Christelijk geloof

Waarom geloven christenen niet in de evolutietheorie?

Gert-Jan van Heugten is ir. in de scheikundige en chemische technologie. Hij schrijft en spreekt regelmatig over schepping en evolutie. In 2006 is hij tot geloof in God gekomen doordat hij wetenschappelijke, overtuigende argumenten te zien kreeg vóór het Bijbelse scheppingsverhaal, en tegen het evolutieverhaal.

Misschien ben jij, net zoals Gert-Jan, ook wel op zoek naar de waarheid over het ontstaan van de aarde of het scheppingsverhaal. Ook deze vragen gaan we op deze website niet uit de weg. Sterker nog: welke rol speelt God in het ontstaan van de aarde? Wat is hierin waarheid? En wat moet ik geloven?

speelgoedpoppetje van mensaap in het bos

Begin bij het begin

Christenen geloven dat God in het begin de hemel en de aarde maakte. Het bijbelboek Genesis geeft in hoofdstuk 1 en 2 de achtergrond van ‘de mensheid’. God maakte de wereld in zes dagen. Op de zesde dag maakte Hij de mens, eerst Adam, daarna Eva. De eerste twee mensen leefden in het paradijs. Een soort hemel op aarde. Er was geen dood, geen lijden en geen pijn. Alles was precies zoals God het had bedoeld.

Zondeval

Maar, op een dag gaat het goed mis. De ergste ramp die de wereld ooit heeft getroffen vindt plaats. Niet het coronavirus, niet een overstroming of aardbeving. Nee, de zondeval: Adam en Eva luisteren naar de duivel en overtreden Gods enige gebod. Als gevolg op het overtreden van Gods gebod, staat een consequentie: er is zonde in de wereld. In tegenstelling tot wat de duivel zei, wordt de mensheid sterfelijk en is het gevolg van de zonde: de dood. De hemel op aarde, de liefdevolle connectie tussen God en de mens is verbroken.

zwart-wit portret van vrouw met doorgeveegde ogen

Wetten en offers

Vervolgens lees je in de bijbelboeken erna dat mensen keuzes maken die tegen Gods wil ingaan. Dat is wat ‘zondigen’ in de kern is. En telkens wanneer ze zich daarvan bewust worden, moeten ze (om het goed te maken met God) een offer brengen. We lezen allerlei verhalen over geloofshelden die worstelen om Gods wil te volgen, maar ook lezen we verhalen van mensen die claimen dat er hoop is aan het einde van deze ellendige tunnel (profeten).

We lezen allerlei verhalen over geloofshelden die worstelen om Gods wil te volgen

Kern van het christelijk geloof

Deze hoop komt van God. Hij zelf komt door Jezus naar de aarde, met als doel om te sterven aan het kruis: om het ultieme offer te brengen, dat alle zonden van de wereld wegneemt, zodat we weer samen in die intieme connectie met God kunnen leven.

Als je je afvraagt waarom christenen niet in de evolutietheorie geloven, dan zit in Jezus het antwoord: omdat ze, als ze de Bijbelse schepping niet serieus nemen, de hele grond weghaalt onder de kern van het christelijke geloof: het offer (sterven) en het opstaan van Jezus. Want Jezus was gestorven voor de zonde die na het ontstaan van de aarde de wereld in kwam, helemaal in het begin van de Bijbel.

fossiel schelp en losse schelpen

Kunnen beide theorieën waar zijn?

De evolutietheorie gaat ervan uit dat de mens door een proces van leven en dood is ontstaan. Als die theorie klopt, zijn dood en leven onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dan was de dood er dus ook voordat de eerste mens op het toneel verscheen. Volgens de Bijbel is de dood er komen door de zondeval. Dat gaat in tegen het gedachtegoed van de evolutietheorie. Dus nee, het kan niet samengaan.

De Bijbel is er duidelijk over: er is nooit een opwaartse evolutie van eencellige naar mens geweest. Dat blijkt overigens ook uit allerlei wetenschappelijke argumenten volgens Gert-Jan van Heugten.

De Bijbel is er duidelijk over: er is nooit een opwaartse evolutie van eencellige naar mens geweest.
Gert-Jan van Heugten

Waar sta jij open voor?

Kortom: de mens is perfect en doelbewust geschapen, maar heeft het verprutst. Desondanks laat God ons, de mens, Zijn schepping, niet zomaar aan haar lot over. Wat liefdevol eigenlijk, vind je niet? Misschien heb je een heel ander beeld over God dan liefdevol. Wij geloven dat de God uit de Bijbel van ons houdt en het beste met ons voor heeft. Sta jij ervoor open om dit ook te geloven?

Doorpraten over dit thema kan altijd! Neem dan contact met ons op. Ben jij geïnteresseerd in bewijzen over Jezus en Zijn opstanding? Dan is The Case for Christ de perfecte cursus voor jou!