Is Jezus anders dan andere wijsgeren en leraren?
De geschiedenis kent tal van grote denkers, filosofen, leraren en wijsgeren. Namen als Aristoteles, Confucius, Da Vinci, Plato, Paulus en St. Thomas Aquinas kennen we allemaal wel.
Hun ontdekkingen, bevindingen en theorieën worden in het dagelijks leven nog steeds gebruikt en onderwezen.
Dit artikel is geschreven door: Marja Verschoor-Meijers
Leraar, wijsgeer, profeet
Ook Jezus Christus is de geschiedenis ingegaan als leraar, wijsgeer en profeet. Mensen die geen christen zijn en Hem niet erkennen als Zoon van God, zien Hem over het algemeen wél als een van de wijste mensen die ooit heeft geleefd. Zijn woorden vormen nog steeds de leidraad in het leven van honderden miljoenen gelovigen over de hele wereld. Als je Hem in het hiervoor genoemde rijtje op zou nemen, wat zou Hem dan onderscheiden? Wat zou Hem anders maken dan die andere wijze mannen?
Praktisch onderwijs
In de eerste plaats was Jezus’ onderwijs niet zozeer theoretisch, maar juist heel praktisch. Hij onderwees Zijn volgelingen bijvoorbeeld om vergeving te schenken, vijanden lief te hebben, zieke mensen te genezen en boze geesten uit te drijven. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar - en je kan zeggen wat je wil over Jezus - Hij praktiseerde ook alles zelf.
Bovennatuurlijke kennis
In de tweede plaats kwam Jezus’ wijsheid van God, en was deze niet gebaseerd op een theologische opleiding of studie. Al op heel jonge leeftijd liet Hij de omstanders in grote verbazing achter door Zijn wijze antwoorden en bovennatuurlijke kennis.
Zijn dorpsgenoten begrepen er ook niets van toen ze Hem hoorden onderwijzen. “Hoe komt Hij aan die wijsheid?” vroegen ze zich af. “Hij is toch gewoon een zoon van een timmerman?” Met andere woorden, Hij was ongeschoold.
Ook de Joodse leiders van die tijd vroegen zich af waar Hij al die kennis vandaan haalde. “Hij heeft niet eens gestudeerd!”, riepen ze uit. Jezus legde hen uit dat wat Hij onderwees niet van zichzelf was, maar van God. Uiteindelijk hebben ook de geleerden van die tijd toe moeten geven dat Jezus van God gekomen was als leraar; want niemand kon de tekenen doen die Hij deed.
Autoriteit
In de derde plaats sprak Jezus, ondanks het gebrek aan een formele opleiding, met een bepaalde autoriteit die door mensen erkend werd. Ze waren diep onder de indruk omdat Jezus sprak als iemand met gezag, en anders dan dat van officiële geleerden uit die tijd. De oude geschriften laten een bijzonder feit zien, namelijk dat het een vrouw was die Jezus de titel ‘Rabboni’ gaf, wat ‘Leraar’ of zelfs ‘Grote Meester’ betekent.
Boze geesten gehoorzamen
Tot slot hingen niet alleen mensen aan Zijn lippen, maar ook de boze geesten gehoorzaamden Hem. Vol verbazing zeiden de mensen tegen elkaar: “Nee, maar! De boze geesten doen wat Hij zegt!” Het nieuws over Jezus’ onderwijs en optreden ging dan ook als een lopend vuurtje door de streek.
Leugenaar, zot of God
Wij willen jou helpen om tot een weloverwogen keuze te komen over of Jezus anders was dan andere wijsgeren en leraren. Kijk daarvoor eens op deze website met allerlei informatie over Jezus, of volg onze (gratis) online WaaromJezus? cursus.