Waarom God, waarom al die ellende?
Als er één vraag is die mensen al eeuwenlang bezighoudt, is het wel deze: ‘Als er een God bestaat, waarom is er dan zoveel ellende in de wereld?’ Theologen, filosofen en mensen als jij en ik hebben zich bezig gehouden met deze vraag, zelfs cabaretier Hans Teeuwen:
“Ja, God, ik wil het toch eens weten. Al die pijn, lijden, honger, ellende, ziektes, rampen, kindermishandeling, marteling, verkrachting, kanker en de holocaust – waarom, God? Waarom? En dan zegt hij (God): Nou ja, vanwege zus en zo, dit en dit en dat. En dat zeg ik: Aha! Ja inderdaad. Jajaja, och ja. Natuurlijk… Nee, nou snap ik het.”
Herkenbaar? Of toch niet? Alsof we het kwaad en het lijden in de wereld wel zouden accepteren als er een goede reden achter blijkt te zitten…
God is geen Sinterklaas
Vaak denken wij dat God niet bestaat, omdat God niet is zoals wij verwachten of willen dat ‘ie zou zijn. Maar bij IkzoekGod.nl geloven we dat God geen hemelse Sinterklaas is die de mensheid volstopt met cadeaus en met niets anders bezig is dan onze verlanglijstjes afwerken. Tegelijk geloven we óók niet dat God een soort oppermachtige dictator is, die al onze zelfstandigheid ontneemt en er niets om geeft of ons iets slechts of goeds overkomt. Maar wat dan wel?
Keuzevrijheid.
De vrijheid om te kiezen tussen het goede…
…maar ook het kwade.
Keuzevrijheid
Dat is waar wij bij IkzoekGod.nl in geloven. Als we geen keuzevrijheid zouden hebben, dan zouden wij als een soort willoze robots zijn, aangestuurd door God. Maar diezelfde God heeft juist als diepste verlangen dat jij en ik zélf kunnen kiezen – het liefst voor Hem.
Maar, voor dat persoonlijke liefdevolle geschenk van keuzevrijheid betaalt God wel een prijs: de beperking om de grote wereldproblemen (nog) niet één-twee-drie op te lossen.
Wij geloven dat God deze wereld aan mensen heeft gegeven. De mens mag er zorg voor dragen, heeft er verantwoordelijkheid voor. En bij verantwoordelijkheid hoort de vrijheid om zelfstandig keuzes te kunnen maken. Zwart-wit komt dat dan ook vaak neer op de keuze tussen goed en kwaad. Want zonder vrije keuze tussen die twee is er uiteindelijk geen sprake van echte vrijheid.
God is verantwoordelijk voor de gift van vrijheid (en betaalt daar een prijs voor), wij zijn verantwoordelijk voor wat wij doen met deze vrijheid (en betalen daar een prijs voor).
Verantwoordelijkheid
En eigenlijk is die verantwoordelijkheid meer dan wij aankunnen. Kijk maar naar hoe wij het doen. De aarde biedt ruimschoots voeding voor iedereen, maar toch zijn er hongersnoden. De wereld heeft volop leefruimte voor iedereen, maar toch zitten er miljoenen opgepropt in sloppenwijken. Onze planeet is een plek gemaakt voor vrede, maar toch eindigen we met elkaar vaak in conflict, strijd en oorlog. Dus is het fair om al het kwaad in de wereld in Gods schoenen te schuiven, terwijl we zelf zoveel vrijheid hebben om het anders te doen?
Dikke kans dat wij als mensheid misschien zélf wel verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van het kwaad in de wereld. En toch… En toch kijken we naar God als we het uitschreeuwen over al dat kwaad.
Want we weten ook: met alle vrijheid die wij hebben, hebben we toch nog te weinig de macht om het tij te keren. Het probleem van het kwaad is zo groot en overweldigend, dat we in het diepst van ons wezen misschien allemaal wel aanvoelen dat het kwaad alleen bestreden kan worden met een macht die nog groter en nog meer overweldigend is dan het kwaad. Een macht die misschien wel heel goed weet hoezeer wij soms moeten lijden, wat dat met ons doet en hoe het het beste bestreden kan worden.
God weet wat lijden is
Dan is het goed om te weten dat als er iemand weet wat lijden is, het God wel is. Wij geloven dat God niet apathisch toekijkt hoe de wereld kapot gaat. Bij IkzoekGod.nl geloven we met hart en ziel dat Gods antwoord op ons lijden niet is dat Hij alleen maar een einde maakt aan al het lijden, maar er eerst ook deelgenoot van wordt. God kiest een andere weg: Hij identificeert zich met ons in ons lijden en stelt zichzelf daarom bloot aan het lijden, om zo dichtbij ons te kunnen zijn in het lijden.
God staat naast ons
Dit alles geeft misschien nog geen afdoende antwoord op de vraag ‘Waarom is er lijden?’. Daar kan dit verhaal je misschien bij helpen. Maar we hopen dat je nu wel mag weten dat ons lijden – groot of klein – niet zinloos is: God is immers bij ons, als ervaringsdeskundige. En dus kunnen en willen we niet, net als Hans Teeuwen, zeggen: ‘Aha, nu snap ik het, God. Bedankt’.
Wij geloven dat wanneer je lijdt, God naast je wil staan. God weet waar jij het over hebt. Hij kent jouw lijden. God is er ook juist wanneer ons leven op z’n allerlelijkst is. Juist dan wil Hij naast je staan. Kwaad en lijden hebben geen uitleg die het allemaal oké zou kunnen maken. Het is er, als prijs voor onze vrijheid. Maar daar blijft het niet bij. God heeft de schulden al ingelost door zelf naar ons te komen, in de persoon van Jezus Christus.
Om te leven.
Om te lijden.
Om op te staan.
Tegen het kwaad.
Voor een nieuw leven.
Vol van vrijheid!
God hoort je
Deze God is de God die meer om jou geeft dan je kan vermoeden. En die zoveel van je houdt, dat je altijd bij Hem mag komen. Met alles wat er in je leven gaande is.
Wie weet lees je dit artikel terwijl er in je leven heel veel lijden is. Wist je dat je dat met God kan en mag delen? Op elk moment van de dag? Dat kan door te bidden. Door even een moment te pakken en gewoon met God te gaan praten. Dat kan best spannend zijn. Wennen. Maar we nodigen je van harte uit: probeer het eens. Meer over bidden kan je hier lezen.