Hoe weet ik Gods antwoord?

Home | Blog | God | Hoe weet ik Gods antwoord?

Hoe ontastbaar, bijzonder, ver weg of ongelooflijk God misschien ook voor je lijkt. De God van de Bijbel communiceert heel persoonlijk!

Het was het voorjaar van 2019 dat Rachel (mijn vrouw) en ik voor een belangrijke keuze stonden. Kortweg kwam het neer op de vraag: moeten we blijven op de plek waar we zijn of kunnen we vertrekken en een nieuw avontuur aangaan? Die vraag stelden wij aan God. En Hij gaf antwoord! Rechtstreeks door een tekst uit de Bijbel die hij bij ons in gedachten bracht. In die tekst stond zoiets als ‘blijf nog op de plek waar je bent’.
Voor ons was het helder, God had gesproken, dus wij bleven! Maar misschien blijf jij nu over met de vraag: hoe weet ik nu hoe God tegen mij spreekt? En spreekt Hij altijd op dezelfde manier? Nou, het antwoord is misschien wel eenvoudiger dan je denkt!

Huh? Een God die spreekt?

Ja, ik ben ervan overtuigd! God spreekt! Dat is bijzonder, toch? Hoe ontastbaar, bijzonder, ver weg of ongelooflijk God misschien ook voor je lijkt. De God van de Bijbel communiceert heel persoonlijk! Hij is altijd op zoek naar een relatie. En ik weet niet hoe het bij jou zit, maar als ik een uur niks tegen mijn vrouw zeg, dan hoor ik dat meteen. Ze vraagt zich dan direct af of het wel goed met me gaat. Terecht, want als we niks meer tegen elkaar zouden zeggen, dooft onze relatie langzaam uit. En dat is precies waarom God graag met ons spreekt! Als wij bidden, praten wij tegen God, maar tegelijkertijd geeft Hij ook graag antwoord aan ons! De vraag is dan alleen: hoe doet Hij dat?

De Bijbel is één grote brief van God aan ons, waarin Hij laat zien wie Hij is en met praktische richtlijnen voor ons leven komt.

Zo spreekt God (onder andere)

God spreekt (gelukkig) op verschillende manieren! Met stip op nummer één staat wat mij betreft de Bijbel! Dat stoffige, oude boek? Jazeker! In de Bijbel staat dat God zelf de complete inhoud heeft samengesteld (= geïnspireerd aan de schrijvers). Eigenlijk is de Bijbel dus één grote brief van God aan ons, waarin Hij laat zien wie Hij is en met praktische richtlijnen voor ons leven komt. Als je bijvoorbeeld wilt weten of het oké is om een leugen te vertellen, dan zegt de Bijbel dat we niet moeten liegen. Hoe duidelijk wil je het antwoord hebben? Of als je je afvraagt of je mee moet doen met roddels op je werk, dan zegt de Bijbel dat we positieve woorden over elkaar moeten spreken. Hoe duidelijk wil je het antwoord hebben? Zo kan ik nog wel even doorgaan…

God heeft meer communicatiemiddelen

De Bijbel is niet Gods enige manier van communiceren. Hij spreekt bijvoorbeeld ook door de Heilige Geest. Simpelweg is Hij de Geest die jou wil overtuigen van wat goed of fout is, rust geeft, bemoedigende woorden ingeeft en laat zien wat de waarheid is. Hoe? Nou, ken je dat stemmetje in je hoofd wat opspeelde toen je als kind een koekje pakte wat eigenlijk niet mocht? Precies, dat is je geweten. Op die manier werkt de Heilige Geest (vaak) ook. Hij fluistert je als het ware iets in of overtuigt jou van binnenuit wat je moet doen.

Gods antwoord in het alledaagse

Misschien zijn de Bijbel en de Heilige Geest voor jou onderwerpen die verder bij je vandaan staan dan de mensen om je heen, de natuur of omstandigheden in je leven. Goed nieuws, God spreekt ook daar doorheen! Stel dat je je sterk afvraagt of Hij daadwerkelijk bestaat. Misschien valt het je de volgende dag dan opeens op hoe mooi de natuur in jouw omgeving is (of je leest bijvoorbeeld deze blog). Dan kan het voor jou zomaar een antwoord van God zijn om te laten zien dat Hij echt bestaat!

Ik zou de vraag willen omdraaien. Niet ‘spreekt God wel?’, maar: ‘durf jij te luisteren?’

Durf jij het aan?

Ik hoop dat je tussen de regels door ziet dat het aan God niet zal liggen. Hij wil zich graag verbinden met jouw leven. Hij heeft genoeg mogelijkheden om iets aan jou duidelijk te maken. Ik zou de vraag dus liever willen omdraaien. Niet ‘spreekt God wel?’, maar: ‘durf jij te luisteren?’. Als ik iets aan mijn vrouw vraag en vervolgens direct de deur uit loop, moet ik niet verwachten dat ik het antwoord hoor (of dat ze die überhaupt nog geeft). Zo staat God zeker klaar om te antwoorden, maar is het aan ons om te luisteren, het antwoord te zien of het op te zoeken (in de Bijbel). Ik daag je dan ook graag uit om op zoek te gaan naar wat God jou te zeggen heeft! Durf jij dat aan?

Misschien wil je God van alles vragen over dit leven of ben je benieuwd naar antwoorden op je vragen over Jezus. Meld je dan aan voor de WaaromJezus?-cursus. Hierin vind je ongetwijfeld veel antwoorden op (onbewuste) vragen!

Etienne Keijts

Volgeling van Jezus - liefhebber van (winter)sport en de Bijbel – Zeeuw – geniet van mensen, een sterke boodschap en de natuur (lees: strand!) – groot fan van het ontbijt: kwark met zelfgemaakte granola Lees meer blogs van Etienne. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor