Waarom is God een hij en geen zij?

Home | Blog | God | Waarom is God een hij en geen zij?

Van tijd tot tijd raak ik in gesprek met mensen die het moeilijk vinden om God als een liefhebbende hemelse Vader te zien en wel om de eenvoudige reden dat zij nooit een liefhebbende aardse vader hebben gekend. Het kan zijn dat hij bijvoorbeeld jong is overleden of weg is gegaan na een echtscheiding. In sommige gevallen is hij helemaal niet in beeld geweest.

Je kan er lang en breed over discussiëren of God een hij, een zij of onzijdig is. De wereld van vandaag heeft die discussie totaal laten ontsporen.

Beangstigend

Als Christenen het dan over ‘Papa God’ hebben, blijkt het voor die groep mensen best wel lastig te zijn om God als Vader te zien of als man überhaupt. Zeker als er sprake van misbruik of geweld is geweest. De gedachte aan iemand die alles ziet en alles van je weet, kan dan zelfs beangstigend zijn en zeker niet troostrijk.

Mannelijk

Misschien heb jij dat ook wel, dat het mannelijke beeld van God je niet aanspreekt. Toch is de Bijbel er duidelijk over, God is een Vader en dus een ‘hij‘. De Bijbel spreekt van het begin tot het einde over God, niet over een godin, over een Vader, niet over een moeder. Jezus die als Gods evenbeeld naar de aarde kwam, zodat de mensen Hem beter zouden leren kennen, was een man.

De Bijbel spreekt van het begin tot het einde over God, niet over een godin, over een Vader, niet over een moeder.

Vrouwelijk

We kunnen de feiten niet veranderen, maar dat wil niet zeggen dat God geen vrouwelijke, of moederlijke, kwaliteiten heeft, om het zo maar te zeggen. Als we het scheppingsverhaal bijvoorbeeld eens nader bekijken, dan kunnen we daarin lezen dat God de mens naar Zijn evenbeeld schiep, als man en vrouw schiep Hij hen. Dat vind ik altijd zo’n bijzonder gegeven; dat man en vrouw zijn, is Zijn evenbeeld. Dat man en vrouw zijn, zit blijkbaar allebei in Hem.

“Ik heb zó vaak je bewoners bij Mij willen verzamelen, zoals een kip haar kuikens onder haar vleugels verzamelt”

Moederlijk

Verderop in de Bijbel is hier en daar nog meer terug te lezen over de ‘vrouwelijke’ of ‘moederlijke’ kwaliteiten die God heeft. Er staat bijvoorbeeld geschreven dat God zei dat Hij zelf de Israëlieten zou troosten zoals een kind wordt getroost door zijn moeder. Wat een prachtig beeld van een liefdevolle God!

Ook Jezus stelde eens dat hij de Joden bij elkaar wilde brengen zoals een hen haar kuikens onder haar vleugels bijeenbrengt. Wat een bijzonder vergelijking is dat, eentje die vergelijkbaar is met wat we hierboven lazen.

Geen onderscheid

Je kan er lang en breed over discussiëren of God een hij, een zij of onzijdig is. De wereld van vandaag heeft die discussie totaal laten ontsporen. De Bijbel zegt over de geslachtsdiscussie echter dat mensen één worden in Jezus Christus, net als bij de schepping eigenlijk. Dat er geen onderscheid meer is tussen Jood of niet-Jood, tussen slaaf of vrij man, tussen man en vrouw. Al die discussies zijn niet meer belangrijk als je dankzij Jezus Christus, samen met miljoenen gelovigen, een eenheid vormt met de hemelse Vader!


Doorpraten? Dat kan met één van onze e-coaches. Reageren mag ook onder deze blog.
Wil je graag meer lezen over wat Jezus hier op aarde kwam doen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan (verzending alleen binnen Nederland). Kijk ook eens naar onze (gratis) online cursus over wie Jezus is.

Marja Verschoor-Meijers

Auteur, tekstschrijver, denker & doener. Lees meer blogs van Marja, of neem een kijkje op Marja's website. (Disclaimer)

8 reacties

 1. sreglov op 13 juni 2022 om 12:13

  God is geen ‘hij’ zoals een man een ‘hij’ is. God is ook geen vader zoals een man een vader is. Om God te beschrijven worden menselijke termen gebruikt, bij gebrek aan beter. Het is essentieel om te beseffen dat als de mens(!) wordt geschapen, die naar het beeld van God is. De HELE mens dus, niet alleen maar de man. God overstijgt mannelijk/vrouwelijk, dat zou namelijk impliceren dat er ook een vrouwelijke tegenhanger van God is, die er niet is. Menselijke eigenschappen als mannelijk/vrouwelijk (of wat wij daarvoor aanzien) zijn afgeleid van Gods essentie. Elk beeld wat in de Bijbel wordt gebruikt om God te beschrijven geeft een inzicht in Wie God is. Maar we moeten die beelden niet verwarren met wie God is. Als we God namelijk gaan zien zoals we een menselijke vader zien, slaan we de plank mis. Als we God als man zien al helemaal, God is geen man, ook geen vrouw trouwens. God is van een hele andere ‘soort’, om het zo maar te zeggen. Maar omdat wij mensen maar een beperkt besef kunnen hebben van wie God is, worden beelden gebruikt die wij wel snappen.

  • Marja Verschoor-Meijers op 15 juni 2022 om 12:12

   Dank je wel voor je reactie. God in mensenlijke termen beschrijven is onbegonnen werk denk ik inderdaad, maar als we de Bijbel lezen leren we wel wie God is, Hij openbaart zich namelijk door Zijn Woord, door Zijn Zoon en door de Heilige Geest. God is geen man of vrouw, God is Geest, dat moge duidelijk zijn. Maar God de Vader slechts als beeld of vergelijking zien, doet Hem tekort denk ik. De Bijbel zegt niet dat ‘Vader’ een vergelijking is, Hij is de Vader. In het scheppingsverhaal staat trouwens wel duidelijk dat wij mensen geschapen zijn naar Zijn evenbeeld en gelijkenis, man en vrouw. Die zitten dus beiden in Hem, eigenlijk zoals de vrouw in Adam zat, maar dat terzijde.

 2. Eva Wongsosemito op 14 juni 2022 om 10:52

  Helemaal eens met je stelling!

 3. Hubée op 15 juni 2022 om 17:06

  Op het schilderij van De Verloren Zoon van Rembrandt, heeft de Vader een mannen- en een vrouwenhand.

  • Marja Verschoor-Meijers op 20 juni 2022 om 21:02

   Dat is me nog nooit eerder opgevallen zeg, bijzonder!

  • Marcel op 27 juni 2022 om 12:10

   God is dimensieloos en is mede hierdoor overal aanwezig .Ons gezin heeft grote pech. Ik heb me al tot hem gekeerd, de rest ook. Het geeft een beetje hoop.

   • Marja Verschoor-Meijers op 29 juni 2022 om 13:01

    Ha Marcel, dank je wel voor je reactie. God is inderdaad overal en altijd aanwezig, dat is een prettige gedachte vind ik zelf :) we zijn immers nooit alleen. Wat goed om te horen dat jullie je tot Hem hebben gekeerd, dat geeft inderdaad hoop. Geef niet op!

Laat een reactie achter

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor