Wat is geloof?

Home | Blog | Veelgestelde vragen | Wat is geloof?

Wat is geloof - man op brug

Het woordje ‘geloven’ heeft in ons Nederlands spraakgebruik verschillende betekenissen. Dat is een beetje verwarrend als je aan iemand probeert uit te leggen dat je gelovig bent.

Geloof in het dagelijks leven

Het kan maar zo zijn dat je gesprekspartner bij het woord ‘geloven’ aan iets onzekers denkt. Wie bijvoorbeeld zegt dat hij gelooft dat het morgen mooi weer wordt, is nog lang niet zeker dat het werkelijk mooi weer zal worden. Vandaar dat christenen in een gesprek met niet-gelovigen “dat geloof je, maar je weet het niet zeker” te horen kunnen krijgen.

Een andere betekenis van het woord ‘geloven’ is het voor waar aannemen van een aantal leerstellingen. En natuurlijk klopt het dat gelovigen een aantal leerstellingen onderstrepen, maar daarmee ben je nog geen gelovige.

De Bijbel over geloven

In de Bijbel heeft het woordje ‘geloven’ een betekenis die verder gaat. Je zou het misschien nog het beste kunnen omschrijven met ‘je vertrouwen ergens op stellen’ of ‘jezelf aan een persoon toevertrouwen’.

Een voorbeeld

Een verhaal dat ik zelf graag vertel om uit te leggen wat geloven is, is het verhaal van de koorddanser. Ik heb eerlijk gezegd geen idee of het verhaal ooit werkelijk gebeurd is, maar het illustreert in ieder geval heel mooi het verschil tussen zeggen dat je gelooft en ergens op vertrouwen.

Er is een koorddanser die een touw heeft gespannen over de Niagara Watervallen van de ene rotspunt naar de andere. Een enorme massa mensen is op dit spektakel afgekomen. De koorddanser roept de mensen toe: “Geloven jullie dat ik in staat ben over het koord naar de overkant te gaan en weer terug, zonder vangnet?”. Vol enthousiasme roept de mensenmassa: “Ja, dat geloven we!”

Niagara Watervallen - geloof

Niagara Watervallen

De koorddanser loopt over het koord naar de overkant en weer terug. De menigte is laaiend enthousiast. Daarna roept de koorddanser het volgende: “Geloven jullie ook dat ik hetzelfde kan doen, maar nu met een blinddoek om?” Opnieuw roepen de mensen: “Ja, dat geloven we!”

De koorddanser wordt geblinddoekt en opnieuw gaat hij naar de overkant en weer terug. De mensen zijn uitzinnig. De koorddanser brengt ook deze keer de oversteek tot een goed eind.

Weer aan de kant gekomen roept hij de mensen weer toe: “Geloven jullie dat ik nog een keer hetzelfde kan doen, maar dan met een kruiwagen?” De menigte wil het maar wat graag meemaken. “Ja, dat geloven we!” klinkt het als uit één mond. De geblinddoekte koorddanser krijgt een kruiwagen in handen en opnieuw steekt hij de waterval over.

Nadat hij de oversteek voltooid heeft roept de koorddanser: “Ik ga het nog één keer moeilijker maken. Geloven jullie ook dat ik hetzelfde kan doen, met iemand in de kruiwagen?” De mensenmassa is door het dolle heen. “Ja, dat geloven we!” roepen zij. “Ik ga het doen,” zegt de koorddanser waarna hij één van de hardste schreeuwers aanwijst om in de kruiwagen plaats te nemen. De man verschiet van kleur en probeert zich snel uit de voeten te maken. Ineens beseft hij dat roepen dat je iets gelooft nog niet hetzelfde is als in de kruiwagen stappen.

Stap jij in de kruiwagen?

Vanaf de kant roepen dat je gelooft dat de koorddanser in staat is de waterval over te steken is hetzelfde als het onderstrepen van een aantal leerstellingen. Je kunt geloven dat Jezus, Gods Zoon, naar de wereld is gekomen om mensen te bevrijden van hun schuld en om de dood te overwinnen. Hoewel wij, als christenen, geloven dat deze leerstelling waar is en voor waar aangenomen moet worden, maakt het onderstrepen van deze feiten je nog geen gelovige.

kruiwagen - geloof

Bijbels geloven wil zeggen dat je niet alleen deze leerstelling onderstreept, maar dat je jezelf overgeeft aan Jezus Christus. Je stapt als het ware in de kruiwagen en vertrouwt erop dat Hij Degene is die voor jou de enorme kloof die jou van God scheidt overbrugt en jou veilig naar God en je hemelse bestemming brengt.

Hoe je in de kruiwagen kunt stappen willen we je heel graag vertellen in de “WaaromJezus?-cursus”.

Peter Hartkamp

Christen, familiemens, levensgenieter, bruggenbouwer, voetbalfan, boekenworm, mooi-weer-kampeerder en voorganger. Lees meer blogs van Peter, of neem een kijkje op de website van Peter. (Disclaimer)

8 reacties

 1. Danny op 26 juli 2019 om 18:57

  Ik ben 34 en op zoek naar god na een leven vol drugs en geweld en ellende om me heen . Dankjewel voor deze wijze teksten over de kruiwagen. Vrede en gezondheid voor u gewenst.

 2. Nico op 22 november 2019 om 17:22

  Betekend geloven, geloven in een lichamelijke God met menselijke eigenschappen ?

  • Martien op 25 november 2019 om 10:14

   Dag Nico, wat je precies bedoeld met je vraag en waar de vraag vandaan komt geef je niet aan. Dus misschien wil je proberen iets meer toe te lichten over de vraag die je stelt.

 3. Danny Gosewisch op 17 april 2021 om 23:17

  Wikipedia zegt dat geloof vertrouwen is dat iets bestaat, waar is, maar waarvoor geen bewijs is dat dat ook werkelijkheid is.
  De Bijbel echter , zegt dat geloof de zekerheid is en het bewijs dat de dingen die je hoopt werkelijkheid worden en dat al het zichtbare uit het niet waarneembare is ontstaan.
  Geloof in zich is zekerheid en bewijs. Dit in tegenstelling tot “geloven” dat in het dagelijks leven inhoudt dat iets waarschijnlijk gaat gebeuren. Je weet het niet zeker, maar er zijn aanwijzingen die jou doen geloven dat iets werkelijkheid zou kunnen worden.
  De definities van geloof in de Bijbel (Hebr.11:1-3) zijn gevrijwaard van “de waarschijnlijkheids factor” , want daar wordt gesproken over “zekerheid en bewijs “
  Is er bewijs voor het transcendente in wetenschappelijke zin…nee….omdat wetenschap beperkt blijft tot wat het brein kan vatten. Maar geloof in Bijbelse zin overstijgt het zichtbare en tastbare, omdat het niet beperkt wordt door de grenzen van ons brein, omdat geloof ten diepste uit het hart geboren wordt.
  Wanneer Brein en hart samensmelten komt er een kracht vrij die het geloof zelf tot zekerheid en bewijs verheffen.
  Dat kan niet buiten God om gebeuren, omdat geloof een vrucht van de Geest is( gal 5:22}

 4. Daniella Muysers op 15 juni 2021 om 17:19

  Door mijn bijna doodervaring
  In het licht heb ik God gezien
  Ik zocht de goede weg
  God heeft mij verteld
  Dat er twee wegen zijn
  De goede en de slechte weg
  Je tijd is niet gekomen
  Je moet terug
  Ik zei tegen God dat ik niet terug wilde, omdat het hier zo mooi en vrede is en in deze wereld zoveel lijden en ellende
  Ik geloof in God en christen

  • nora op 5 oktober 2022 om 20:58

   hoi daniella,
   jij zei dat jij god hebt gezien..mag ik vraag gewoon uit nieuwsgierigheid..
   hoe zag god er uit??
   bedankt alvast
   gr.nora

 5. Anne op 20 december 2022 om 01:36

  De Bijbel zegt dat je God niet letterlijk kan zien. Johannes 4: vers 24 zegt: God is een geest en is niet zichtbaar voor het menselijk oog. En wie hem aanbidden moeten hem in geest en waarheid aanbidden!
  En in Exodus 33: in vers 20 staat te lezen: Gij kunt mijn aangezicht niet zien, want geen mens kan mij zien! En dan rijst nog de vraag, kunnen we God horen? Letterlijk horen is misschien ook niet van toepassing! Maar in onze gedachten gang kunnen we de wijze raad van de ware God krijgen! Ik zeg ware God! Want Satan de Duivel noemt zich ook een God. De Bijbel zegt in 1 Johannes 5: in vers 19: Wij weten dat we uit God voorspruiten maar de gehele wereld ligt in de macht van de goddeloze.
  En Micha 4: in vers 5 zegt: Want al de volken van hun kant zullen elk in de naam van hun God wandelen. Maar wij van onze kant zullen wandelen in de naam van Jehovah onze God, voor eeuwig en altijd!

Laat een reactie achter

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor