Zoeken naar God is zinloos

Home | Blog | God | Zoeken naar God is zinloos

Aangezien deze titel totaal in strijd lijkt te zijn met de naam van deze website en organisatie zal ik het even toelichten.

zoeken naar god

God is nooit weg. Hij was er altijd, Hij is er altijd, en Hij zal er altijd zijn. Dat heeft hij beloofd in Mattheüs 28:20 “En houd dit voor ogen: ik ben met jullie, alle dagen, tot aan de voltooiing van deze wereld.

Je gaat niet op zoek naar de televisie als je er naar zit te kijken, en ook niet op zoek naar je bed terwijl je erin ligt. Daarom is het in die zin ook niet heel zinvol om op zoek te gaan naar God wanneer Hij er al is. Of is dit te kort door de bocht?

Vele mensen wereldwijd, waaronder ikzelf, ervaren God soms tijdelijk niet zo sterk. Anderen zullen zelfs zeggen dat God heel ver weg voelt of dat ze Hem nooit hebben ervaren. Maar hoe kan dit als God tegelijkertijd zegt en belooft dat Hij er wel altijd is en zal zijn? Zelf ervaar ik ook momenten dat God verder weg voelt. Dat zijn moeilijke momenten waarin ik verlang naar Zijn nabijheid. Vaak moet ik later erkennen dat ikzelf de reden ben van het gebrek aan Gods aanwezigheid. Want vaak staan er bepaalde verkeerde keuzes tussen mij en God in die eerst moeten worden opgelost. En ja, dan komt God weer dichtbij. Of was Hij er al die tijd eigenlijk al?

De arm van de Heer is niet te kort om te redden, Zijn gehoor niet te zwak om te luisteren – jullie wangedrag is het dat jullie en je God uit elkaar heeft gedreven…” Jesaja 59: 1-2a

“Zoekt en gij zult vinden..” Wie kent die tekst niet? Die woorden lijken toch heel duidelijk te zeggen dat we mogen zoeken. Maar waarnaar? Naar God die ver weg is? Of naar de erkenning dat Hij er altijd al was, wachtend tot wij ons weer open zullen stellen voor Zijn liefde, vergeving en échte vriendschap? Ik denk het laatste.

Ja. Zoek naar God. Maar niet naar een God die ver weg is. Maar naar een God die pal naast je staat, startklaar om je met Zijn liefde te overstelpen wanneer wij oprecht ons hart en ons leven voor Hem openen.

God is net zo ver weg als die leesbril die mensen soms mopperend en struinend door het huis aan het zoeken zijn terwijl hij op hun hoofd zit. Want ook al hebben wij het niet altijd door, God is niet ver weg. Hij is hier.

Robert de Heer

Robert de Heer is werkzaam als studentenwerker voor Agapè StudentLife. Hij houdt van zijn vrouw Kimberly, zijn dochters Imma en Jaël, én van het avontuurlijke leven wat God hun geeft in Rotterdam. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor