. Dordrecht is gastheer van de negende editie van The Passion in 2019. Het verhaal met het thema ‘je bent niet alleen’ wordt tijdens het muzikale evenement live vertolkt in de oudste stad van Holland. Een processie met een groot verlicht kruis zal door de straten trekken richting het podium.

Jezus reist de laatste jaren van zijn leven rond als prediker en verzamelt een groep trouwe volgelingen om zich heen. Zijn optreden blijft niet onopgemerkt. De Joodse leiders vinden hem een onruststoker. Er wordt gezocht naar een manier om hem ten val te brengen. De laatste avond van zijn leven gebruiken de vrienden samen een maaltijd. Jezus breekt brood en schenkt wijn en biedt dat zijn vrienden aan. Hij zegt dat hij voor hen zal sterven. Diezelfde avond wordt hij door één van zijn beste vrienden uitgeleverd. Na Jezus’ arrestatie wordt het Joodse volk door hun leiders opgezweept een veroordeling te eisen van gouverneur Pontius Pilatus. Het oordeel: godslastering en hoogverraad. Het is een schijnproces. Binnen een paar uur wordt het vonnis voltrokken: dood door marteling aan een houten kruis.

Kruis: Romeins martelwerktuig

Een kruisiging was een Romeinse uitvinding waarbij je handen en voeten aan twee palen werden vastgenageld. Je hing aan het kruis tot je lichaam het opgaf. Tergend langzaam kwam je aan je einde: door uitdroging, een hartaanval of verstikking.

Wat is er goed aan deze vrijdag?

Jezus was pas 33 jaar, toen hij stierf. Opvallend is dat Jezus deze martelgang al weken voor zijn dood zag aankomen. Hij had er zelfs een doel mee. Een goed doel. Vandaar de naam: goede vrijdag.

‘Wanneer ik van de aarde omhooggeheven word, zal ik iedereen naar mij toe trekken.’ Daarmee bedoelde hij dat hij aan het kruis zou sterven.
[De Bijbel, Het evangelie volgens Johannes, hoofdstuk 12]

Meer weten?

Jezus’ uitspraak klinkt behoorlijk cryptisch. ‘…Zal ik iedereen naar mij toe trekken.’ Wat bedoelt hij? En hoezo iedereen? Hoe kun jij met de dood van Jezus te maken krijgen?

Doe de online cursus WaaromJezus? » Meer over Jezus? »