Wie ziet mij?

Home | Blog | God | Wie ziet mij?

We voelen ons allemaal wel eens niet gezien. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. We hebben bijvoorbeeld een afwijkende opvatting, zijn gehandicapt, arm, trans- of homoseksueel, ziek, arm, dakloos, verslaafd. We kunnen het zo gek niet bedenken of mensen zien wel een reden om elkaar af te wijzen. Grote kans dat je dat zelf ook wel eens (van dichtbij) hebt ervaren. Jezus laat iets anders zien.

Zacheüs

In Lucas lezen we over Zacheüs. Hij is een rijke oppertollenaar. Een tollenaar in de belasting voor de Romeinen. Daarbij inden ze altijd iets extra’s om zichzelf te verrijken. Zacheüs werkte voor de vijand en verrijkte zichzelf over de ruggen van zijn hardwerkende volksgenoten. Dat namen ze hem niet in dank af. Hij zal weinig vrienden hebben gehad en met de nek zijn aangekeken.

Zacheüs wilde graag weten wie Jezus is, dus wilde hij een glimp van Jezus opvangen.

Op een dag kwam Jezus door Jericho, waar Zacheüs woonde. Massa’s mensen waren op de been om iets van deze bijzondere, die wonderen deed, man te zien. Zacheüs wilde graag weten wie Jezus is, dus wilde hij een glimp van Jezus opvangen. Hij klom in een boom, want vanwege de drukte en zijn beperkte lengte kon hij niets zien.

Hoe Jezus kijkt

Als Jezus langskomt ziet hij Zacheüs zitten, tussen de grote dikke bladeren in de boom. Jezus ziet Zacheüs niet als een onbekende. Of als een zondaar, een boef die tot inkeer moet komen.

Nee, hij kijkt in de ogen van Zacheüs en ziet een mens. Een mens waar God zoveel van houdt dat hij zijn enige zoon aan hen heeft gegeven. Iedereen die in hem gelooft, zal niet verloren gaan, maar het eeuwige leven hebben. Jezus wist wat Zacheüs op zijn kerfstok had. Dat weet hij ook van jou en mij, maar hij houdt toch van ons en wil graag vergeven.

Verandering

Jezus gaf Zacheüs de kans om hem voor het eten uit te nodigen. Het zal lang geleden zijn dat iemand Zacheüs in de ogen keek zonder oordeel. Als Jezus je in de ogen kijkt dan gebeurt er iets. Zo ook bij Zacheüs, die breekt met zijn oude leven en belooft om het geld dat hij gestolen heeft terug te betalen. Met een forse rente. Jezus zegt dan:

“Vandaag is deze man gered, omdat ook hij een zoon van Abraham is. Want de Mensenzoon is gekomen om mensen die bij God weggelopen waren, te zoeken en te redden.”.

Jezus gaat niet af op onze buitenkant. Hij kijkt naar onze harten. Door een relatie met ons aan te gaan wil hij ons veranderen.

Jezus kijkt in de ogen van Zacheüs en ziet een mens.

Binnenkant

Wij mogen daar een voorbeeld aan nemen. Mensen hebben vaak de neiging om mensen te beoordelen op hun buitenkant. Dat doet de menigte ook in het verhaal van Zacheüs. Zij zien alleen een zakkenvuller, een verrader, een zondaar. Maar ze weten niet wat er in zijn hart leeft. Ze zien niet in dat de Messias juist voor dit soort mensen zou komen.

We hebben allemaal dingen meegemaakt die we meedragen in ons leven.

Als iemand hard, onverschillig of erg zelfverzekerd overkomt hebben we vaak meteen een oordeel, maar we weten niet wat er in het hart van de ander leeft. We hebben allemaal dingen meegemaakt die we meedragen in ons leven. Die bepalend kunnen zijn voor de manier waarop we reageren in situaties waar we in terecht komen.

Ei

Ik moest denken aan een ei. Als we een ei zien, dan kan daar van alles inzitten. Het ei kan rauw zijn, hardgekookt, zachtgekookt, rot en er kan een kuiken in zitten. Dat kunnen we van de buitenkant niet zien. Pas als we het ei pellen en van binnen bekijken kunnen we zien met wat voor ei we te maken hebben.

Soms moeten we de schaal er af pellen om te zien welk vlees of ei we in de kuip hebben.

Dat is ook zo met andere mensen. Soms moeten we de schaal er af pellen om te zien welk vlees of ei we in de kuip hebben. Dat pellen doen we door ons oordeel over de ander uit te stellen. Onze pijn of negatieve ervaringen even aan de kant zetten.

Liefdevolle houding

Door echte interesse te tonen in de ander, zoals Jezus dat bij Zacheüs voordoet. Met een liefdevolle waarderende houding. Als we Jezus hierin volgen dan ontstaat er een klimaat waarin we de ander zien en onszelf gezien weten. Ook als we ons nu niet gezien voelen of zelfs veroordeeld worden.


Wil jij graag in een veilige omgeving jouw verhaal delen? Neem dan gerust contact met ons op. Wil je graag meer lezen over het leven van Jezus en hoe je Hem kunt volgen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan via [email protected] (verzending alleen binnen Nederland) of kijk bij één van onze (gratis) online cursussen.

Martijn van Geilswijk

Man van mijn vrouw, vader van 5 kinderen, voorganger, fietser en navolger Lees meer blogs van Martijn. (Disclaimer)

Laat een reactie achter

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor