Hoe ga je om met verlies?

Home | Blog | God | Hoe ga je om met verlies?

Laat het los laat het gaan
Het roer moet om ja dat moet
Laat het los laat het gaan
Sluit de deuren nu voorgoed

Gelukkig wordt mijn dochter inmiddels wat groter, maar er waren weken waar dit lied van de bekende film Frozen dagelijks door de woonkamer schalde. En dan op de repeat, wel te verstaan. Gelukkig is Frozen 2, naar mijn beleving, veel te duister dus die kan (nog) op de plank blijven maar ik hou mijn hart vast voor de nieuwe titelsong.

Verlies

De tekst kwam boven toen me gevraagd werd om een blog te schrijven rondom het thema verlies. Er is een online cursus gemaakt door IkzoekGod.nl rondom dit thema, en hoe je het ook went of keert; iedereen heeft te maken met verlies. Maar hoe je ermee omgaat verschilt van persoon tot persoon, en ook van tijd tot tijd.

De titelsong van Frozen verwoordt heel krachtig hoe men na de Tweede Wereldoorlog omging met verlies en alle trauma’s. Het roer moet om, we moeten verder, sluit de deuren voorgoed. Heel veel mensen hebben niet geleerd om met verlies om te gaan, en het ook hun kinderen niet geleerd. In de afgelopen decennia is er veel meer aandacht gekomen voor onze innerlijke wereld, met alles wat daar in leeft aan emoties en gevoel.

Aandacht

Een post van een ‘oma’ die foto’s plaatste van een 18 jaar geleden doodgeboren baby met een begeleidende tekst dat ze het kindje zo missen, riep ongeloof op bij een jonge collega. Kijk eens naar wat je wél hebt! Ik voel daarin wel een beetje met mijn jongere collega mee. En tegelijkertijd kan ik me voorstellen dat ‘oma’ wellicht nu pas toe komt aan het onverwerkte verdriet waar toen geen aandacht voor was.

Heel veel mensen hebben niet geleerd om met verlies om te gaan, en het ook hun kinderen niet geleerd.

Eerlijkheid

Hoe je het allemaal psychologisch ook kunt duiden, feit blijft dat iedereen te maken heeft met verlies en daar anders mee omgaat. Persoonlijk helpt mij de Bijbel nogal in het omgaan met verlies. Aan de ene kant is de Bijbel heel eerlijk over verlies: verlies is een gevolg van de dood. Iets gaat kapot, je raakt iets kwijt en dat raakt je omdat je daar niet voor gemaakt bent. Je bent gemaakt voor leven in overvloed en in eeuwigheid.

Jezus is het levende bewijs dat de dood en het verlies niet het laatste woord hoeven te hebben in je leven.

Verlies raakt je dus niet alleen emotioneel, maar ook geestelijk. Verlies brengt je bij de vraag wat het leven waard is voor je, wat echt belangrijk is, waar je voor leeft. Dus verlieservaringen zijn niet iets om weg te stoppen, ze hebben je iets belangrijks te vertellen.

Er is Hoop

Aan de andere kant wijst de Bijbel ook een weg om niet te verdrinken in je verlies. Pasen is het feest van de opstanding, Jezus is het levende bewijs dat de dood en het verlies niet het laatste woord hoeven te hebben in je leven. In je verdriet, boosheid en machteloosheid komt Jezus uitnodigend naar je toe. Er is Hoop!

Het leven gaat door. God geeft ook nieuwe momenten en ervaringen van het leven. ‘Oma’ kreeg nog veel meer kleinkinderen, en die kan ze geregeld zien en opzoeken. Laat het los, laat het gaan hoeft geen goedkope dooddoener te zijn. “Waarom zoek je de Levende bij de doden?” vroegen de engelen aan de vrouwen bij het graf.

De levende Jezus wil ook jou helpen om je verdriet te doorleven én om op te staan, om het een plek te geven en het zo los te laten dat je door kunt gaan. Ik nodig je graag uit om je hier verder in te verdiepen door de (gratis) online cursus Verlies te gaan doen.

Duurt Vonck

Leerling van Jezus, kind van God, trotse vader van 4, 'man van', netwerker, Koninkrijksdenker, pionieer en ondernemer, snoeper met een voorliefde voor appelkoeken (ja, die hele goedkope) Lees meer blogs van Duurt. (Disclaimer)

Laat een reactie achter

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor