Mijn levensmissie was om mijn leven te verwoesten

Home | Blog | Leven | Mijn levensmissie was om mijn leven te verwoesten

Dit het verhaal van Anouk. Ze wilde zichzelf kapot maken, zo donker was haar leven geworden. Maar gelukkig heeft ze nu een ander verhaal te vertellen!

angstige vrouw

Voor mij is God precies wat deze bijbeltekst zegt: Hij is mijn kracht, Hij is mijn bescherming. Sinds ik in 2011 tot geloof kwam heb ik dat vaak erg sterk gevoeld. Op momenten dat ik diep in de put zat, maar ook juist wanneer ik grote mijlpalen bereikte voor mezelf. Ik blijk zoveel meer te kunnen dan ik ooit dacht en dat komt door Hem.

De Heer is mijn sterkte, Hij is mijn beschermer, de Heer kwam mij te hulp. Hij is mijn God, Hem wil ik eren, de God van mijn vader, Hem loof en prijs ik.Exodus 15:12

Zijn Heilige Geest geeft me naast kracht ook moed. Ik durf zoveel meer dan vroeger. Toch is het juist daardoor dat ik me realiseer dat Hij al bij me was voordat ik het wist. Al ver voordat ik God leerde kennen zorgde Hij voor me en beschermde Hij me.

Mezelf verdoven

Ik heb 10 jaar lang (waarvan 7 jaar echt extreem) geprobeerd om mezelf te verdoven. Alle pijn en verdriet die ik voelde, alle donkere gedachten die mijn hoofd (en leven) volledig overheersten wilde ik niet meer voelen. Doordat ik altijd had geleerd dat ik nooit geboren had mogen worden en ik dus onterecht leefde, was het mijn enige levensmissie om datzelfde leven geheel te verwoesten. De meest extreme vorm van zelfdestructie. Hoe meer ik mezelf kapot kon maken, hoe beter.

Dag in, dag uit gebruikte ik alle drugs en alcohol die maar voor handen was en het liefst alles door elkaar. Ik dronk niet per glas, ik dronk per fles en het liefst goot ik mezelf vol met wodka of tequila. Hoe sterker hoe beter. Dat ik mezelf niet letterlijk dood gedronken, gesnoven of gerookt heb is een wonder! Geen mens is erop gebouwd om zoveel zooi in te nemen en er zijn in die periode zo belachelijk veel momenten geweest dat ik op het randje van de dood balanceerde.

Door mijn alcohol en drugsgebruik, maar ook door mijn eigen donkere gedachten. Mijn depressie werd zo groot en intens dat ik het traject naar mijn einde nog meer wilde versnellen. Tot 2 maal toe heb ik geprobeerd om er zelf een einde aan te maken, maar beide keren mislukte dat op wonderbaarlijk knullige wijze. Het wilde gewoon echt niet lukken.

angstige vrouw handen

Destijds maakte dat de woede en haat naar mezelf toe alleen maar groter. Nu weet ik beter. Nu weet ik dat God ook toen al bij me was. Hij beschermde en zorgde er telkens opnieuw voor dat ik een nieuwe kans kreeg. Hoe vaak ik ze ook weggooide. Hij riep me al ver voordat ik überhaupt in staat was om te luisteren.

Want lang voor die tijd heeft de Heer tegen Israël gezegd: mijn volk, Ik heb van u gehouden met een eeuwigdurende liefde, liefdevol heb Ik u naar Mij toegetrokken. Jeremia 31:3

Mijn hemelse Vader

God hield altijd al van me zonder dat ik het wist. Waar ik in aardse zin juist een enorm gebrek had aan ouderlijke liefde, steun en ook gezag had ik wèl mijn Hemelse Vader. Ik moest Hem alleen leren kennen en vervolgens ook toelaten. Dat was iets wat ik zelf niet kon. Ik was de weg helemaal kwijt en er was totaal geen straaltje licht meer te bekennen in de donkere wereld waar ik in leefde.

Ik kon daar niet zelf uit komen. Niet in mijn eentje, want ik wist niet waar ik naartoe moest. Maar dat wist God ook en Hij bracht een vriendin in mijn leven die mijn “gids” zou worden bij mijn eerste stappen op de reis mèt God. Zij wees me de weg en bij haar voelde ik meteen de oprechtheid. Zij en ik? Dat is onvoorwaardelijke vriendschap en liefde, dat wist ik diep van binnen direct.

Door haar ben ik vervolgens gaan lezen in de bijbel. Onwetend als ik was begon ik gewoon vooraan , bij bladzijde 1. Van begin tot eind heb ik me door de hele bijbel geworsteld. Maandenlang las ik dagelijks zoveel als ik kon, maar ik snapte er werkelijk helemaal niets van. Ik was opgegroeid in een gezin waar men tegen elke vorm van geloof aanschopt en wist derhalve helemaal nergens iets van.

De Alpha-cursus

Precies toen ik dreigde te verdrinken in die grote poel van kennis, wijsheid, beloftes en liefde, vond ik een fijne kerk in mijn toenmalige woonplaats. De eerste dienst die ik bijwoonde leek me op het lijf geschreven en ik heb van begin tot eind alleen maar zitten huilen. Een heel bijzondere ervaring was dat. Maar ik raakte er ook door in verwarring. Er gebeurde van alles met me en ik vond het angstaanjagend.

alpha-cursus

Gelukkig kreeg ik een week later na de dienst een folder in mijn handen gedrukt. Het was een folder van de Alpha-cursus die daar 2 weken later zou starten. Een eerste vrijblijvende kennismaking met het geloof noemden ze het. Ik wist niet hoe snel ik me in moest schrijven! De cursus ging van start en 10 weken lang kon ik naar hartenlust alle vragen stellen die ik had, luisteren naar alle verhalen en het was daardoor dat ik Jezus echt leerde kennen. Daar begon pas mijn grote verandering die de jaren daarna zou doorzetten.

Ik leed behalve aan depressies, ook aan angststoornissen. Zolang ik me kon herinneren was ik al bang geweest. Voor alles en iedereen. Doordat ik Jezus leerde kennen en ook een persoonlijke relatie met Hem begon op te bouwen brokkelden mijn angsten 1 voor 1 af. Beetje bij beetje werd het minder. Op de slotavond van diezelfde Alpha-cursus kreeg ik een bijbeltekst die ze speciaal voor mij hadden uitgezocht.

Want de bergen kunnen wegzakken en de heuvels verdwijnen, maar mijn eeuwige ontfermende liefde zal u niet verlaten. Mijn belofte van vrede aan u zal nooit worden gebroken, zegt de Heer, die Zich over u ontfermt. Jesaja 54:10

Eindelijk hoop

Ik besefte toen dat ik nooit meer alleen zou zijn. Dat ik ook eigenlijk nooit alleen was geweest. Niet alleen had God me gezegend met een nieuwe, liefdevolle familie in de persoon van mijn vriendin en haar gezin, maar daarnaast mocht ik weten dat Hij altijd bij me is geweest, nog steeds is en ook altijd zal blijven. Dat was het moment waarop ik eindelijk kon beginnen met het leren kennen van mezelf. Een eigen identiteit ontwikkelen. Het moment waarop ik alle pijnlijke ballast eindelijk van me af kon gooien en me op positieve dingen kon richten. Ik wist heel goed dat ik daarin nog een ontzettend zwaar proces voor de boeg had, maar het begin was er en belangrijker nog; voor het eerst had ik hoop.

En nu verder?

Wil je meer weten? Doe dan de online cursus ‘WaaromJezus?’ of stel een vraag »
Wil je ook naar een Alpha-cursus? Vind een cursus in jouw omgeving »

Jannine - Redactie IkzoekGod.nl

Lees meer blogs van de Redactie. Of kijk eens op Jezus.nl. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor