Wil je niet langer in 2 werelden leven?

Home | Blog | Bijbel | Wil je niet langer in 2 werelden leven?

‘Er is maar één wereld.’ Zingt Jeroen van der Boom. Lekker meezingnummer uit 2007.

‘Er is maar één wereld.’ Schrijft Paulus, zendeling in de eerste eeuw, in een van zijn brieven: ‘God heeft ervoor gezorgd dat het goed is gekomen tussen hem en de wereld.’

Ik leef vaak in twee werelden

Ik ben kerkelijk opgevoed, maar leefde als ik eerlijk ben in twee werelden. Zondags ging ik naar de kerk. En op zaterdag voetbalde ik. Op het voetbalveld had ik mijn eigen regels. Ik was daar een ander mens. Ik was goed in schwalbes, nepvallen, strafschoppen versieren. Als ik iemand voor z’n flikker wilde schoppen, dan deed ik dat gewoon. Mocht ook trouwens van de leider. Want er moest hoe dan ook gewonnen worden. Op zondag zong ik weer dat God liefdevol, goed en eerlijk was. En dan kon ik God om vergeving vragen. Lekker handig. :-)

Voor mijn gedrag is een woord bedacht. Hypocrisie.

En niet alleen ik ;-)

Ach ja, kerkelijk of niet, we kennen dit gedrag natuurlijk allemaal. Je staat bijvoorbeeld voor eerlijkheid en transparantie. Ondertussen werk je bij een werkgever die over de rug van zijn cliënten geldt aftroggelt. Je moet geld en provisie binnenhalen. Het maakt niet uit hoe. En je doet er gewoon glashard aan mee. ‘Er moet brood op de plank komen, toch?’

Of we staan voor liefde en warmte. En je bent ook liefdevol en meelevend voor anderen, maar thuis ben je iemand anders. We hebben mooie woorden klaarstaan voor alles en iedereen, maar het laatste lieve woord dat je tegen je vriend(in), vrouw, man of kinderen gezegd hebt, is, tja, hoelang geleden? Of we kunnen normaal en fatsoenlijk met onze collega’s omgaan, maar hem of haar vanbinnen minachten of zelfs haten.

Daar is een woord voor bedacht…

God is aardser dan we denken

Er is maar één wereld, volgens Jeroen en Paulus. En toch maken we er vaak twee werelden van. (Dankzij onze Griekse vriend Plato.) Met God doen we dat ook: we hebben deze wereld én Gods (of de geestelijke, onzichtbare) wereld. We hebben de aarde en de hemel. Twee los van elkaar staande werelden.

Paulus zegt dat dit wereldbeeld niet langer kan standhouden. ‘God heeft ervoor gezorgd dat het goed is gekomen tussen hem en de wereld.’ In de woorden van Jeroen van der Boom: ‘Er is maar één wereld… dus jij en ik zijn één.’ Volgens Paulus is die ‘jij’ God. God is niet alleen ergens ver weg in de hemel, hij is ook veel aardser dan we vaak denken. We kunnen op de een of andere manier zelfs één met hem zijn. Niet als je een keer doodgaat. Niet door jezelf te ontstijgen en in een spirituele vlucht in hem op te gaan. Maar door hier, op aarde, te leven op een manier waarop hij altijd al leeft.

Hoe dan? Hoezo aardser?

Paulus gaat verder, en zegt dat het goed is gekomen tussen God en de wereld… via Jezus Christus. Je zou die Jezus kunnen zien als een aardse hemeling. Of een hemelse aardbewoner. Een twee-in-één-persoon. Overal waar hij kwam, ontmoette je een gewone Jood, een dertiger. En tegelijk stonden mensen versteld van hem. ‘Hier loopt meer dan een mens.’ Hij deed ook meer dan een normaal iemand doet. Hij vergaf mensen bijvoorbeeld hun zonden. En dat mocht God alleen doen…

Wil je meer ontdekken over Jezus, ga dan naar de gratis Waarom Jezus?-cursus. Als je deze cursus gaat doen, word je begeleid door een persoonlijke e-coach, met wie je eventuele vragen kunt bespreken.

Wat doet Jezus? Hij maakt van twee werelden (onze en de onzichtbare wereld) één wereld. (Bekijk hier het grote verhaal van de wereld in een video.) Hij noemt die wereld ‘het koninkrijk van God’. En het lukt hem om helemaal echt, authentiek, liefdevol en goed te blijven. Een man uit een stuk, die naar eigen zeggen liet zien wie God is.

Wil je niet langer in twee werelden leven?

Herken je twee werelden in je leven? Voel je jezelf zweven tussen die twee werelden, en zou je dat graag anders willen hebben? Dan kan dat. Er zijn al veel mensen die hebben besloten anders te gaan leven. Wat ze eigenlijk heel eenvoudig en tegelijk verrassend hebben ontdekt? Dat er maar één wereld is. Een andere, tweede wereld creëren we altijd zelf.

Blog gelezen, en heb je een vraag? Neem hier contact met ons op.

Redactie

1 reactie

  1. wietzebaron op 4 juli 2015 om 08:35

    Besef van eigen hypocrisie is gelukkig bij velen, onafhankelijk van hun geloofsovertuiging, wel aanwezig en dat wordt in dit bericht ook goed weergeven. Wat lastiger is voor niet (evangelisch) gelovigen is om te begrijpen hoe Jezus hierin verschil zou kunnen maken. Dat blijft hier ook redelijk vaag en wordt bepaald niet verduidelijkt door de werkelijkheid dat mensen die Jezus in hun hart hebben toegelaten niet significant minder hypocriet zijn dan de rest. Piëtistische geloofsstromingen in iedere religie doen een beroep op aanhangers om authentieker, socialer en meer integer te zijn. Heel veel zoden zet dat niet altijd aan de dijk, maar het is zeker een aan te bevelen basishouding.
    “Jezus” kan hier natuurlijk ook wel een beetje bij helpen, hoewel het evangelische beeld van Jezus in je hart, die van daaruit je verandert en meer op Hem doet lijken, wereldwijd schipbreuk lijdt en ook wel gevaarlijk kan worden omdat het de aandacht verlegt van je eigen verantwoordelijkheid om authentiek, sociaal en integer te zijn.
    Dat “meer lijken op Jezus” roept de vraag op naar wat wij echt van hem weten, lukte het hem inderdaad om “helemaal echt, liefdevol en goed te blijven. Een man uit een stuk, die naar eigen zeggen liet zien wie God is”
    Hoe echt is het als je van jezelf zegt: “Ik laat God zien” ?? Ik was net begonnen aan een serie blogs over Jezus. Die zouden “verkondigers” kunnen helpen om wat beter in te zoomen op wat niet (evangelisch) gelovigen onbegrijpelijk vinden aan het Jezus-verhaal en wellicht helpt het anderen om te zien dat hij mogelijk wel niet “de Weg, de Waarheid en het Leven” is.

Laat een reactie achter

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor