Weergoden

Home | Blog | Geloofsverhalen | Weergoden

Niets is zo veranderlijk als het weer. En dus ook als mijn humeur vlak voor de vakantie. Want ik heb de onweerstaanbare drang om voor ons vertrek de weersverwachting voor onze bestemming te raadplegen. Terwijl ik weet dat het vrij zinloos is. De weergoden zijn grillig – geldt dat trouwens niet voor al onze goden?

regen camping

Hoort het bij de vakantievoorpret? Is het nieuwsgierigheid? Doe ik het uit controledrang? Of ben ik van suiker? Hoe dan ook, twee weken voor mijn vertrek check ik met regelmaat de vooruitzichten op een meteorologische website. Culminerend in drie keer daags in de laatste dagen.

Nu zijn er redenen om dat niet te doen. Als je in een huisje zit bijvoorbeeld. Of naar gebieden gaat met ‘strandvastig’ weer. Maar wij gaan kamperen. In noord Luxemburg. Dat is hetzelfde weer als in Nederland, alleen dan standaard minstens 2 graden kouder.

Als het gaat om het kampeerweer heb ik wel een paar wensen. In ieder geval droog weer bij het opzetten en afbreken. Maar zou het goed ‘opzetweer’ zijn op de dag van onze aankomst? De voorzegging volgens de weerprofeten fluctueerden per dag als beurskoersen. Zo zou het aanvankelijk hard regenen, vervolgens prachtig droog weer zijn met een zonnetje, toen onweren en 7 mm regenen en tenslotte was de voorspelling een dag voor ons vertrek erg aangenaam: een wolkje met zon en slechts 2 mm regen . Weercijfer 7, hetzelfde cijfer als mijn humeur. Camping: here we come!

Gisteren zijn we op de camping gearriveerd. Het regende bij aankomst. Het regende bij het opzetten. Het regende erna.

Elk jaar weet ik dat dat het zinloos is om het weerbericht te checken. Volgend jaar weet het zèker.

De weergoden zijn grillig voor kampeerders. Nu ik er zo over nadenk – ik heb er immers tijd voor, tussen de verzoeken van mijn kinderen om in de beek te springen door – is mijn neurotische afhankelijkheid van het weerbericht een beeld voor de andere goden in mijn leven.
Want stel ik mijn vertrouwen niet vaak op grillige goden terwijl ik weet dat het zinloos is?

Afgoden zijn dingen of mensen die je een geluksgevoel of zekerheid moeten geven. Dat kan variëren van de nieuwste auto tot je partner, je voetbalclub tot je uiterlijk, je baan tot je kinderen. Of dus, hoe onschuldig ook, het weerbericht. En bijna alles stelt je vroeg of laat teleur.

Je club kan afgedroogd worden. Je auto pech krijgen. Je kunt ontslagen worden. Je partner kan tegenvallen, van je scheiden of sterven. Je kinderen kunnen eigen wegen gaan. En…het kan regenen als jij zon wil.

Met eventuele depressies tot gevolg.

In de bijbel staat dat God de zon laat opgaan over goede en slechte mensen en het laat regenen over rechtvaardige en onrechtvaardige mensen (Mattheüs 5:45). Of je nu gelovig bent of niet, je leven kan het in het zonnetje gezet worden of in zwaar weer verkeren. Zo bezien heeft het geen nut om te geloven. God geeft namelijk geen enkele bonussen of garanties. Behalve deze: als je Hem boven alles zet, zal Hij in alles bij je zijn. En dat geeft toch een ander (vooruit)zicht.

Marien Kollenstaart

Ik ben 40% predikant in de Gereformeerde Kerk Vuren (PKN), 60% huisman in Ottoland, -100% getrouwd en vader van vijf kinderen, 110% voetball(iefhebb)er (Disclaimer)

Laat een reactie achter

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor