Splinter en de balk

Home | Blog | God | Splinter en de balk

Afgelopen woensdag was het zover. De boom die al vele jaren achter mijn huis stond werd omgezaagd. Een volleerde klimmer klom de boom in. Je zou bijna denken dat de mens van de aap afstamt. Omdat de boom naar het hok overhelde moesten de zware takken die boven het hok hingen er eerst af. Voordat hij helemaal om zou gaan moest het zwaartepunt de andere kant op. Dit was best wel een beetje spannend.

Huilende boom

Toen de zwaarste takken verwijderd waren kon er aan de stam begonnen worden. Een expert weet precies wat hij moet doen en zo ging het nu ook. Bij het punt aangekomen dat de boom bijna valt, begint de zaag te ‘huilen. Wat is hiervan de oorzaak? Nadat de boom was gevallen zien we een stuk ijzer in het midden van de stam. Dit is waarschijnlijk een spijker die heel veel jaren (meer dan 30 jaar) geleden in de boom is geslagen. Tja, spijkers en bomen, waar doet dat aan denken?

Wonden en littekens

Ik heb deze spijker er niet ingeslagen en kon ook niet weten dat het er in zat. Er zijn soms dingen die helemaal verborgen zijn. Is dit in een mensenleven ook zo? Ieder mens loopt in zijn of haar leven wonden en littekens op. We zijn er goed in om dit verborgen te houden. Er zijn mensen die het hele leven last hebben van deze wonden en littekens. Bewust of onbewust beschadigen we anderen en doen domme dingen. We weten vaak ook heel goed wat er mis is met anderen en zien hun splinters. Het is misschien beter om bij jezelf te beginnen, dan kom je aan anderen niet meer toe.

Bewust of onbewust beschadigen we anderen en doen domme dingen. We weten vaak ook heel goed wat er mis is met anderen en zien hun splinters.

Splinter in het oog

Jezus geeft verschillende waarschuwingen in Matteüs: “Oordeel niet over andere mensen. Dan zal God ook niet over jullie oordelen. Want zo streng als jullie over iemand anders oordelen, zo streng zal er ook over jullie geoordeeld worden. Met de maat waarmee jullie iemand anders meten, zullen jullie zelf ook gemeten worden. Jullie zien wél dat er een splinter zit in het oog van iemand anders. Maar jullie merken helemaal niet dat er een hele balk in je eigen oog zit!”

Vergeven

Op een dag zal alles aan het licht komen. Trek nu de spijkers en splinters eruit en wacht niet tot het begint te zweren en te ontsteken. Vertel Hem jouw foute keuzes en vraag vergeving. Vergeef diegene die spijkers in jouw leven heeft geslagen. Vraag vergeving aan diegene die jij hebt beschadigd. Kijk eens goed naar binnen of er iets zit waar je vanaf moet. Geef het aan Hem.

Vergeef diegene die spijkers in jouw leven heeft geslagen. Vraag vergeving aan diegene die jij hebt beschadigd.

Voorjaarsschoonmaak

Hij werd met drie spijkers aan een boom geslagen om onze spijkers en splinters eruit te halen. Op Goede Vrijdag heeft Jezus betaald voor jouw en mijn schuld. Het is bijna Pasen. De dag dat de dood werd overwonnen. Door Zijn offer is het mogelijk om eeuwig te leven. Een mooie gelegenheid om voorjaarsschoonmaak te houden. Het is maar een idee! Doe er mee wat je wil!

Er is veel bewijs voor Jezus’ leven, sterven én opstanding. We moedigen je aan zelf op onderzoek uit te gaan. Meld je gratis aan voor de online cursus The Case for Christ.
Doorpraten met één van onze e-coaches kan door contact op te nemen.

Onne de Vries

Jezusfan, luisterend oor, kijkt over kerkmuren heen, hart voor jongeren, nuchtere fries, reislustig en bewogen met mensen. Lees meer blogs van Onne. (Disclaimer)

Laat een reactie achter

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor