Wat is geloof?
Het woordje ‘geloven’ heeft in ons Nederlands spraakgebruik verschillende betekenissen. Dat is een beetje verwarrend als je aan iemand probeert uit te leggen dat je gelovig bent.
Het kan maar zo zijn dat je gesprekspartner bij het woord ‘geloven’ aan iets onzekers denkt. Wie bijvoorbeeld zegt dat hij gelooft dat het morgen mooi weer wordt, is niet zeker dat het ook daadwerkelijk mooi weer zal worden.
Een andere betekenis van het woord ‘geloven’ is het voor waar aannemen van een aantal leerstellingen. En het klopt dat gelovigen vaak leerstellingen onderstrepen, maar ik denk niet dat dit de volledige omschrijving bevat van wat geloven inhoudt.
De koorddanser
Een verhaal dat ik zelf graag vertel om uit te leggen wat geloven is, is het verhaal over een koorddanser.
Er is een koorddanser die een touw heeft gespannen over de Niagara Watervallen van het ene rotspunt naar de andere. Een enorme massa mensen is op dit spektakel afgekomen. De koorddanser roept de mensen toe: “Geloven jullie dat ik in staat ben over het koord naar de overkant te gaan en weer terug, zonder vangnet?”. Vol enthousiasme roept de mensenmassa: “Ja, dat geloven we!”
De koorddanser loopt over het koord naar de overkant en weer terug. De menigte is laaiend enthousiast. Daarna roept de koorddanser het volgende: “Geloven jullie ook dat ik hetzelfde kan doen, maar nu met een blinddoek om?” Opnieuw roepen de mensen: “Ja, dat geloven we!”
De koorddanser wordt geblinddoekt en opnieuw gaat hij naar de overkant en weer terug. De mensen zijn uitzinnig. De koorddanser brengt ook deze keer de oversteek tot een goed eind.
Weer aan de kant gekomen, roept hij de mensen weer toe: “Geloven jullie dat ik nog een keer hetzelfde kan doen, maar dan met een kruiwagen?” De menigte wil het maar wat graag meemaken. “Ja, dat geloven we!” klinkt het als uit één mond. De geblinddoekte koorddanser krijgt een kruiwagen in handen en opnieuw steekt hij de waterval over.
Nadat hij de oversteek voltooid heeft, roept de koorddanser: “Ik ga het nog één keer moeilijker maken. Geloven jullie ook dat ik hetzelfde kan doen, met iemand in de kruiwagen?” De mensenmassa is door het dolle heen. “Ja, dat geloven we!” roepen zij. “Ik ga het doen,” zegt de koorddanser waarna hij één van de hardste schreeuwers aanwijst om in de kruiwagen plaats te nemen. De man verschiet van kleur en probeert zich snel uit de voeten te maken. Ineens beseft hij dat roepen dat je iets gelooft nog niet hetzelfde is als in de kruiwagen stappen.
Stap jij in de kruiwagen?
Vanaf de kant roepen dat je gelooft dat de koorddanser in staat is de waterval over te steken, is hetzelfde als het onderstrepen van een aantal leerstellingen. Je kunt geloven dat Jezus, de Zoon van God, naar de wereld is gekomen om mensen te bevrijden van hun schuld en om de dood te overwinnen. Hoewel christenen geloven dat deze leerstelling waar is en voor waar aangenomen hebben, maakt het onderstrepen van deze feiten je nog geen gelovige.
De Bijbel over geloven
Wanneer we in de Bijbel kijken naar wat het woord ‘geloven betekent, zien we dat dit gaat over ‘je vertrouwen ergens op stellen’ of ‘jezelf aan een persoon toevertrouwen’.
Bijbels geloven wil daarmee dus zeggen dat je jezelf “overgeeft aan Jezus”. Je stapt als het ware in de kruiwagen en vertrouwt erop dat Hij Degene is die voor jou de kloof, die jou van God scheidt, overbrugt en jou naar God en je hemelse bestemming brengt.
Hoe je in de kruiwagen kunt stappen willen we je heel graag vertellen in de “WaaromJezus?-cursus”.
Dit artikel is geschreven door Peter Hartkamp