Waarom God, waarom al die ellende?

Home | Blog | God | Waarom God, waarom al die ellende?

Een van de moeilijkste vragen om te geloven in God en Jezus is voor velen dit: ‘stel dat God bestaat, waarom is er dan nog zoveel ellende? Of, ‘al die ellende, hoe kan je dan in een goede God geloven?’

depressief

Hans Teeuwen, Elie Wiesel en Zvi Kolitz

Bovenstaande vragen zijn van alle tijden. Ik kan mij nog een heftig fragment herinneren van cabaretier Hans Teeuwen.

‘Ja, God, ik wil het toch eens weten. Al die pijn, lijden, honger, ellende, ziektes, rampen, kindermishandeling, marteling, verkrachting, kanker en de holocaust – waarom God? Waarom? En dan zegt hij: Nou ja, vanwege zus en zo, dit en dit en dat. En dat zeg ik: Aha! Ja inderdaad. Jajaja, och ja. Natuurlijk… Nee, nou snap ik het’.

Herkenbare vragen? Vast wel. De holocaust is voor velen een reden om niet meer te geloven in goedheid en God. Auschwitz betekende het einde van het geloof in God voor de bekende Jood Elie Wiesel. En Zvi Kolitz, een Jood die tijdens de opstand in het getto van Warschau zijn vrouw en zes kinderen vermoord zag worden, schrijft vlak voor zijn sterven een brief aan God. Daarin schrijft hij: ´Dan wil ik je vragen, God, en die vraag brandt als een verterend vuur in me: “Wat, o wat moet er nog gebeuren voordat je je gezicht weer aan de wereld laat zien?

Geloven na de holocaust

Het frappante van dit verhaal is dat uit onderzoek onder holocaustoverlevenden blijkt dat slechts 11 procent, zich atheïst ging noemen. En velen waren geen ‘echte’ atheïsten. Ze bleken boos op God, wat verklaarbaar is vanwege de verschrikkingen die ze hebben moeten ondergaan. Maar boosheid veronderstelt nog geen ‘adieu God’. Tegelijk kwam 5 procent van de overlevenden tot geloof! Blijkbaar mogen we uit dit verhaal een voorzichtige conclusie trekken dat wie zelf lijdt, zelden God verlaat.

Maar is de holocaust en zijn rampen en ziekte de schuld van God? En bewijst dit Gods afwezigheid in de wereld?

Lees ook: Is er bewijs dat God bestaat?

God is geen sinterklaas

Wij denken vaak dat ‘als God niet is zoals wij hem wensen, dan kan hij er niet zijn…’ Maar God is geen sinterklaas die iedereen volstopt met cadeaus. Hij is ook geen dictator. God ontneemt ons niet al onze zelfstandigheid. Hij geeft ons keuzevrijheid. Anders waren we wel robots geworden waarbij God aan de knoppen zat. God heeft er niet voor gekozen de grote wereldproblemen een-twee-drie op te lossen.

God heeft deze wereld aan mensen gegeven. De mens heeft een keuze tussen goed en kwaad. Want zonder keuze, geen vrijheid. God is verantwoordelijk voor de gift van vrijheid. De mens is verantwoordelijk voor wat hij met deze vrijheid doet. God de schuld in de schoenen schuiven van zoveel wereldproblemen is onszelf een vrijbrief geven om ons te misdragen. We kunnen God de schuld geven van honger in Afrika, maar waarom krijgen wij het als mensheid niet voor elkaar om meer dan voldoende voedsel eerlijk te verdelen?

Jezus weet wat lijden is

Als iemand weet wat lijden is, dan is het God wel. Hij bleef niet afwezig toekijken hoe de wereld kapot ging. Hij stuurde zijn zoon Jezus de wereld in.

Lees ook: Heeft Jezus bestaan? Ontdek het bewijs

Geboren in armoede bij een tienermoeder. Op de vlucht geslagen. Zijn vader op jonge leeftijd verloren. Zijn broers verklaarden Hem voor gek en zijn beste vrienden lieten Hem in de steek. Jezus werd slachtoffer van een samenzwering en oneerlijke rechtspraak. Hij werd verkocht, in elkaar geslagen, gemarteld en spijkers doorboorden zijn handen aan een houten kruis. Maar gelukkig is dit niet het einde van het verhaal. Jezus stond op uit de dood en daardoor rekende Hij af met alle ellende die we als mensen kunnen meemaken. Dieper dan de dood kon Jezus niet zinken.

Het lijkt erop dat Gods ‘antwoord’ op ons lijden, niet is dat hij aan al het lijden een einde maakt. Hij kiest een andere weg. Hij stelt zichzelf bloot aan het lijden, om zo dichtbij te kunnen zijn.

God staat naast ons

Waarom is er lijden? Ik ga geen antwoord geven op het waarom. Ik kan het simpelweg niet. Ook denk ik niet dat als het antwoord zou bestaan, zo’n antwoord je verder zal helpen. Alsof je dan, net als Hans Teeuwen zou zeggen: ‘aha, nu snap ik het God, bedankt’. Wat ik wel geloof is dat wanneer je lijdt, God naast je staat. Hij weet waar jij het over hebt. God is er niet alleen op onze beste en mooiste momenten. God is er ook wanneer ons leven op z’n allerlelijkst is. Juist dan staat hij naast ons.

Schreeuw maar naar de hemel

Heb je je vragen, pijn, verdriet en lijden wel eens bij God neergelegd? Probeer het maar eens. Schreeuw maar naar de hemel. Huil. Wees boos en stel vragen. God kent lijden, als geen ander!

Lees meer artikelen zoals deze

Leenard Kanselaar

Jongerenwerker | God-zoeker | Blogger | Schrijft over geloven wat anders is dan je denkt (Disclaimer)

55 reacties

 1. Monique Moolenaar op 9 mei 2014 om 10:54

  Bedankt. Dit heeft mij erg geholpen.

  • Jeroen op 28 mei 2022 om 14:09

   Gelovigen zeggen toch dat god alwetend is? Als god alwetend is dan wist hij toch ook wat een ontzettende bende het in de wereld zou worden die hij zou gaan scheppen?? Als je dat van tevoren weet en je gaat toch zo’n wereld maken met zoveel pijn en ellende, dan vind ik het niet zo’n slimme god zoals veel mensen wel vinden.
   Of god nou wel of jiet bestaat, het zou in ieder geval niet mijn god zijn.

   • Bart Taveirne op 10 augustus 2022 om 15:10

    Er is geen ‘GOD’.
    Er leeft iets Goddelijks in jou. Maar je leeft afgescheiden, dus trek je alles in twijfel.

    Het is net omdat jij (en iedereen) een vrije wil hebt, en doet wat je doet, dat je ook leert.
    Gehoorzamen ga je toch niet doen, of God nu bestaat of niet.

    Dus er ontstond een vrije wil, omdat dat Goddelijke te kunnen ervaren. En dat is er geen twijfel meer. Dan ervaar je het en beleef je het en ben je het.

    Dat is nu net het mooie van het plan van de Creator van jouw Goddelijkheid.

    Afgescheidenheid is niet het plan. Want dat is ook twijfel. Overgave is het plan. Want dat is dan weer Goddelijkheid. En dan leeft in jou..; eigenlijk ben je het zelf.

    • Gerwin geerligs op 14 januari 2023 om 16:51

     God is al wetend Ja precies maar hij heeft de duivel engel verbannen.

     Als een slang op de nieuwe Paradijs.

     Verleiding is duivel de duivel is verleiding plaatsen naar mensen op aarde.
     God had gezien dat er nu een twee strijd is de goede en het kwade.

     Helaas en Jip en Janneke taal zeg ik ja het was een mooie Paradijs maar de duivel was een van der Engelen die hij had verbannen.

     En zodoende krijgen we ellende en deze wereld.
     Maar Jezus is teruggekeerd 2000 jaar geleden.
     En heeft alle zonden vergeven op zijn kruis.

     Daarna kan iedereen gewoon blijven zondigen.

     Als je naar Jezus bekijkt en gelooft wordt je zonde vergeten omdat hij het lam van God is.
     Het werde veel offers gebracht.

     Wel nu heeft Jezus zichzelf geofferd op onze zonde te vergeven.

     Ja het was een moeilijke strijd maar de eindtijd komt Jezus terug hij is al terug.

  • Frans op 26 juli 2022 om 19:05

   Welk normaal denkend mens denkt nog dat er een God bestaat, wat een misvatting, deze week nog een vriend verloren, leuke vrouw en een mooi kind, als er een God bestaan heeft, had hij dat nooit laten gebeuren, Oorlogen, die nergens voor nodig zijn.
   Als er een God bestaat, had hij dat nooit laten gebeuren. Als er al een hogere macht bestaat, dan is het een Tiran, geloof me dood is dood.

   • Kiki op 6 augustus 2022 om 00:37

    God wil mensen niet laten dood gaan naar dat moet nu eenmaal om nieuwe mensen op de wereld te zetten en nieuwe dingen te maken en god wil ons verdrietig maken om sterker te worden en leven is niet eerlijk maar als je verdrietig bent kies jij er mee wat je met dat verdriet doet en het is niet god dat de schuld moet hebben van jou verdriet

  • Azerty op 9 oktober 2022 om 01:49

   God bestaat niet, dieren leven al langer dan mensen en alleen mensen geloven in god… Je word geboren en je stert en je beland niet in een hemel of hel. Je weet of beseft niets van voor je geboorte en zo zal het ook zijn wanneer je stert

   • Azerty op 9 oktober 2022 om 01:53

    100% gelijk haha

 2. Renée Bouchard op 9 mei 2014 om 15:30

  Wat een goede tekst over de goedheid van God. God is er voor ons en wij zijn iid geen majoretten. Ongelovigen en twijfelaars stellen vaak deze vraag aan mij en aan alle gelovigen. Het blijft lastig maar deze tekst ga ik heel goed bewaren. Wat er staat is waar. Gods grootste verdriet is het leed wat wij mensen elkaar aandoen. Dank je wel.

 3. ipenburg op 30 oktober 2014 om 23:33

  waarom liet God het kwaad toe in het Paradijs, daar hij wist dat de mens dit kwaad niet aan kon?

 4. ipenburg.p op 2 november 2014 om 22:58

  Waar blijven de reacties.
  groet ipenburg

 5. ipenburg.p op 2 november 2014 om 23:22

  God bevond zich buiten het door Hem gemaakte universum, (het was er nog niet), en mogelijk ook buiten al de Multi universums 10 tot 100 ste macht, dit is een uitkomst van de string theorie, maar wel steeds meer aannemelijk aan het worden. God heeft geen oorsprong daar Hij altijd al aanwezig was en (is?)
  Heeft er iemand een idee of God ook aan de wetmatig heden van al deze heelal stelsels
  zich moet onderwerpen,(Ieder heelal heeft andere natuurkundige wetten) en of deze theorieën ons anders over God zullen doen denken?
  gaarne uw reactie
  Ipenburg.p

 6. berend op 16 januari 2015 om 23:06

  God is almachtig, de reactor van het bestaan en de wilskracht van overleven van al het leven in het universum met al zijn gruwelijkheden. Bestaande uit vechten en overleven. Enige wet van god is dat de sterkste overwint. Sinds het bestaan van leven op deze planeet is de mens door ontwikkelde intelligentie er in geslaagd zich boven het instink van het voorafgaande dierenrijk te plaatsen. De heel lang geleden voorouders van de mens waren toen nog afhankelijk van enkel instinkt en deze dieren handelden ook daar toe. Was er toen ook al een god die deze dieren naar een hemel leidde nadat zei stierven,,,,Nee, god was er toen nog niet en god was er ook nog niet toen enkel dinosaurus op aarde leefden en elkaar opvraten om te overleven. Nee nee, toen was er nog geen god, wand moordlustige dinosaurussen gaan niet naar een god met een hemel. Ook aapmensen zonder intelligentie (dieren) van 10 miljoen jaar geleden met enkel een instinkt gaan niet naar een god met een hemel. God is ontstaan nadat de mens zich in intelligentie heeft ontwikkeld. Voor deze tijd bestond er geen god, wand apen gaan volgens de intelligente mens niet naar een hemel, voor een stervende mier bestaat er ook geen hemel. Waar gaat de dode worm naar toe. Voor de huidig intelligente levende mens bestaat er een hemel na zijn sterven. De mens denkt voorbestemt te zijn dat voor hem een hemelrijk opent na zijn sterven. Maar hoe zit het dan met de dieren op aarde. Is er dan ook een aparte dierenhemel. De intelligentie van de huidige mens is aantrekkingskracht en poging tot liefde en verdraagzaamheid terwijl de natuur nog steeds het tegenovergestelde aan de mens presenteert.
  De mens probeert zijn hart te vullen van liefde en verdraagzaamheid.
  Wie is dan god ( het natuur in zijn algemeenheid) welke de wet van overleving van alleen de sterkste hanteert.
  De dood is het eind.
  De natuur heeft hier niets in voorzien om het u daarna nog eens prettig te maken.
  De dood van een mammoet was het eind.
  De dood van een prehistorische Walvis was ook het eind.
  De dood van het huidige nijlpaard is zijn eind.
  De dood van een luis is ook zijn eind, wand ik geloof niet dat er een hemel is voor een luis.

  Waarom dan wel voor een mens ?????

  • Mel op 26 mei 2022 om 12:36

   \\\\\\\\\\\\\\\\\\er is een hemel voor ieder//////////////

 7. ANONYMOUS op 7 mei 2015 om 20:50

  Zou God nog in ons geloven?

  • Elif op 11 februari 2023 om 01:55

   God is liefde, als God geen liefde had voor u, ging hij zijn bloed niet vergoten!

   God is gekomen, om ook u ‘God’ te zijn, of je nu ook zondigt of niet wilt hij u helpen en hij heeft liefde voor u.

   U ouders kunnen u verlaten, broers/zussen of vrienden maar God zal er altijd bij u zijn, hij zal u niet vergeten.
   Voor je nog geboren was heeft hij voor u leven een plan.

   In Johannes 11:25-26 staat er:
   Jezus zeide tot haar: Ik ben de opstanding en het leven; wie in Mij gelooft, zal leven, ook al is hij gestorven, en een ieder, die leeft en in Mij gelooft, zal in eeuwigheid niet sterven; gelooft gij dat?
   NBG51: NBG-vertaling 1951

 8. Ryan op 8 mei 2015 om 17:21

  Inderdaad een brandende vraag, waarom laat god lijden toe.
  Maar de bijbel geeft er eigenlijk heel duidelijk antwoord op.
  Als je spreuken 27:11 leest zie je dat god iets van ons vraagt: “wees wijs en verheug mijn hart opdat ik een antwoord kan geven aan hem die mij hoont.

  Beetje vreemd dat god dus een antwoord schuldig is aan iemand wie hem hoont.
  Maar wie hoont god nu en waarom moet hij hem een antwoord geven??

  Dat kan je lezen in Genesis 3:2-5: “Hierop zei de vrouw tot de slang: Van de vrucht der bomen van de tuin mogen wij eten. Maar wat [het eten] van de vrucht van de boom die in het midden van de tuin staat betreft, God heeft gezegd: ’GIJ moogt daarvan niet eten, neen, gij moogt ze niet aanraken, opdat gij niet sterft. Hierop zei de slang tot de vrouw: gij zult volstrekt niet sterven. Want God weet dat nog op de dag dat GIJ ervan eet, UW ogen stellig geopend zullen worden en gij stellig als God zult zijn, KENNEND goed en kwaad.

  Wat zei of suggereerde Satan hier nu precies?
  Gods macht trok hij niet in twijfel maar wel god’s recht om te regeren en de mensen leiding te bieden. “uw ogen stellig geopend zullen worden” met andere woorden god verbergt iets voor je. “gij stellig als god zult zijn” dus god is eigenlijk niet nodig om ons te leiden. Dit was een regelrechte aanval tegen god en zijn recht om te leiden.

  Adam en eva aten helaas van de vrucht maar hoe kon god dit nu oplossen.
  Wij zouden zeggen satan vernietigen en opnieuw beginnen etc etc.
  Maar zo zit god niet in elkaar als je zijn eigenschappen leest in de bijbel.
  Wat was gods voornemen met de mens en de aarde?? Genesis 1:28 zegt dat ze de aarde zouden vullen met de dieren konden leven en dus gewoon van het paradijs konden genieten. Dit werd nu gedwarsboomd en vergeet niet dat er heel veel engelen meekeken (job 38:7) wat hier gebeurden tussen god en zijn opstandige engel satan.

  God is iemand die zijn woord en voornemen altijd nakomt zoals je in jesaja 55:10,11 en jesaja 45:18 kan lezen.
  Door satan of adam en eva te vernietigen zou de beschuldiging niet beantwoord worden betreft het recht van god om te regeren.

  Stel dat een leraar zijn leerlingen vertelt hoe ze een wiskundig probleem moeten oplossen. Een slimme, maar opstandige leerling beweert dat de leraar het verkeerd aanpakt. Deze leerling houdt vol dat hij een veel betere manier weet om het probleem op te lossen en suggereert daarmee dat de leraar niet deskundig is. Sommige leerlingen denken dat hij gelijk heeft en komen ook in opstand. Wat moet de leraar doen? Als hij de opstandige leerlingen de klas uit stuurt, wat zal dan het effect op de rest zijn? Zullen ze niet denken dat de opstandige leerling en zijn medestanders gelijk hebben? Misschien zullen alle andere leerlingen in de klas hun respect voor de leraar verliezen en denken dat hij bang is ongelijk te krijgen. Maar wat nu als de leraar de rebel toestaat om de klas te laten zien hoe hij het probleem zou oplossen?

  Hoop dat ik te volgen ben maar dit is eigenlijk wat god heeft gedaan.
  Satan heeft als het ware nu de macht over deze wereld, zelfs jezus zei het in johannes 14:30. En in johannes 12:31 staat dat hij zelfs buiten geworpen zal worden.
  In 1 korinthiers 4:3,4 word satan de god van dit samenstel genoemd.

  Helaas moet ik ervandoor maar hoop echt dat ik (ondanks mijn lang van stof zijn) een beetje inzicht heb kunnen geven. Hoor graag jullie reacties want ben hier straks weer terug.

  • Anton op 29 januari 2023 om 21:20

   (8 jaar na datum…)
   Dit is een verklaring die recht doet aan vrije wil,,die verklaart dat God ingrijpt,onder Zijn condities,in deze leugenput en duisternis,en waarom Jezus,wanneer we Hem vragen,ingrijpt,geest en hart vernieuwt,terwijl de beerput buiten onszelf(nog) door blijft rotten.
   Bewaar je hart,je bron van leven,totdat Hij terugkomt.
   Je hart in en met Hem.Een dag tegelijk.

 9. wietze op 17 juni 2015 om 15:51

  Ja, we lijken dat nodig te hebben. Ons op te kunnen trekken aan het leed van een ander, van iemand die vergelijkbaar leed heeft doorgemaakt en nu naast ons wil staan en ons wil helpen om er doorheen te komen. God/Jezus dan maar, of Maria, of Allah of Krishna of….. Maar zouden we dat wel moeten willen? Wijzelf hebben ook afscheid moeten nemen van een doodgeboren dochtertje, maar het heeft mij goed gedaan om te beseffen dat er geen antwoorden zijn en dat dit te accepteren het krachtigste medicijn is tegen verdriet en gelukkig zijn er voor de meesten van ons ook altijd wel mensen om ons heen die een arm om je heen willen slaan.
  Het evangelische stokpaardje dat God geen robotten heeft willen scheppen, is even onlogisch als onverdedigbaar. Hij kan wel drie zijn en tegelijk één, maar niet een mens scheppen die echt perfect is: volledig vrij en toch nooit bereid de fout in te gaan. Dat had een fluitje van een cent moeten zijn voor God. Door hem menselijke onmogelijkheden toe te schrijven, doe je Hem geen dienst. Ook het stelen van een vrucht om daardoor wijzer te worden, gruwzaam bestraffen met eeuwige dood, kanker, oorlogen, aardbevingen, tsunami’s etc. kun je onmogelijk vergoelijken. Hij had dat allemaal maar beter kunnen voorkomen, dan was de volgende gruwzame daad, het met opzet laten sterven van je eigen Zoon ook niet nodig geweest.

  We zullen het echt zonder zulke constructies moeten gaan stellen en onze kracht en troost zoeken in ons zelf en onze naasten.

 10. GEENANTWOORD op 30 juli 2015 om 21:10

  Ik wil god niet meer zien. Hij is te onbetrouwbaar. Hij heeft me te vaak in de steek gelaten. Te vaak mij en mijn familie te vaak schade berokkent. Als ik een keuze bij Petrus krijg kies ik voor de hel. Hij wil me toch niet meer zien, hij heeft niets voor mij gedaan. Hij zal ook niets voor me doen. Ik werk me te barsten voor die rotkerk en het enige wat me verweten word is dat ik niets doe. Of niet goed genoeg. Of dat ik weer iets moet opofferen, want daar gaat het toch in het leven om? Dat die ander geholpen word. En dat ik met alle ellende depressie blijf zitten. En dat jarenlang. En zeg niet dat depressie van de duivel komt. Het komt van hem. Hij kan er zeker wat aan doen, maar weigert het gewoon botweg.

  • Linda op 13 augustus 2015 om 22:51

   Heel veel sterkte en ik hoop dat je zult zien en ervaren dat God bij je is en je nooit in de steek heeft gelaten of zal laten. Hij houdt van jou!

  • Ryan op 12 oktober 2015 om 19:50

   Beste Geenantwoord,

   Dit is zo herkenbaar en begrijpelijk :(
   Zelfs mensen waar god mee sprak snapte het soms niet meer, zoals Habakuk. In Habakuk 1:2,3 zegt en voelt hij wat jij nu ook voelt. God kijkt ernaar uit om openbaring 21:4 te vervullen en ik hoop dat jij nog kan blijven doorzetten, net zoals paulus, petrus (na zijn blunders en tegenstand) of jezus die het zelfs niet meer trok en in tranen uitbarsten in zijn gebed naar ze vader.

   Heel veel sterkte gewenst!

  • Trust op 2 oktober 2017 om 22:35

   God zal altijd van jou blijven houden. Het is niet zijn wil om jou te laten lijden, of iemand van je dierbaren. Leg je zorgen bij Hem neer, schreeuw het maar uit, Hij ziet je en Hij zal naast je staan!

  • sjoemie op 9 juli 2020 om 16:52

   Beste GEENANTWOORD,

   Ik weet niet of je dit ooit zult lezen, ik hoop en bid het wel.
   ondanks dat het alweer een paar jaar geleden is dat je dit bericht schreef hier.
   Maar onlangs is er in een gemeente waar ik naar toe ga een opname geweest van een tafel gesprek met johan toet hij is van zware crimineel nu over gegaan tot evangelist van Jezus Christus.
   Hij heeft een boek geschreven goed genoeg. Omdat je mag weten dat hoe je of wie of wat je ook bent, voor God ben je altijd goed genoeg ondanks wat anderen beweren of van je zeggen. God zal nooit zeggen: doe dit of dat of zus of zo en dan pas ben je goed genoeg. Geloof in Hem en hij zal je leiden ook als je misschien niet veel van Hem merkt.

 11. D. Shenouda op 12 augustus 2015 om 12:29

  Beste auteur,

  Prachtige column! Kan je mij uitleggen wie je precies bedoelt met:
  Zijn broers verklaarden Hem voor gek en zijn beste vrienden lieten Hem in de steek.

  Wie zijn de broers van Jezus?

  Groeten,
  D. Shenouda

 12. Wietze Baron op 12 augustus 2015 om 12:47

  Het mooie van de goden die we ons indenken is dat zij ons zegenen en de weg voor ons bereiden, maar als dat dan niet lijkt te lukken en we evenveel moeilijkheden krijgen als de mensen die niet in god of in andere goden geloven, dan is onze god ineens de God die naast ons staat en ons er doorheen helpt. Zo kan die god nooit verliezen.
  Het christelijke stokpaardje dat God geen robots van ons wilde maken is echte onzin. Als het ons past maken we van God iemand die door onze menselijke beperkingen begrensd wordt, maar als het beter uitkomt kan hij alles omdat hij nu een keer vol liefde, almachtig, alwetend en alomtegenwoordig is. En even onmogelijk: drie en toch één. Er is geen enkele reden te bedenken waarom God niet een volmaakt mens had kunnen scheppen, volmaakt vrij en volmaakt in zijn keuzes.
  Het slechte in de wereld kun je de mensen zelf sowieso niet allemaal in de schoenen schuiven. Aardbevingen, tsunami’s, de wreedheid vaak in de dierenwereld… Al die ellende en dan ook nog een hel voor wie niet in Jezus gelooft, het is wel een beetje veel als straf voor het stelen van een appeltje door je over-over-over- etc. grootouders omdat die zo graag wijs wilden worden.
  Aanvaarden dat we het eenvoudig niet weten en ons best doen om van deze wereld nog iets moois te maken, lijkt mij een veel gezondere keuze.

 13. Ryan op 12 oktober 2015 om 19:51

  Natuurlijk hebben we het nodig om ons op te trekken aan andere mensen hun leed/ervaringen om er doorheen te komen. Al die openhartige verhalen waar bijbelschrijvers zich ontzettend kwetsbaar opstellen zijn met een doel geschreven Romeinen 15:4 verwoord dat zo mooi. Ben zelf dierbaren verloren in de dood en daarnaast ook enorme blunders in me leven gemaakt, maar als ik dan mijn gevoelens in de opgeschreven woorden van bijv David, Job of Elia herken sterkt mij dat zo ontzettend veel. En als je dan ook ziet hoe god hun helpt door die periode heen te komen.

  We horen zo vaak: “God is liefde!!”. Zou hij dan geen liefde/aanbidding van ons willen ontvangen? Wat voor liefde willen wij ontvangen? Bereidwillige liefde die ongedwongen en oprecht is! Maar hoe kan je die krijgen? Door iemand een vrijheid van keus te geven, een vrije wil. 1 korinthiers 13 spreekt mooi, duidelijk en simpel over de liefde.
  God heeft 2 volmaakte mensen gemaakt, maar wat verstaan jullie onder volmaakt als ik vragen mag?

  Zou ik ook mogen vragen hoe er aan de hand van de bijbel geconcludeerd kan worden dat God 3 maar tegelijk ook 1 kan zijn?
  @Wietze Baron. Zou ik je mogen vragen uit welke tekst je concludeert dat degene die niet in Jezus gelooft naar de Hel gaan, en of er wel echt Hel bestaat?

  Alvast bedankt en een fijne avond toegewenst :)

 14. Wietze Baron op 6 december 2015 om 18:19

  Las dit pas laat @Ryan. Het ging hier niet om wat ik zelf geloof, maar de meeste kinderen van god geloven dat god zowel 1 als 3 is en dat Jezus de enige weg is om aan de hel te ontsnappen. Er zijn wel groepen die daar anders over denken, zoals bijv. de Jehovagetuigen. Het is ook niet zo relevant. God met menselijke beperkingen bekleden zodat hij alleen maar marionetten kon creëren, lijkt me niet erg overtuigend, niet in ieder geval voor ongelovigen zoals ik. En de verschrikkelijke goddelijke moordpartijen (vaak stilzwijgend) rechtvaardigen, verwacht je meer bij IS-aanhangers. Maar daar wil je vast niet bij horen.

 15. i got the magic op 17 augustus 2016 om 03:03

  Nou ik vind dat God juist wel is mag tonen wat alles in de bijbel over zijn creatie is te lezen en mooie bijzondere goddelijke zinvolle dingen.. Maar nu dat ik zie dat bijbel wel zo verteld dat het mooie was en zag en optijd ingrijpt en weeer heel maakt… Nee je laat niks meer zien van je goedheid en ons echt. Het idee dat wij dit moeten mee maken en gaa. Zien en ervaren omdat he voor God nog niet genoeg was en te laat komt.. Dat is wat hijzelf de mensheid geeft en geen tekens vN zichtbare nieuwe mooie herstelde dingen zoals wel bijjbel? Ja het is vreemd dit als God zo ver te laten lopen en niet erg genoeg vond om weer te geven ofzo.. En te geven wat we nodig van u hebben en hele andere
  Tekens zend naar de aarde … Hoe denkt men hierover ?

  • Elif op 11 februari 2023 om 02:20

   God is er altijd, hij zal er ook altijd zijn, of je hem wel of niet wel.

   God heeft u gemaakt als zijn evenbeeld en blies levensadem in u neus. Hij heeft u nooit gezegd dat je een leven zonder problemen zou hebben, hij heeft gezegd ‘ook als je problemen hebt, ZAL IK BIJ U ZIJN’!

   U moet niet denken dat er geen God bestaat als hij niet doet wat je wilt. Je moet leren om God te prijzen ook in moeilijke momenten want dan zal je naar de volgende level kunnen gaan.

   Sommige mensen zien God gelijk een boos dictator, GOD IS LIEFDE EN HIJ ZAL ER ALTIJD VOOR U ZIJN, HIJ VERANDERD NIET, WAT HIJ ZOVEEL JAREN GELEDEN HEEFT GEDAAN, KAN HIJ NU OOK DOEN VOOR U.

   Hij geeft ons ook een vrijheid gegeven om zelf keuzes te maken. Hij wilt niet dat wij robots zijn.

   De mens heeft een keuze tussen goed en kwaad. De mens is verantwoordelijk voor wat hij met deze vrijheid doet. Dus de mensen die vaak VERKEERDE keuzes doen kunnen voor problemen zorgen. U hoeft niet altijd de schuld aan God geven, want hij heeft ook gevoelens en hij wilt u helpen!!!!!

 16. Gerrit op 19 augustus 2016 om 11:42

  Ik was overtuigd herstel hervormd maar ben door het verhaal van een oude oud-jood er helemaal vanaf. Er wordt gesteld dat Jezus heeft geleden. Waar. Maar wat is 3 dagen aan het kruis hangen in vergelijking net die oud-jood, die 4 JAREN elke dag stelselmatig werd gemarteld om er maar achter te komen hoeveel pijn een mens kan hebben. Deze man is minstens 10x net voor de dood weggehaald en dan begon het opnieuw. In die 4 jaar heeft hij z’n knieën kapot gebeden om uitkomst: NIETS! Na de oorlog bleef hij ELKE DAG nachtmerries houden aan het drama dat hij heeft meegemaakt. Hij is van z’n geloof afgestapt en deze opmerking trof mij nog het meest: als ik sterf en god bestaat toch, krijgt hij een geweldige klap in het gezicht. En dit is maar het verhaal van 1 mens, hoeveel zijn het er wel niet door de eeuwen heen? Mensen kunnen idd kiezen tussen goed en kwaad, maar god is almachtig werd me altijd voorgehouden, daar merk ik in dit geval helemaal niets van. Mag ik ook nog opmerken dat mijn lieve oude moedertje (85, die wel helemaal overtuigt is) 5x is overvallen/beroofd/ingebroken? Ik heb met m’n vuist naar de ‘hemel’ gestaan. Zo. Dat lucht op. Ik geloof er geen bal meer van. Gerrit.

  • Jan op 19 november 2018 om 14:34

   Beste Gerrit ik snap wat je bedoeld, maar je moet je ook realiseren dat christus drie dagen voor ons door de hel is gegaan om te boeten voor onze zonden. Wij mensen zijn onwillend geworden en luisteren niet meer. God gebruikt soms lijden als een methode om de mensen weer te laten horen naar zijn woorden. De man die de WOII heeft meegemaakt heeft deze ook overleefd. God heeft ook nooit gezegd dat de joden en christenen het makkelijk zullen hebben. Ik hoop van ganser harte dat je Christus die voor ons aan het kruis is gestorven en voor drie dagen door de hel is gegaan weer mag terugvinden.

   groetjes,

   Jan

 17. The Balkans Chronicles op 31 maart 2017 om 18:34

  Natuurlijk dat God bestaat, die verantwoordelijk is voor het ontstaan van de aarde. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de duizelingwekkende complexiteit en het extreme technische vernuft van de natuur, dan ontkomt een eerlijk denkend mens niet aan de conclusie dat al die wonderen door een geweldig machtig en duizelingwekkend wijs God geschapen moeten zijn…De natuur wijst op een meesterlijke Kunstenaar en Ontwerper.Net zoals we in de schilderijen van Rubens de hand van een meester zien en in de techniek van een iPhone het intellect van een ingenieur onderscheiden, zo zien we in de miljoenen wonderen van de natuur de hand en het brein van een fenomenaal grote Kunstenaar en Uitvinder…..

 18. The Balkans Chronicles op 18 april 2017 om 20:14

  God is er altijd al geweest en zal er altijd zijn. Hij bestaat niet op dezelfde manier als al het andere in deze wereld: de bloemen en de bomen, de bergen en de sterren. Die heeft Hij gemaakt en ze zijn voor hun bestaan van Hem afhankelijk. God Zelf is de schepper; Hij is van niets en niemand afhankelijk. Daarom is God geen deel van deze wereld en kunnen we Hem niet zien, zoals we vogels en bloemen zien. Wel zien we Zijn kracht en wijsheid in wat Hij gemaakt heeft…De Heer heeft de mensen geschapen, zodat Hij een liefdevolle, gemeenschappelijke relatie met hen zou kunnen hebben, hier op aarde en tot in de eeuwigheid.Maar,we leven in een gebroken wereld, waar veel dingen misgaan.Door ongehoorzaamheid aan de geopenbaarde wil van God, werd de mens zondig en onderworpen aan de macht van de duivel.Overal zijn er oorlogen, politieke conflicten, onrecht, armoede, leugens, misleiding, verwarring, criminaliteit, moord en alles wat je nog meer kan bedenken bij het begrip kwaad.Deze wereld is geen paradijs, omdat wij dat niet toelaten…Om een universum te hebben waarin liefde voorkomt, moest God ons kunnen laten kiezen, wat ook de keuze om niet lief te hebben inhoud – en dat maakt zonde, kwaad en leed mogelijk.Gedwongen liefde is geen liefde.Alleen liefde die uit een vrije keuze voortkomt, kan ware liefde zijn. De vrijwillige keuze is de sleutel; liefde kan niet oprecht zijn als er geen andere keuzemogelijkheid is…We missen het contact met God in ons leven. Keer terug op de weg die God wil dat u zult gaan.Geef u opnieuw over aan de leiding van Jezus Christus en probeer zo veel mogelijk je leven te leiden met de waarden, die Jezus ons voor heeft gehouden….

 19. Bert v W op 23 juni 2017 om 02:00

  Ik vind dat het tijd wordt tdat God zich laat zien en de wereld lees de mens een reset geeft want we redden het gewoon weg niet om vreedzaam met elkaar om te gaan.

 20. Henrianne op 7 maart 2018 om 16:22

  Maar dan snap ik nog niet waarom god ons die vrije wil heeft gegeven. Hij is toch almachtig? Hij voorziet toch alles? Dan had hij kunnen weten dat de zondeval, met als gevolg lijden voor de hele mensheid, zou gaan gebeuren!? Waarom heeft god dat niet voorkomen? Dan hadden we ook geen lijden, armoede, ziekte en ellende op de wereld.

  Ik suggereer eigenlijk dat al mijn ellende ondanks de blog de schuld van god is. Hij heeft ons de vrije wil gegeven, hij had de gevolgen kunnen voorzien! Dus het is zijn schuld dat wij hier ellende, pijn enz. Hebben. En ja zonder vrije wil waren we “robots”. Dan had god ons maar niet moeten schapen. Ht spijt me zeer als degenen die die leest pijn doet, maar ik kan niet anders dan het eruit gooien. Het doet mij zoveel pijn..

  • Martien op 8 maart 2018 om 12:55

   Prima Henrianne dat je op een eerlijke manier reageert. Zoals al in deze blog gezegd is, is het moeilijk, zo niet onmogelijk een antwoord te geven op het waarom van het lijden in deze wereld.

   Wat jouw huidige situatie is weet ik ook niet, dus kan daar niets over zeggen. Maar dat het niet makkelijk is voor je blijkt wel uit je woorden.

   Je geeft God de schuld, maar wat zou God dan in jouw situatie moeten doen? Kan je daar iets over zeggen.

   Ik ben benieuwd naar je reactie. Als je dat niet hier wilt doen waar iedereen kan meelezen, mag je dat ook doen via [email protected].

 21. Jan op 25 april 2018 om 12:38

  Geloven is van alle tijden. 10.000 jaar geleden geloofden mensen in geesten die leefden in bossen, dieren en moeder aarde. 2000 jaar geleden dook er ineens een ene Jezus op, die riep, “nee, je moet in MIJ geloven, en mij dienen”. Vervolgens kwam er (tot overmaat van ramp) ene Mohammed die 500 jaar later hetzelfde riep of woorden met een strekking van dien aard. Tot zelfs heden ten dagen!

  Wat ik maar even zeggen wil is, geloven is van alle tijden, is van alle culturen en lage in de bevolkingen. Mensen zijn altijd op zoek naar iets hogers in de cosmos. Het feit dat Jezus het sinds 2000 jaar bij sommige onder ons nog zo goed doet is….doordat gelovige er een hele culturele uiting omheen hebben gebouwd, kerken/Moskeeën, Jongeren groepjes en bijeenkomsten/muziek tot aan Politieke partijen…..en mensen daarin een soort van veiligheid voelen….én….VOORAL niet te vergeten er “eeuwen lang” op straffen van de dood werd omgegaan bij enige uiting van twijfel aan het bestaan van die GOD. Bewijzen hieromtrent in overvloed.

  De vraagstelling waarom god niks heeft gedaan bij de ons bekende gruwelijkheden uit het (recente) verleden is simpel…GOD BESTAAT NIET!!

  GOD is een door de mens gecreëerde FICTIE. Omdat de mensheid nou eenmaal van nature hoopt op een alwetende almachtige god of goddelijk wezen die alle door de mensheid gecreëerde rotzooi tot een goed eind weet te brengen. Want dat geeft de mens een veilig en fijn gevoel dat je alles kunt opbiechten/afwimpelen aan een GOD en vervolgens weer van voren af aan met een schone lei kunt gaan aanklooien. Ook hiervan bewijzen in overvloed.

  Het allom bekende argument van menig christen.

  “Maar god heeft de mens een vrije wil gegeven om het goede of het slechte te doen”.

  Dit toont JUIST aan dat god FICTIE is, dat god de mens niet heeft geschapen naar zijn perfecte evenbeeld, dat god zich niet bezig houd met die mens of ook maar iets van dien aard…..Want!!!…..Als god werkelijk zo almachtig/alwetend zou zijn en zelfs “die mens zou hebben geschapen naar zijn evenbeeld”….zou hij zo verstandig en alwetend moeten zijn die mens die keuze vrijheid NIET te geven. Want de mens heeft aangetoond niks goeds te willen/egoïstisch/narcistisch etc te zijn. God had op ze vingers kunnen uittellen dat het een zooitje ging worden op deze aardkloot.
  Waarom zijn er anno 2018 nog steeds groeperingen die zo hardnekkig en (soms) tegen beter weten in een geloof aanhangen en dat ook nog menen te moeten verkondigen?

  -Vanwege een Culturele uiting, culturele groepering;
  -Vanwege Veiligheid (vooral heden ten dage is dit bij de moslims)
  -Vanwege Het veilige/goed gevoel ergens bij te kunnen/mogen horen;

  De mens is van nature een kudde dier. De bijbel praat niet voor niets over “schapen en een herder”….er ligt een synoniem hierin. Daarom willen mensen ergens bij horen. Hetzij sportclubs, kaartclubjes, praatclubjes, wandelclubjes etc etc…..Maar OOK ‘kerkgenootschappen/geloofsgenootschappen’….Het is maar uit welke culturele achtergrond je komt. Laten we niet vergeten…..een geloof wordt heden ten dage meestal overgebracht van “vader op zoon” het aantal bekeerlingen zijn heden ten dage te verwaarlozen. Het geeft mensen het gevoel ergens bij te horen en dat geld anno 2018 ook nog steeds voor ‘religieuze clubjes’ van wat voor een geloof dan ook.

  Het feit dat velen zich heden ten dage inzetten voor;

  -Een beter milieu;
  -Tegen geweld;
  -Tegen oorlogen;
  -Tegen misdaad;
  -Tegen overige onrecht;

  Toont aan dat de mens van nature goed weet wat “goed én kwaad is”. Ook al zien we op velen plekken om ons heen nog dagelijks de gruwelijke uitwassen van oorlogen en misdaad. We horen daar tegenin ook VELEN protest van mensen die het beter en anders willen. Kortom; er zit diep in de mens “iets goddelijks” om deze wereld een betere plaats te maken en zich verantwoordelijk te tonen naar zijn medemens en omgeving.

  • Martien op 26 april 2018 om 09:39

   Dag Jan,
   Een heel verhaal en daarin meen ik op te maken dat je wel enige aversie hebt tegen alles wat in God gelooft. En dat wil ik respecteren, want het is ieders eigen keus hoe hij of zij zijn leven indeelt en wat je wel of niet gelooft. Dus prima.
   Hoe je tot de conclusie gekomen bent dat God niet bestaat zoals je zegt weet ik natuurlijk niet. Je zegt er wel iets over, maar wat heeft de doorslag gegeven?
   Als ik voor mijzelf spreek dan is het geloof bij mij zeker niet ‘van vader op zoon’ overgegaan zoals je dat suggereert. Juist door een zoektocht en feiten op een rijtje te zetten ben ik tot de conclusie gekomen dat God wel bestaat.
   En als je je er iets meer in verdiept dan zul je ontdekken dat er juist vele ‘bekeerlingen’ wereldwijd zijn.
   Nogmaals, prima als jij dat allemaal niet geloofd, maar wil je respecteren dat er miljarden mensen zijn die wel in God geloven en dat ook echt zo beleven?

   Stel gerust de vragen die je hebt en ik wil proberen erop in te gaan.

 22. Rudi op 6 oktober 2018 om 21:45

  Hoi, na mate dat je ouder wordt(ik nu 39), en veel hebt meegemaakt in je leven, zet dat tot denken. En neem van mij aan, ik heb veel gezien gedaan en beleefd. Veel gezondigd tegen mijzelf. Van God afgestapt. Maar Hij blijft trouw. Het gaat erom dat je je eigen verantwoording neemt. Makkelijk om het buiten jezelf te leggen. Het enige wat je kan doen en waar je controle over hebt is hoe je reageert. Stront krijgt iedereen over zich heen. Zonder kwaad weet je ook niet wat goed is. Regels zijn er voor ons,, wij niet voor de regels. Dus kijk naar jezelf. Verzink niet in je emoties en geniet. Of het nou God of hoe je het ook wilt noemen is, Hij Zij Het. Het is er. De bijbel klopt. Er is geen spelt tussen te krijgen. Het is de angst van de mens. God is liefde, doe dat na. Kijk maar eens naar jezelf, hoe vaak je een oordeel over een ander hebt. Ik ben blij dat God mij altijd wil, en dat God van ons houd. Hoe fijn verdomme. Het lijkt zo makkelijk”zoals God het wil”. Maar ga dat maar eens doen met je ego. Ik ben geen lafaard meer, en confronteer mijzelf met mijn zijn. Ik loop weg van de shit, en durf God te omarmen. Heb toch eens het lef, om te stoppen met zeiken, en naar jezelf te kijken. Word wie je hoort te zijn. LIEFDE, je bent potverdikkie vrij. Jouw keuzes jouw verantwoording. Stop met dat gezever over dit en dat. Je bent niets. Kijk eens naar boven mier. Dus wees dankbaar, en geniet met elkaar. Het vlees is zwak, dus groei. Je lijf is je auto waar je in zit voor nu. En als er hierna niks meer is voor jou, pech man. Voor mij gaat het door. En de hel? Haha die is hier op aarde. Dus doe goed, zorg goed voor jezelf. Voed die wolven niet meer. Je zal zien tot wat het je zal brengen. Volwassenheid, zonder oordeel haat afgunst. Dus kijk maar eerst naar die huichelaar in jezelf, en overwin. Ga door de pijn en ellende, en geef niet God de schuld of andere mensen. Hier op aarde vindt de afrekening plaats.
  Nogmaals, ik heb veel fout gedaan, maar als ik het geluk zou hebben voor God te staan, geef ik God een knuffel en een high five. En weet dat ik heb geworsteld en nog steeds worstel. Weet dat ik heb gevoeld gezien en beleefd. Weet dat mij het onmogelijk is gemaakt, en nog steeds. Wat kan je anders doen? Zeuren? Boehoe word eens volwassen. Ben jij verdronken door een tsunami? Ben jij die vader die zijn 5 kinderen en vrouw kwijt is? Ga dan naar hem toe, en heb het lef om je arm om hem heen te leggen. Zie jij die vieze zwerver? alles wat je ziet is een spiegel, dus doe goed voor een ander. Wees lief. Ik weet het door ervaring, ik ben hard leers. Alles wat mij lief was, is van mij afgenomen. Het was mijn schuld. Inzicht. En nu? Ik begin het steeds leuker te vinden hier op aarde. Ik zie de kortzichtigen, status haha. Ik hou van God. God is de beste. Lijd ga door je pijn. Dan pas kan je zien. Hou op met je blinde gezeur, wees blij met je nieuwe dag, en wees blij dat je niet de enige bent.
  Lieve Groet,
  Rudi

  • Aline op 8 oktober 2018 om 14:34

   Mooi dat je ervaart dat God trouw is, Rudi!

 23. Jan op 19 november 2018 om 14:48

  Hoi, Zelfs als je nog jong bent kun je erachter komen dat God liefde is en dat God voor ons zorgt. Ik heb hier heel veel reacties gezien waar mensen het hebben over het lijden, zoals kanker. Mijn oom heeft ook kanker dat is een jaar geleden geconstateerd. Toen ik het hoorde kon ik het eerst niet geloven, want het was niet zomaar kanker, maar een hersentumor met agressiviteit graad 4 oftewel de hoogste graad bij de hersenen. Het vreemde is en dat zullen gezien de reacties op de column veel mensen niet geloven, maar ik ben geen moment boos geweest op God dat hij dit heeft laten gebeuren. Mijn naaste familie leden hebben er meer moeite mee gehad. Het mooie is dat mijn oom, ik en nog vele anderen in onze familie alleen maar dichter bij God zijn komen te staan. God staat lijden in de wereld toe, omdat de mens onwillig is geworden en niet meer luistert naar zijn woord. Je kunt het lijden ook vergelijken met een grote luidspreker om de aandacht te vragen en om meer mensen te bereiken. God doet alles met een doel hij zal misschien niet direct antwoorden, want hij doet alles op zijn tijd. Alles wat God doet heeft een doel. God heeft iedereen lief alleen realiseren wij ons dat niet. Maar uit dit alles blijkt weer 1 ding: God is liefde. Een echt christen zal niet bang zijn om te sterven, omdat hij dan eindelijk bij zijn Hemelse Vader zal zijn. Hij is niet bang om te lijden, omdat hij weet dat God ervoor hem is. We zien weer God is liefde dat hij ons deze verlossing heeft gegeven.

  groet,

  Jan

  • Jan op 19 november 2018 om 14:54

   nog even een snelle aanvulling: Een mooi gegeven in het christelijk geloof is dat je niks hoeft en kunt doen wij zullen niks kunnen doen zonder God. Het enige is dat we moeten geloven en lief hebben. de rest zal vanzelf en steeds gemakkelijker gaan al zul je wel meer last hebben van de verkeerde dingen die je ook doet in het leven.

   • Aline op 23 november 2018 om 14:57

    Mooi dat je dit zo ervaart, Jan, en God als dichtbij hebt ervaren tijdens het lijden van je oom.

 24. Pita op 14 december 2018 om 23:15

  Hallo, gaat God boos zijn als we onze gevoelens even naar Hem uiten?! Ik bedoel; Hij is ook God van toorn toch?! dat is ook Zijn eigenschap!?

  • Rudi op 14 december 2018 om 23:23

   Hoi Pita,

   God is alleen maar liefde. Dus laat los. That’s it.
   Geniet van het leven, en wees wie je echt bent vanuit je hart, en laat al het andere los.

   • Rudi op 14 december 2018 om 23:23

    Oja, ventileer gewoon naar God je gevoelens.
    Succes

  • Aline op 17 december 2018 om 09:24

   Hoi Pita, ik denk niet dat God boos wordt als je eerlijk naar hem bent. Jezus was ook heel eerlijk over hoe hij zich voelde (angstig of verdrietig bijvoorbeeld). Denk je dat God boos op je zal zijn als je je gevoelens uit?

 25. Sander op 4 februari 2019 om 11:56

  De Almachtige heeft, met jouw goedkeuring, jouw ware-ik in dit sterfelijke lijf gezet om te ervaren en te leren. Je ware-ik komt niet uit deze fysieke realiteit.

  • Martien op 4 februari 2019 om 13:01

   Misschien moet jij je reactie wat meer uitleggen Sander. Bedoel je te zeggen dat God aan mensen pijn en narigheid geeft?

  • Rudi op 4 februari 2019 om 13:05

   To Sander, begrijp je helemaal. Top man. Groet,
   Rudi

 26. Anne op 8 september 2021 om 00:45

  De Bijbel zegt dat de gehele wereld ligt in de macht van de Goddeloze. Satan en zijn engelen zijn de baas op aarde, 1 Johannes 5: vers 19 zegt: Wij weten dat we uit God voortspruiten maar de gehele wereld ligt in de macht van de goddeloze. In Mattheus 4: vers 8 tot 10. Bood hij Jezus die in de woestijn werd verzocht, alle koninkrijken der wereld aan, hij zei daarbij, ze zijn aan mij over gegeven, en ik geef ze aan wie ik maar wil, als iemand een daad van aanbidding jegens mij verricht! Maar Jezus zei tot hem: Ga weg Satan, Jehovah uw God moet gij aanbidden, en voor hem alleen heilige dienst verrichten! We moeten alleen de ware religie en de ware God Jehovah aanbidden. Dit zijn de Jehovah Getuigen, want in Handelingen 15: vanaf vers 14 staat te lezen: Simeon heeft uitvoerig verhaald hoe God voor de eerste maal, zijn aandacht op de naties heeft gericht om uit hen een volk voor zij naam te nemen. En hiermee stemmen de woorden van de profeten overeen, zoals er geschreven staat. Na deze dingen zal ik terugkeren en de hut van David die vervallen is, herbouwen, en ik zal haar puinhopen herbouwen en haar weer oprichten, opdat zei die overblijven van de mensen Jehovah ernstig mogen zoeken, mensen die naar mijn naam zijn genoemd, zegt Jehovah die deze dingen doet!

 27. Ron op 6 juni 2022 om 09:19

  God is geen pure liefde, integendeel, hij zegt van zichzelf dat hij een jaloerse god is (exodus 20:5) en als iemand jaloers is, dan komen er hele lelijke eigenschappen bij hem/haar tevoorschijn. En omdat de mens geschapen is naar gods evenbeeld (genesis 1:26) komen er ook hele lelijke eigenschappen bij god tevoorschijn omdat hij een jaloerse god is. Als god dus bestaat, is hij de schuld van alles. Maar ik trap er niet in. Being atheïst is the way to be.

 28. Ron op 28 oktober 2022 om 11:03

  De vrouw van Kain, waar kwam die vandaan?

 29. Anne op 24 december 2022 om 02:52

  Jehovah God is een tollarante God! Hij zei in het Bijbel boek Job 2: tegen Satan, bewijs maar dat je beter bent dan ik! Hij liet Satan zijn gang gaan, tot een bepaalde tijd waarin we nu leven. Satan was toen al met de aarde bezig, want Jehovah God vroeg aan hem, waar komt gij vandaan? En Satan antwoorden Jehovah God, van het rond trekken over de aarde en het rondwandelen daarop. En dat doet hij nog steeds ook in deze tijd! Je kunt met eigen ogen zien, wat er van de aarde geworden is! Steeds veranderingen, verbeteringen zegt men dan! Terwijl de aarde toch eerst een paradijs was, met Adam en Eva erin. toen was Satan ook al bezig! Alle naties zijn het slachtoffer geworden staat in de Openbaring. 18: Nog maar een korte tijd en de aarde zal door Jehovah God weer een paradijs worden!

Laat een reactie achter

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor