Wat moeten christenen doen voor hun geloof

Home | Blog | God | Wat moeten christenen doen voor hun geloof

Het beeld over christenen

Het beeld dat men vaak heeft van christenen is dat ze, omdat ze geloven, de leuke dingen niet mogen en de nare dingen moeten. Het komt eerlijk gezegd ook voor dat gelovigen de indruk wekken dat het christenleven bestaat uit het leven volgens bepaalde kledingvoorschriften, het naleven van een aantal zondagsregels en het wegblijven bij die dingen die ieder ander mens juist als vermakelijk beschouwt. Kunstuitingen zoals dans en muziek worden als verdacht beschouwd, de kermis en de bioscoop behoren tot het domein van het kwaad en de televisie is de ‘duivel in huis’. Daartegenover geven we het beeld af dat het enige goede leven bestaat uit christelijke activiteiten als ouderwetse kerkdiensten, catechisaties waar lange stukken moeilijke tekst uit het hoofd moeten worden geleerd en opgezegd, jeugdverenigingen en zingen bij het orgel (ik overdrijf bewust een beetje).

Begrijpelijk, dat, als dit ongeveer het beeld van geloven is dat christenen afgeven, hun omgeving niet bepaald staat te trappelen om zich bij de christelijke gemeenschap aan te sluiten.

Hoe zit het dan wel?

Allereerst willen wij graag opmerken dat het christelijk geloof een boodschap van vrijheid is. Met vrijheid willen we niet zeggen dat je vrij bent om te doen wat je maar wilt (Galaten 5:13).

Dat is geen vrijheid, dat is hedonisme, verslaafd zijn aan je eigen genot. Nee, onder vrijheid verstaan we de vrijheid om het goede leven te leven. Vrijheid wordt ervaren omdat je als mens mag leven uit vergeving. Dat wil zeggen dat er niets is dat tussen God en ons in staat, simpelweg omdat God ons ‘strafblad’ heeft gewist (Kolossenzen 2:14).

De zekerheid dat het dankzij Jezus goed zit tussen God en ons en dat we onvoorwaardelijk geliefd zijn, haalt de kramp uit ons leven. We hoeven ons geliefd zijn niet te verdienen door het naleven van bepaalde do’s en don’ts. We mogen relaxed in het leven staan.

Maar zijn er geen regels dan?

Het christenleven kun je zien als het leven in een liefdesrelatie. Als je verkering hebt dan ga je rekening houden met degene van wie je houdt. Je past je aan, aan de verlangens van de ander. Niet omdat het moet, maar omdat je van je partner houdt. En hoe langer je samen optrekt, hoe beter je gaat begrijpen waarmee je de ander blij maakt en waarmee je de ander teleurstelt. Je houdt er rekening mee omdat het leven met de ander geen beperking is, maar een verrijking. Zo mag je het leven met God ook zien. In de omgang met God – via bidden en Bijbellezen – ga je steeds beter zien wat Hij graag ziet in je leven. Ten diepste is de liefde voor God en de liefde voor de medemens de basis voor ons handelen (Mattheüs 22:37-39).

De Bijbel laat ons zien hoe we met God mogen leven en hoe we met onze medemensen mogen omgaan. Als je deze richtlijnen bekijkt dan zal je zien dat het naleven ervan de mens alleen maar goed doet (2 Timoteüs 3:16).

Richtlijnen voor bescherming

Dat is wat God graag wil. Dat het leven goed is. God geeft ons geen regels om het ons lastig te maken, maar richtlijnen om ons leven te beschermen. Je kunt het met verkeersregels vergelijken. Wij kunnen alleen maar veilig aan het verkeer deelnemen als we ons allemaal aan die regels houden. Wie denkt dat hij vrij is om van de regels af te wijken, moet eens proberen een poosje aan de linkerkant van de weg te gaan rijden. Juist door het naleven van de regels kun je vrij deelnemen.

De Bijbel, Gods woord, wil als het ware een veilige omheining bieden waarbinnen je in vrijheid het goede leven mag ervaren. Zoals een vis gemaakt is voor het water is de mens gemaakt voor het leven binnen die omheining. Buiten het water is er voor de vis geen leven. Zo is het leven buiten Gods omheining ook niet goed voor de mens. Binnen die omheining is het leven goed, er kan veel en mag veel. Alles waar God blij van wordt en reken er maar op dat God je van harte gunt dat jij van het goede leven geniet! Maar reken er ook op dat alles buiten die omheining de moeite van het uitproberen niet waard zijn.

Een christen mag veel……maar een christen wil niet alles, omdat de liefde voor God boven alles gaat!

Meer weten over die liefde van God voor jou? Ga dan naar de online cursus “Waarom Jezus?”

Heb je een vraag? Dan kan dat hier: “Stel een vraag”

Peter Hartkamp

Christen, familiemens, levensgenieter, bruggenbouwer, voetbalfan, boekenworm, mooi-weer-kampeerder en voorganger. Lees meer blogs van Peter, of neem een kijkje op de website van Peter. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor