Wat is Goede Vrijdag?

Home | Blog | Christelijke feestdagen | Wat is Goede Vrijdag?

Goede Vrijdag, zo heet de vrijdag voor Pasen. Het is de dag waarop Jezus 2000 jaar geleden werd vermoord. Om zo’n dag nou goed te noemen – wat zit daar achter?

De laatste dagen van Jezus´  leven

Jezus reist de laatste jaren van zijn leven rond als prediker en verzamelt een groep trouwe volgelingen om zich heen. Zijn optreden blijft niet onopgemerkt. De Joodse leiders vinden hem een onruststoker. Er wordt gezocht naar een manier om hem uit de weg te ruimen.

De laatste avond van zijn leven gebruiken de vrienden samen een maaltijd. Jezus breekt brood en schenkt wijn en biedt dat zijn vrienden aan. Hij zegt dat hij voor hen zal sterven. Diezelfde avond wordt hij door één van zijn beste vrienden uitgeleverd.

Na Jezus’ arrestatie wordt het Joodse volk door hun leiders opgezweept een veroordeling te eisen van gouverneur Pontius Pilatus. Het oordeel: godslastering en hoogverraad. Het is een schijnproces. Binnen een paar uur wordt het vonnis voltrokken: dood door marteling aan een houten kruis.

Kruis: Romeins martelwerktuig

Een kruisiging was een Romeinse uitvinding, waarbij je handen en voeten aan twee palen werden vastgenageld. Je hing aan het kruis tot je lichaam het opgaf. Tergend langzaam kwam je aan je einde: door uitdroging, een hartaanval of verstikking. Zoals je in het filmpje hebt kunnen zien werd Simon van Cyrene gedwongen zijn kruis te dragen.

Wat is er goed aan deze vrijdag?

Jezus was pas 33 jaar toen hij stierf. Wat opvallend is, Jezus zag deze martelgang al weken voor zijn dood aankomen. Hij had er zelfs een doel mee. Een goed doel. Vandaar de naam: Goede Vrijdag.

Het verhaal van een rondreizende prediker, die jong stierf met mooie intenties. Het klinkt bijna als een verhaal wat mensen elkaar vroeger rond een kampvuur vertelden.

Toch geloven wij dat het echt gebeurd is en van betekenis is voor ons. Hoe we dat zo zeker weten? Er is veel bewijs voor Jezus’ leven, sterven én opstanding. We moedigen je aan zelf op onderzoek uit te gaan. Meld je gratis aan voor de online cursus The Case for Christ.

The Case for Christ-cursus »

WaaromJezus?-cursus »

RedactieJe bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor