Wat is wedergeboren worden?

Home | Blog | God | Wat is wedergeboren worden?

In Amerika bestaan bumperstickers met daarop de slogan ‘born right the first time’, ofwel ‘de eerste keer goed geboren’. Het is een spottende opmerking naar christenen toe, naar het principe van ‘opnieuw geboren worden’ (ook wel wedergeboorte genoemd) zoals dat in de Bijbel wordt uitgelegd.

Baarmoeder

Wedergeboren worden, wat is dat nu weer? Wat is er mis met onze eerste geboorte; iedere baby is toch een schattig schepseltje? Moeten we opnieuw de baarmoeder in? De Bijbel geeft helder antwoord op die vragen en roept inderdaad op tot een tweede geboorte, een geestelijk ontwaken. Waarom? Omdat we van nature geestelijk ‘dood’ zijn. Geestelijk ‘dood’ zijn betekent dat er een scheiding is tussen de mens en God. Zonde staat tussen de mens en God in en maakt ons geestelijk ‘dood’.

Geestelijke geboorte

Ik vond dat altijd moeilijk te aanvaarden, ik geloofde vroeger oprecht in de goedheid van de mens. Maar één blik op de krantenkoppen laat zien dat de mens van nature NIET goed is. Ik weet nu uit eigen ervaring dat het nodig is dat we allemaal wedergeboren worden. Er is namelijk meer dan alleen de natuurlijke geboorte, er is ook een geestelijke geboorte. Dat zijn twee verschillende dingen.

We worden de eerste keer op natuurlijke wijze geboren (uit onze ouders) en de tweede keer op bovennatuurlijke wijze, namelijk uit God… dat gebeurt als we bewust het besluit nemen om te geloven in Jezus en Hem te ontvangen in ons leven, in ons hart, in ons denken. In de Bijbel staat dat Jezus de mensen die Hem aanvaarden en in Hem geloven het voorrecht geeft om kinderen van God te worden. We zijn dan niet op natuurlijke wijze geboren, niet uit lichamelijk verlangen of uit de wil van een man, maar uit God.

Eigen keus

De natuurlijke geboorte was niet onze keus, het was de beslissing van onze ouders om de zwangerschap uit te dragen. De bovennatuurlijke (geestelijke) geboorte is het gevolg van een keus die alleen jij kan maken, dat kan een ander niet voor je doen. We hebben de vrije wil gekregen om Jezus wel of niet te aanvaarden in ons leven.

We hebben de vrije wil gekregen om Jezus wel of niet te aanvaarden in ons leven.

De wedergeboorte is niet iets dat mensen hebben verzonnen. Er wordt op verschillende plaatsen in de Bijbel over gesproken. Jezus zei zelfs ‘Wees niet verbaasd dat ik zei dat jullie allemaal opnieuw geboren moeten worden.’ Wees niet verbaasd! Het hoort erbij.

Durf het daarom hardop te zeggen: ik geloof dat Jezus de Christus is, Hij is de zoon van God. Als je dat echt meent, zal je leven gegarandeerd beginnen te veranderen. Je zal de wedergeboorte ervaren en geestelijk ontwaken!

Nu u aan de waarheid gehoor hebt gegeven, bent u innerlijk gezuiverd en kunt u elkaar oprecht liefhebben.
Heb elkaar dan ook altijd van harte lief.
U hebt een nieuw leven gekregen; niet door geboorte uit uw ouders, want aan dat leven komt een einde;
maar een nieuw leven door wedergeboorte uit God, Die door de levende Christus Zijn woord tot ons blijft spreken.

~ Petrus ~


Wil jij graag Jezus leren kennen? Neem dan gerust contact met ons op. Wil je graag meer lezen over het leven van Jezus en hoe je Hem kunt volgen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan via [email protected] (verzending alleen binnen Nederland) of kijk bij één van onze (gratis) online cursussen.

Marja Verschoor-Meijers

Auteur, tekstschrijver, denker & doener. Lees meer blogs van Marja, of neem een kijkje op Marja's website. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor