Wat is de kunst van het uitrusten?

Home | Blog | God | Wat is de kunst van het uitrusten?

Heb je ook wel eens meegemaakt dat je na een hele drukke periode eindelijk op vakantie gaat en er vervolgens moeite mee hebt om te ontspannen? Het duurt een paar dagen voordat je je werk en alle dingen thuis los kunt laten en echt kunt genieten aan de rand van het zwembad met een goed boek. Ontspannen, uitrusten van alles.  We zijn het een beetje afgeleerd, denk ik soms.

Rustmomenten zijn noodzakelijk

Als we niet leren dagelijkse en wekelijkse rustmomenten te nemen, is het heel moeilijk om dat op jaarbasis tijdens een vakantie ‘ineens’ te doen. Zo zitten we nou eenmaal niet in elkaar. De omschakeling van de hectiek van het dagelijks leven naar een periode van rust kan soms zo drastisch zijn, dat mensen tijdens hun vakantie, of als ze net met pensioen zijn, een hartaanval krijgen.

De kunst van het uitrusten en ontspannen, die moeten we onszelf bewust aanleren. Ik vind het prachtig om te lezen hoe God daar al rekening mee hield. De Bijbel zegt best veel over op tijd rust nemen: dagelijks, wekelijks en jaarlijks. De eeuwenoude wijsheden die we in de Bijbel kunnen vinden, hebben we vandaag de dag zo nodig.

Als we niet leren dagelijkse en wekelijkse rustmomenten te nemen, is het heel moeilijk om dat op jaarbasis tijdens een vakantie ‘ineens’ te doen

Jezus geeft het voorbeeld

Over Jezus staat geschreven dat Hij vaak voor het licht werd, Hij al op was en tijd doorbracht met God de Vader, om te bidden, om te praten, om stil te zijn. Hij ging ook regelmatig de natuur in om alleen te zijn met God. De Bijbel onderschrijft het belang van één dag rust per week waarin we opgeladen kunnen worden voor de dagen die voor ons liggen. Ook het belang van jaarlijkse feestdagen en festivals komt uit de Bijbel, specifieke tijden om met familie bij elkaar te zijn en God te danken voor Zijn voorziening en goedheid.

Verlangen van ons hart

Wat jammer dat zovelen die aloude lessen afwijzen, ze zijn echt van levensbelang. Ik hoef maar om me heen te kijken om te zien hoe vermoeid en belast de mensheid werkelijk is. Altijd maar bezig, zijn, altijd maar weg moeten, altijd maar druk, druk, druk. Is dat werkelijk het verlangen van ons hart?

Ik hoop dat je rust mag vinden bij Hem. Psalm 23 is het mooiste voorbeeld van de rust die God ons geven wil. Rust die gepaard gaat met kracht en bescherming. Toe, lees die Psalm maar eens een paar keer.

De Bijbel onderschrijft het belang van één dag rust per week waarin we opgeladen kunnen worden voor de dagen die voor ons liggen.

Wil je meer weten over waarom we ons zo opjagen in deze maatschappij? Meld je dan aan voor de online cursus Stress, burn-out en rust.

Heb je een vraag of wil je doorpraten? Reageer dan gerust via meer weten en stel je vraag.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor

Marja Verschoor-Meijers

Auteur, tekstschrijver, denker & doener. Lees meer blogs van Marja, of neem een kijkje op Marja's website. (Disclaimer)

2 reacties

 1. Avatar Joella van den Broek op 30 augustus 2020 om 18:40

  Fijn artikel.
  Ik merk ook bij de jeugd dat er veel burn outs op de loer liggen.
  Maar de druk word steeds maar meer en ik denk ook zeker door toedoen van social media.
  Wat ik heel veel mee maak is dat hoe drukker je bent, hoe meer je mee telt.
  Want een avondje rustig op de bank hangen word vaak als lui gezien.
  In het verleden trof ik mensen die dan zeiden: Oh jij hebt wel een lekker rustig dagje gehad, ik heb het zo druk gehad.
  Omdat ik chronish ziek ben kwam dat telkens zo hard aan.
  Ik wilde mezelf daarom ook continu gaan bewijzen, en druk zijn.
  Ik merk dat ik hier nog dagelijks mee worstel.

  • Avatar Marja Verschoor-Meijers op 6 september 2020 om 08:55

   Hoi Joella, het is inderdaad voor velen een worsteling denk ik. Meedoen, meetellen, druk zijn, niks mogen missen. Uiteindelijk leidt het tot heel veel onrust. Persoonlijk heb ik moeten leren om ‘niks’ te doen, om gewoon in een stoel te zitten en mijn gedachten te laten gaan of met God te praten (nou ja, noem dat maar ‘niks’ doen!).
   Onszelf willen bewijzen… dat heeft iedereen wel in meer of mindere mate denk ik. Het kan enerzijds dwingend zijn, maar anderzijds misschien ook wel een gezonde drive. Het ligt ergens in het midden denk ik.
   Sinds ik weet dat mijn identiteit in Jezus Christus ligt (Hij houdt van mij zoals ik ben) en niet in mij prestaties (ik moet mezelf bewijzen) heb ik veel meer rust gekrgen, zelfs de rust om niks te doen zo nu en dan :)

Laat een reactie achter