Kan jij onrecht stoppen?

Home | Blog | God | Kan jij onrecht stoppen?

De onderste steen moet boven! BNN VARA stelt een onafhankelijk onderzoek in naar het gedrag en de gevolgen daarvan van Matthijs van Nieuwkerk.

Het is een tijd waarin de hoge bomen veel wind vangen momenteel. Heel wat gevierde (TV)sterren moeten het veld verlaten, heel wat artiesten vallen van hun voetstuk. Best bijzonder. Want voor veel betrokkenen was bepaald gedrag al jaren, soms tientallen jaren bekend en soort van ‘gewoon’. Het werd soort van geaccepteerd, emoties werden verdrongen en weggeduwd, en ontoelaatbaar gedrag kon blijven bestaan.

Boosheid

En dat terwijl het onrecht was wat er gebeurde. Onrecht, niet-rechtvaardig. Waar onrecht plaatsvindt raken mensen en relaties beschadigd, en komen mensen niet tot hun recht. Terecht roept onrecht een diepe menselijke reactie in ons op; dit mag niet!

Boosheid is een geschapen emotie, boosheid is een goede en gezonde reactie wanneer grenzen worden overschreden en identiteit in de verdrukking komt. In de Bijbel lees je dat niet alleen mensen maar ook God soms boos is. En dat is voor mij best goed nieuws.

God en boosheid

Ik ben opgegroeid in een omgeving waarin geen ruimte was voor boosheid, boosheid was verkeerd en moest vermeden worden. Maar als God boos kan zijn, dan hoeft boosheid dus niet verkeerd te zijn. Integendeel; wie boos is, laat iets van zichzelf zien en komt op voor zichzelf. Je leert iemand er door kennen….

Als God boos kan zijn, dan hoeft boosheid dus niet verkeerd te zijn.

En toch ervaar ik momenteel ook een bepaalde mate van onrechtvaardige boosheid. De manier waarop sommige artiesten en presentatoren tot de grond toe worden afgebrand doet in mijn ogen in veel gevallen ook geen recht aan de situatie (en is dus onrecht).

Overspel

Jezus werd een keer geconfronteerd met een groep woedende mensen die een vrouw hadden betrapt op overspel. Ze stelden Jezus er mee op de proef; jij bent toch zo rechtvaardig, Jezus? Kijk, onrecht! Zeg het maar wat er nu moet gebeuren. Jezus wist heel goed dat in de oude wetten de doodstraf op overspel stond. En tegelijkertijd kende Jezus de tijd én het hart van deze woedende mannen. Die woede ging niet over onrecht dat hén was aangedaan door de vrouw. Hun woede ging over hun onmacht om met Jezus om te gaan, over het oordeel die ze zelf ervoeren over onrecht en gedrag van henzelf.

Jij bent toch zo rechtvaardig, Jezus? Kijk, onrecht! Zeg het maar wat er nu moet gebeuren.

Oordeel

En daarom draait Jezus het om; wie zonder zonde is, werpe de eerste steen.. Het oordeel is aan wie zonder zonde is. Wie zonder zonde is, die mag het oordeel voltrekken. Vervolgens druipen ze af. Wie anderen oordeelt, krijgt door Jezus de spiegel voorgehouden. Ja, oordelen mag en moet. Want onrecht mag niet voortwoekeren of blijven bestaan. Maar oordelen dwingt je ook in de spiegel te kijken. Ben ik hier diegene die hier het oordeel kan vellen? Ben ik degene die hier onrecht kan stoppen?

Doe ermee wat je wilt. Maar mij maakt het bescheiden. In de overtuiging dat als ik ergens geroepen wordt om onrecht te stoppen of aan de kaak te stellen, ik dat dan ook voluit kan doen.


Wil jij graag in een veilige omgeving jouw verhaal delen? Neem dan gerust contact met ons op. Wil je graag meer lezen over het leven van Jezus en hoe je Hem kunt volgen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan via [email protected] (verzending alleen binnen Nederland) of kijk bij één van onze (gratis) online cursussen.

Duurt Vonck

Leerling van Jezus, kind van God, trotse vader van 4, 'man van', netwerker, Koninkrijksdenker, pionieer en ondernemer, snoeper met een voorliefde voor appelkoeken (ja, die hele goedkope) Lees meer blogs van Duurt. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor