Wat verandert er als ik christen word?

Home | Blog | God | Wat verandert er als ik christen word?

Ik ben opgegroeid in een christelijk gezin. Tot mijn 15e levensjaar ging ik braaf met mijn ouders naar de kerk, we lazen thuis uit de Bijbel en voor elke maaltijd werd er gebeden. Dat hoorde er gewoon bij. Persoonlijk had ik verder niet zoveel met het christelijk geloof. Ik ging liever mijn eigen gang.

Spannend

Ergens wist ik diep in mijn hart dat als ik er oprecht voor zou kiezen om Jezus Christus te volgen, er veel dingen in mijn leven zouden gaan veranderen. Dat weerhield mij jarenlang om een keuze te maken. Ergens wist ik diep van binnen dat christen worden alles nieuw zou maken in mijn leven en dat vond ik best eng.

Volgeling

Eerlijk gezegd wist ik niet dat God mij Zijn eeuwige liefde aanbood terwijl ik Hem bleef afwijzen. Christen worden betekent simpelweg dat je een volgeling van Jezus Christus wordt. Dat worden we niet door opvoeding, door goede daden te doen of door lid te worden van een kerk of geloofsgemeenschap. Dat worden we ook niet door een religie aan te hangen, maar door oprecht een keus te maken.

Christen worden betekent simpelweg dat je een volgeling van Jezus Christus wordt.

Wedergeboorte

De keus om ons oude leven de rug toe te keren, onze zonden te belijden, en Jezus uit te nodigen in ons leven. Dat proces noemt de Bijbel wedergeboorte ofwel geestelijk geboren worden. Die keus wordt bevestigd door God zélf als Hij zijn Heilige Geest in ons hart uitstort. Een zegel van Zijn liefde en genade als het ware.

Nieuw leven

In de Bijbel staat zo mooi dat het oude dan voorbij is en het nieuwe is gekomen. Dat nieuwe leven betekent dat alles anders gaat worden dan in ons oude leven, maar dan ook alles. We gaan leven volgens geestelijke waarden en normen en die zijn vaak totaal anders dan de principes en ideologieën die we in ons oude leven volgden.

Durf je ja te zeggen tegen Jezus?

Veranderingen

De keuze om voor Jezus te kiezen is in feite eenmalig, maar de gevolgen ervaren we dagelijks. De Bijbel roept immers op tot een vernieuwing van ons denken, tot andere daden, tot een zuivere levensstijl. Onze ‘drive’ is niet langer ons eigen ik, maar Zijn eeuwige liefde. Wat verandert er dan zoal als iemand christen wordt? Ik noem even een paar dingen zodat je een idee krijgt.

 • Het leven draait niet langer om jou! Tsja, dat is misschien een schok, maar God en Zijn Koninkrijk krijgen de hoogste en eerste plek in je leven.
 • Jouw wil is niet langer bepalend in het nemen van beslissingen, maar Zijn wil. Dat betekent dagelijkse dingen met Hem bespreken.
 • Je wordt opgeroepen om anderen te vergeven zoals God jou heeft vergeven. Makkelijk? Nee. Mogelijk? Ja!
 • Je leeft niet langer om jezelf te plezieren, maar in gehoorzaamheid aan Zijn Woord en aan de Geest van God die in je woont.

Levenskeuze

Durf je ja te zeggen tegen Jezus? Maak dan vandaag de belangrijkste levenskeuze die een mens maken kan en laat je vervullen met Zijn vrede en liefde. Hij maakt alle dingen nieuw, voor eeuwig!


Doorpraten? Dat kan met één van onze e-coaches. Reageren mag ook onder deze blog.
Wil je graag meer lezen over wat Jezus hier op aarde kwam doen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan (verzending alleen binnen Nederland). Kijk ook eens naar onze (gratis) online cursus over wie Jezus is

Marja Verschoor-Meijers

Auteur, tekstschrijver, denker & doener. Lees meer blogs van Marja, of neem een kijkje op Marja's website. (Disclaimer)

4 reacties

 1. Wendy Mawika Bilaba op 1 maart 2023 om 20:57

  Hallo ik heet Wendy en ik ben al maanden lang aan het worstelen over de grote beslissing die ik moet nemen Jezus volgen ik vind het moeilijk om mijn oude leven los te laten ik heb hulp nodig
  Vriendelijke groeten van Wendy Mawika Bilaba

  • Marja Verschoor-Meijers op 8 maart 2023 om 17:25

   Hoi Wendy, die worsteling herken ik. Zelf dacht ik ook dat niks meer leuk zou zijn als ik Jezus zou gaan volgen, dat ik niks meer zou mogen. Wat een rare gedachte eigenlijk. Er is geen mooier leven dan met Jezus. Nodig Hem uit, je krijgt dan de hulp van Gods Geest om een nieuw leven te beginnen, dat hoef je niet op eigen kracht te doen. Ken je misschien iemand die al Christen is? Is er een kerk bij je in de buurt? Daar zijn altijd wel mensen die je willen helpen!

 2. Thomas nicolaas de jongh op 2 maart 2023 om 21:53

  Ik durf ja te zeggen maar heb nog moeite niet iedereen te helpen en deel te werkenzodat ik mwer tijd aan je,us kan besteden heb van thuis geeerf alles wat gij niet wilt doe dit okk een abder niet maar als iemand hulp vraagd moet je helpen das mijn valkuil

  • Marja Verschoor-Meijers op 8 maart 2023 om 17:16

   Ik denk dat wel meer mensen moeite hebben met hetgeen jij noemt Thomas. Altijd iedereen willen helpen, dat gaat nu eenmaal niet, dan loop je jezelf voorbij. Soms is het ook goed (als het tenminste geen noodgeval is) om te zeggen ‘daar kom ik nog op terug’ of ‘dat hoor je nog van me’. Dat geeft je tijd om even na te denken en zelfs te bidden en te vragen wat wijs is. In de Bijbel staat dat we anderen moeten behandelen zoals we zelf behandeld willen worden, een gouden regel.

Laat een reactie achter

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor