Wil ik gezien worden?

Home | Blog | God | Wil ik gezien worden?

Wat zijn mensen veel bezig met zichzelf en eigen gedachten en gevoelens in de huidige maatschappij, vind je ook niet? Ik merk dat veel mensen zo bezig zijn met hoe ze gezien worden en hoe ze zich presenteren aan anderen dat ze wellicht vergeten wie ze werkelijk zijn.

De vraag die daarover bij mij opkwam is: Wat is er nu belangrijker, wie ik werkelijk ben of wat en hoe anderen over me denken? Ik geloof dat de meeste mensen zullen zeggen dat wie ze zijn als mens het belangrijkste is, maar dat ze -wanneer ze eerlijk zijn-  toch ook heel erg bezig zijn met hoe anderen naar ze kijken en zich daarop aanpassen.

Mensen zijn op zoek

Schijnbaar willen we graag gezien worden. Ik geloof dat mensen voornamelijk op zoek zijn naar wie ze zelf zijn en dit in de zoektocht bij anderen zoeken door zich voortdurend aan te passen qua gedrag, uiterlijk, met wie ze omgaan etc.. Mensen zijn op zoek naar identiteit.

Paulus de apostel die zelf eerst nogal van de buitenkant was, hij leefde als farizeeër en had ook nog eens, behalve dat hij een jood was het Romeinse staatsburgerschap. Hij had gestudeerd en een soort van carrière gemaakt. Hij was gezien, populair in zijn kringen. De fanatiekeling! door sommige geprezen en door anderen met reden gevreesd. Maar Paulus had een ontmoeting met Jezus. Best een bijzondere ervaring overigens. Je moet het maar eens lezen.

Eigen weg is niet de manier

Paulus was tot ontdekking gekomen dat zijn oude manier van leven, van aanzien en populariteit hem niet gelukkig maakten. En dus roept hij uit persoonlijke ervaring het volgende:

“Jullie moeten niet meer op dezelfde manier leven als de ongelovige mensen. Maar leef als nieuwe mensen, doordat jullie op een nieuwe manier gaan denken. Dan zullen jullie ook anders gaan leven. Dan zullen jullie weten wat Gods wil is. En alles wat Hij wil is goed, mooi en volmaakt. God heeft mij de taak gegeven om jullie geloof op te bouwen. Daarom zeg ik tegen jullie allemaal: vind jezelf niet belangrijker dan je bent. Wees bescheiden. Gedraag je op een manier die past bij de hoeveelheid geloof die God jou op dit moment heeft gegeven. Die hoeveelheid is bij iedereen verschillend.”

Alles draait om relatie

Het is niet zo belangrijk wat anderen van jouw maniertjes vinden en hoe je je kleed. Ook niet wat je geleerd of gedaan hebt. Je hoeft je zelf niet te presenteren, te etaleren, te laten zien wat de ander zou willen zien. Het is veel belangrijker om van harte in relatie te zijn. Vooral met God natuurlijk, maar ook is het van het grootste belang dat je in relatie bent met je zelf zoals je bent. Niet zoals anderen dat van je verwachten, maar om wie je bent ook als niemand anders je ziet.

Het is goed om een andere weg te vinden in hoe je ook kunt kijken naar anderen en jezelf. Te zoeken naar wie je werkelijk bent. Ik geloof dat wat je zoekt te vinden is in de Heer Jezus. Hij is de Heilige, de verlosser. Hij leeft voor jou. Dwars door dood stond Hij levendiger dan ooit bij God Zijn Vader om jou bij Hem te brengen zodat je vrij kon zijn. Jezus’ woorden zijn soms snoeihard, maar altijd zo vol liefde gebleken en wat Hij zoekt is jouw oprechte liefde voor Hem, voor Zijn Vader. In een mooi lied zegt Matthijn Buwalda:

Heer, ik kan niet zeggen dat ik altijd trouw aan U ben
en ik moet bekennen ‘soms voelt U zo ver weg’.
Heer, ik wil belijden dat ik zo vaak gefaald heb
maar ondanks al mijn fouten
Bent U het die mij kent

Ik heb spijt van die momenten
dat ik U vergeet
maar dwars door alles heen, Heer
wil ik zo graag dat U dit weet

En dan schrijft hij, zingt hij wat mij zelf van binnen raakt:

U bent alles wat ik ooit zou willen zijn
U bent mijn eindeloos streven
de passie van mijn leven
U bent de sterke arm in mijn moment van pijn
de diepste liefde die ik voel
U bent mij weg, U bent mijn doel
U bent alles wat ik ooit zou willen zijn.


Doorpraten? Dat kan met één van onze e-coaches. Reageren mag ook onder deze blog.
Wil je graag meer lezen over wat Jezus hier op aarde kwam doen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan (verzending alleen binnen Nederland) of kijk bij één van onze (gratis) online cursussen.

Erik Velema

Christen - Vader en opa - Houdt van mensen in hun pure vorm - Begeleider - Trainer - Coach - Hulpverlener meervoudige problematiek - Present zijn - Provocatief - Directief. Lees meer blogs van Erik. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor