Wat is liefde? De waarheid die iedereen zou moeten weten

Home | Blog | Veelgestelde vragen | Wat is liefde? De waarheid die iedereen zou moeten weten

Wat is liefde

Wat is liefde? Is liefde alleen maar een gevoel? Hoe zit het met verliefdheid? Wat is echte liefde?

Eind jaren veertig ging het in Nederland slecht met de bloemenexport. Er werd besloten om een ‘bloemendag’ in te voeren rond 14 februari. Op deze datum bestond in Amerika al heel lang het gebruik van Valentijnsdag.

Om bekendheid te geven aan deze ‘bloemendag’ werden mensen gestimuleerd om deze dag te gebruiken om iemand eens in het zonnetje te zetten. Iemand die zich verdienstelijk had gemaakt voor de omgeving.  

Van waardering naar verliefdheid

In Nederland had Valentijnsdag dus eerst het karakter van waardering en vriendschap. Maar met de opkomst van de televisie-romantiek en datingprogramma’s is Valentijnsdag de laatste jaren steeds meer in het teken van de verliefdheid komen te staan.

Wat opvalt is dat in datingprogramma’s het onderscheid tussen liefde en verliefdheid totaal is vervaagd. Liefde wordt meer en meer gezien als een gevoel dat je voor iemand hebt. Een vonkje, een lichtje, een vlindertje in je buik. Het gevoel dat we eerst als verliefdheid zouden omschrijven.

Wat is liefde?

Liefde is wat anders.

Wat is liefde - liefde - liefde is een werkwoord

Liefde is een werkwoord. Liefde is een keuze. Liefde is een radicale keuze om de ander te dienen. We kunnen liefde in dit verband in een adem noemen met liefhebben.

Liefde of verliefdheid?

Liefde kun je aan iemand beloven, verliefdheid niet. Dit omdat liefde een keuze is en verliefdheid slechts een gevoel.

Maar als liefde, als keuze voor elkaar, de basis onder je relatie is, dan kan de liefde het best verdragen dat de vlindertjes af en toe even minder voelbaar zijn. Je zult zien dat er geregeld, als vanzelf, weer vlindertjes van verliefdheid aan komen fladderen.

Zoals gezegd komt het onderscheid tussen beide woorden in datingprogramma’s op tv lang niet altijd duidelijk naar voren. Als je wilt weten wat èchte liefde is, dan daag ik je uit te kijken naar het leven van Jezus van Nazareth.

Dat is echte liefde

De komst van Jezus naar deze wereld was pas een daad van èchte liefde. Een keuze om zichzelf radicaal te geven voor de ander. Niet omdat Hij vlindertjes in z’n buik had van de mensenmassa die altijd weer bij Hem wegloopt, maar omdat Hij het niet over z’n hart kan verkrijgen om zijn mensen aan hun lot over te laten.

Wat is liefde - echte liefde - helpen

Daarvoor gaf Hij de veiligheid van de hemel op en werd hier op aarde een arme timmermanszoon. Daarvoor ging Hij de onderste weg. Een weg van afwijzing. Zijn dorpsgenoten wilden Hem van een klif gooien. Zijn broers en zussen verklaarden Hem voor gek. De geestelijke leiders van Zijn volk verketterden Hem. Zijn volksgenoten joelden Hem uit. Zijn vrienden lieten Hem in de steek. Zijn ene vriend verraadde Hem. Zijn andere vriend ontkende glashard Hem te kennen en uiteindelijk onderging Hij, door God en mens verlaten, een afschuwelijke marteldood.

Die vernederende weg ging Hij omdat Hij wist dat alleen op deze manier de weg weer vrij was voor herstel in relatie tussen de mens en Zijn Schepper. Die opofferende, zichzelf-wegcijferende, onvoorwaardelijke, gunnende, liefde heeft Zijn hele doen en laten getypeerd. Een liefde, die ook voor onze onderlinge liefdesrelaties tot voorbeeld mag zijn.

Het lijkt me geweldig als dit voorbeeld van liefde gevolgd zal gaan worden door alle bloemetjes –, kaartjes – en cadeautjes-stuurders op 14 februari. Neem van mij aan dat Valentijn dan pas echt een dag van liefde zal worden.

Wil je meer weten over die echte liefde die Jezus heeft laten zien? Volg dan de cursus “Waarom Jezus?” en ontdek meer over wie Hij was. Of volg een leesplan in de Bijbel.

Peter Hartkamp

Christen, familiemens, levensgenieter, bruggenbouwer, voetbalfan, boekenworm, mooi-weer-kampeerder en voorganger. Lees meer blogs van Peter, of neem een kijkje op de website van Peter. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor