Wat zijn de tien geboden?

Home | Blog | God | Wat zijn de tien geboden?

Als je Christen bent of wordt, mag je niks en moet je van alles. Wereldreligies draaien uiteindelijk allemaal om regeltjes en wetten, ook het christendom. Ja ja, kijk maar naar die Tien Geboden; gij zult niet dit en gij zult niet dat. Daar is toch niks aan?

Restricties

Zo dacht ik er vroeger over, echt waar. Ik zag alleen maar de restricties, de onmogelijkheden en dus ook het falen van een leven om God te behagen. Geen mens kan zich aan die regels en wetten houden. Sterker nog, hoe meer wetten, hoe meer overtredingen, dat zie je overal. Als iets niet mag, wil je het juist! Wetten en regels zijn nergens goed voor… toch?

Leven zonder regels is anarchie, chaos van de bovenste plank.

De keerzijde is natuurlijk wel dat een leven zónder regels niet echt bestaat. Stel je eens voor, geen verkeers-, spel-, huis, grammatica-, sport- of luchtverkeersregels. Een voetbalwedstrijd zonder regels, waanzin natuurlijk. De spelers zouden als een kip zonder kop rondlopen. Een complete chaos dus, want leven zonder regels is anarchie, chaos van de bovenste plank.

Top 10

Als je de Bijbel er op naslaat, zie je inderdaad in het Oude Testament dat het volk Israël ontzettend veel wetten, leefregels, geboden, besluiten en voorschriften van God kreeg. Ceremoniële wetten, civiele (of burger) wetten maar ook dieetvoorschriften en morele richtlijnen. Honderden wetten en leefregels werden opgeschreven waar het volk van God zich aan moest houden. De Tien Geboden zou je als een soort top 10 kunnen zien.

Tien geboden

Het doorlezen van de Tien Geboden vergt niet veel tijd en je zult ontdekken dat ze te maken hebben met de relatie van mensen tot God én tot de medemens. De Tien Geboden liggen nu, duizenden jaren later, nog steeds ten grondslag aan de wetgeving in vele westerse landen. Niet stelen, niet doodslaan en geen vals getuigenis afleggen… daar kunnen we ons nog wel in vinden. Als iedereen zich daaraan zou houden, leefden we in een andere wereld en zouden veel rechtszaken en gevangenisstraffen niet nodig zijn.

De Tien Geboden liggen nu, duizenden jaren later, nog steeds ten grondslag aan de wetgeving in vele westerse landen.

De Tien Geboden zijn leefregels die waarde hebben voor de individuele mens maar ook voor de maatschappij. Ze vragen een stuk verantwoordelijkheid voor ons eigen leven, maar ook voor onze deelname aan de maatschappij.

Het gehoorzamen van de Tien Geboden is dus geen methode om een wit voetje te halen bij God.

De Tien Geboden zijn tevens een soort spiegel waarin we naar onszelf kunnen kijken en dan ontdekken dat we allemaal tekort schieten tegenover onszelf, onze medemens en tegenover God. Het gehoorzamen van de Tien Geboden is dus geen methode om een wit voetje te halen bij God.

Geest van God

Het gaat er namelijk niet om wat allemaal niet mag, maar om wat de Geest van God juist wel door mensen heen wil doen. Jezus lichtte al een tipje van de sluier op toen Hij niet alleen de Tien Geboden maar de hele wet samenvatte in twee regels: God liefhebben boven alles en je naaste als jezelf. Als we dat zouden doen, leven we niet volgens de letter van de wet, maar vanuit ons hart waar God Zijn geboden wil opschrijven en waar Hij Zijn Geest en liefde wil uitstorten!


Wil jij graag Jezus leren kennen? Neem dan gerust contact met ons op. Wil je graag meer lezen over het leven van Jezus en hoe je Hem kunt volgen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan via [email protected] (verzending alleen binnen Nederland) of kijk bij één van onze (gratis) online cursussen.

Marja Verschoor-Meijers

Auteur, tekstschrijver, denker & doener. Lees meer blogs van Marja, of neem een kijkje op Marja's website. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor