Zichtbaar?

Home | Blog | Leven | Zichtbaar?

Zichtbaar

Weet je wat ik mooi vind aan Jezus? Zijn gesprekken met mensen. Het maakte niet uit wie je was of waar je vandaan kwam: rijk, arm, eenvoudig, hoogopgeleid, jong, oud, man, vrouw, ziek of gezond: Jezus zág je.

Neem het voorbeeld van toen hij in gesprek ging met de vrouw bij de put. Jezus en zijn discipelen komen langs een Samaritaanse stad waar Jezus even uitrust bij een bron, terwijl zijn leerlingen inkopen gaan doen. Dan komt er een vrouw water putten en er ontstaat een bijzonder gesprek.

We kennen haar naam niet. Maar dit weten we wel. Een persoonlijk gesprek tussen een man en vrouw die elkaar niet kenden was in die tijd hoogst ongebruikelijk. Ook zijn leerlingen reageren met verbazing. Daarnaast kwam de vrouw uit Samaria, en Joodse mensen gingen niet om met Samaritanen, staat in de tekst. Zeker geen rabbi als Jezus. En dan vraagt hij haar ook nog iets te drinken – een baanbrekend verzoek waar de vrouw met verwondering op reageert.

En wat dacht je van het tijdstip? Deze vrouw kwam op het heetst van de dag water putten. Dat was opvallend: water halen gebeurde in de koelte van de dag. Ze meed mensen – en misschien meden haar dorpsgenoten haar ook wel.

Ze werd gezien als een outsider.

Jezus knoopt een gesprek met haar aan. Hij gaat al snel de diepte in en op haar beurt is ze eerlijk over haar situatie.

Deze vrouw viel op allerlei manieren buiten de boot. En Jezus ziet haar. Maakt haar zichtbaar. En zij pakt die uitgestoken hand aan.

Week van de Psychiatrie

Deze week is het de Week van de Psychiatrie. Het thema van deze week is ¨Zichtbaar?¨. Als je je alleen voelt, angstig of somber bent en het leven je tegenzit, wat kan het dan moeilijk zijn om dat bespreekbaar te maken. Zeker als andermans leven op rolletjes lijkt te lopen en die ander fluitend de dag doorkomt.

Loopt jou leven op dit moment niet op rolletjes? Kijk dan eens naar de rap ¨Zoveel vragen¨.

Maar weet je wat het is? Iedereen heeft op een bepaald moment hulp en troost nodig. Wist je dat meer dan 40% van alle Nederlanders in zijn of haar leven te maken krijgt met een psychische stoornis?

En dan zijn er daarnaast nog heel veel meer mensen (zonder stoornis) die om welke reden dan ook een luisterend oor nodig hebben.

Hoe kun jíj gezien worden?

Wat kun je doen als jij in gesprek wilt gaan over jouw situatie? Bedenk ten eerste dat je niet alleen bent. Het kan enorm opluchten en kracht geven als jij de moed vindt om het te delen. Ook wordt openheid in vrijwel alle gevallen beantwoord met openheid.

En wat kun je doen als jij met iemand wilt praten van wie je vermoedt dat hij of zij in een moeilijke situatie zit? Dat is een kwestie van durven en doen. ‘Hoe gaat het met je?’ is al een heel goed begin. En vraag door.

Maak zichtbaar. Maak je eigen binnenwereld zichtbaar en ga in contact over wat er echt speelt bij anderen. Op die manier kunnen we ware liefde geven en ontvangen én kunnen we een stukje van wie Jezus is aan elkaar laten zien.

Wil je zelf graag gezien worden en heb je behoefte aan een gesprek? Neem dan contact op. Wil je weten wie deze Jezus is die oog heeft voor outsiders? Misschien is dan de gratis online cursus “In gesprek met Jezus” iets voor jou.

Redactie

4 reacties

 1. rita stouten op 28 maart 2019 om 16:03

  Ik ben een van die 40% nederlander die in 2018 te maken kreeg met een angst en paniekstoornis en mede daardoor ook even te maken kreeg met een depressie. Dit duurde 9 maanden.Door sertraline (medicijn) maar zeker ook door verhoring van gebed vanuit mijn gemeente en bemoedigingen van vrienden ben ik er weer boven op gekomen. Het blijft best wel een zwakke plek.
  Ik moest altijd aan Jezus denken ook Hij kende angst, denk maar eens aan Hof van getsemane. David en Jeremia kende ook angst.. Ik stond niet alleen en heb nu letterlijk ondervonden wat het is en wat het met je kan doen. Snap nu ook beter mijn medemens die daar mee te maken krijgt Heel mooi stukje hierboven. Dank je vriendelijke groet

  • Aline op 1 april 2019 om 13:54

   Ha Rita, blij dat je er weer boven op bent gekomen. Wat kun je er mooi over vertellen! Ik hoop dat het nu goed met je gaat.

 2. Pietervdh op 28 maart 2019 om 18:06

  Iedereen kan door angst en negatieve ervaringen in een depressie terecht komen. Bid dat God je er voor beschermt.

  • Aline op 1 april 2019 om 13:55

   Zeker waar, het kan iedereen gebeuren. Ik ben blij dat we in Nederland goede hulpverlening hebben.

Laat een reactie achter

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor