Christelijk geloof

Wat een ellende! Dat is toch niet eerlijk?

‘God, waarom?’ Dit is een vraag, die regelmatig naar boven kan komen als je het nieuws kijkt. Als er weer een vliegtuig is neergestort. Als er weer mensen alles verliezen in een zinloze oorlog. Als er weer duizenden mensen sterven door een orkaan, brand of aardbeving.

Maar ook als je van dichtbij hoort over een moeder van drie jonge kinderen die sterft aan kanker. Of over een kindje dat op een onbewaakt ogenblik in het water valt en verdrinkt. Als God zo goed en machtig is, waarom laat hij al dit lijden dan gebeuren? Waarom grijpt hij niet in?

Geloofscrisis

Het is een vraag van alle tijden. Vooral ook na de Tweede Wereldoorlog veroorzaakte deze vraag bij velen een geloofscrisis. Meer dan 6 miljoen Joden werden vermoord. Talloze vaak nog jonge soldaten lieten het leven. Hele steden werden platgebombardeerd. Waar was God? Waarom liet hij dit onvoorstelbare lijden toe?

Duits verhaal

God lijdt mee

Als je het lijden ziet in de wereld, ver weg en dichtbij, is er toch ongelooflijk goed nieuws voor je. God kijkt niet van grote afstand ongeïnteresseerd op ons en onze ellende neer. Hij is een God van compassie, wat letterlijk betekent dat hij een mee-lijdende God is. God koos ervoor zelf onze kapotte wereld binnen te gaan en in de persoon van Jezus een mens te worden net als wij. Hij weet wat het is om verraden en in de steek gelaten te worden. Bespot en gemarteld te worden. Letterlijk doodsbang te zijn. Jezus heeft meer geleden dan wij ooit zullen lijden. En ook nu lijdt Hij met ons mee en is juist daar waar we het meest lijden.

Kan God zich eigenlijk wel voorstellen wat de mens moest doormaken hier op aarde?

Het gaat voorbij

Helpt deze gedachte jou ook? Te weten dat er een God is die met je meeleeft?  Er is nog meer goed nieuws: op een dag zal al onze ellende voltooid verleden tijd zijn. De Bijbel geeft ons een tipje van de sluier over de fantastische toekomst die ons te wachten staat:
‘Gods huis staat nu bij de mensen. Hij zal bij hen wonen. Zij zullen zijn volk zijn en hijzelf zal bij hen zijn. Hij zal alle tranen van hun ogen afwissen en er zal geen dood meer zijn. Van verdriet, rouw en pijn zal geen sprake meer zijn. Dat hoorde allemaal bij de oude wereld en die is voorgoed voorbij.’

Nooit meer tranen, nooit meer pijn. Kan jij het je voorstellen?

Wil je meer weten over dit goede nieuws? Kijk dan eens hier.