Wat wil je worden?

Home | Blog | Leven | Wat wil je worden?

Onze jongste kleinzoon zes jaar! Apetrots natuurlijk, net als z’n ouders en grootouders, en een groot feest met de hele familie, over een paar dagen: stoomtreintje, pannenkoeken, enzovoorts. ‘Wat wil je later worden?’ is een goeie vraag die je aan een zesjarige kunt stellen, al is het een beetje moeilijker om voorspellende kracht in het antwoord te leggen.

kind zittend op stapel boeken

Een gevangenispredikante vertelde vorige week dat dit een vraag is die ze nogal eens aan de mannen in de cellen stelt: weet je nog wat je wilde worden, vroeger? Ai. Zo raak je iets aan dat diep zit, misschien wel ver weggestopt. Een droom van heel vroeger.

Niet opengesneden boek

Vorig jaar heb ik mijn boeken opgeruimd. Van de ongeveer vijfduizend moesten er zo’n tweederde weg. Bij deze boeiende (en ook wel wat treurige) klus kwam ik ook nog een paar oude boeken tegen die nog niet waren opengesneden. Ken je dat verschijnsel? Het is van vroeger, héél vroeger: ze lieten dan de katernen, nadat ze in het boekblok waren samengevoegd, ongesneden. Raar, nietwaar. Je koopt toch ook niet een auto die met dichte deuren wordt afgeleverd?

Een droom die nog niet is uitgekomen

Een boek dat je nog niet hebt gelezen. Een oceaan terwijl je zelf nog aan het strand staat. Een berg waar je tegenop ziet, maar die ook de belofte van een schitterend uitzicht in zich heeft. Belangrijker dan de vraag wat je allemaal voor dingen hébt, is de vraag wat er voor moois in jezélf hebt. Wie ben je? Wat heeft God allemaal in je leven verstopt? Waar dacht Hij aan, toen je geboren werd?
Wat zou het eeuwig zonde zijn – letterlijk en figuurlijk – als daar niks van terecht zou komen, en de hele boel zou eindigen in een gevangenis. Of zoiets.

Eeuwig zonde

Verloren gaan. Precies waar Jezus zich zorgen over maakte, als hij met mensen sprak en ze in de ogen keek. Jezus vond dat zoiets niet kán. Eeuwig zonde, inderdaad. Vind je ook niet?

Henk Medema

Henk Medema (1950) is echtgenoot, vader van 4, opa van 8, en het grootste deel van z'n werkzaam leven actief geweest in de media: als uitgever, schrijver, redacteur. Volg mij op twitter.com/medema. (Disclaimer)

Laat een reactie achter

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor