Wat betekent het om vervolgd te worden om je geloof?

Home | Blog | God | Wat betekent het om vervolgd te worden om je geloof?

Denk jij wel eens na over je geloof en hoe sterk je daarin staat? De Bijbel spreekt in het nieuwe testament regelmatig over vervolging. Dat hield destijds in dat je gemarteld en zelfs geëxecuteerd kon worden. Saulus, die we later Paulus noemen, was iemand die christenen vervolgde. Hij zei:

In alle synagogen heb ik mensen laten martelen. Zo probeerde ik hen te dwingen om te zeggen dat ze niet meer bij die Jezus wilden horen. Ik vervolgde hen fanatiek, zelfs tot in de buitenlandse steden.

Hedendaagse vervolging

Zelfs tegenwoordig is er nog vervolging. De vraag is echter in hoeverre we daar nog weet van hebben in onze hedendaagse maatschappij. Is er hier in Nederland nog sprake van vervolging omwille van het geloof? Ik ben er van overtuigd dat we in Nederland het soms lastig kunnen hebben omwille van het geloof, maar over het algemeen zou ik willen zeggen dat veel mensen het best lastig hebben met geloven, maar vervolging gaat mijn inziens toch wel iets verder dan het hebben van een lastig gesprek omdat je bang bent met de mond vol tanden te staan.

De Heer Jezus leert ons zelf: “Het is heerlijk voor je als je wordt vervolgd omdat je leeft zoals God het wil. Want je zal het Koninkrijk van God mogen binnengaan.”

Vrije Westen

Veel mensen in bepaalde landen worden nog steeds vervolgd om hun geloof. Het is belangrijk voor ze te bidden. Hier in Nederland, het vrije Westen, is die vervolging een stuk minder zichtbaar aanwezig. Het nadeel daarbij is dat we het als gelovigen vrij gemakkelijk hebben, maar daardoor, dat mensen ons derhalve ook niet altijd zo serieus nemen. Iedereen heeft het redelijk goed voor elkaar. We hebben allerlei instanties en organisaties waar we terecht kunnen. En dus God niet zo nodig?

Veel mensen in bepaalde landen worden nog steeds vervolgd om hun geloof. Het is belangrijk voor ze te bidden.

Spreken over Jezus

Wat is dan nu vervolging? Ik geloof dat het lastiger wordt als we meer gaan spreken over Jezus. Als we minder voorzichtig zijn in wat we geloven en oproepen om te gaan geloven. Dan zal er weerstand ontstaan. Enerzijds zullen sommigen gaan geloven. Anderzijds zullen anderen je bekritiseren, je afwijzen, je bespotten. De vraag is of we altijd de confrontatie moeten zoeken of dat we ook wijs met zaken om mogen gaan. Hoe vaak ben je werkelijk afgewezen, bekritiseerd, bespot vanwege je geloof? De vraag die ik wil achterlaten is of dat zou moeten.

Waarheid voorhouden

Moet de wereld ons haten? Ik geloof het niet, ze moet niet. Jezus zelf is het beeld hierin voor mij. Hij had een kleine groep met mensen die Hem geloofden. Die Hem trouw waren. Er was een grote groep, die in de Bijbel ‘de schare‘ wordt genoemd. Ze volgden hem op afstand. Dat was de groep die Jezus bijzonder vindt en zijn leer interessant. Maar het is die kleine groep die zag wat er gebeurd als je mensen de waarheid voorhoudt.

Hoe dicht bij Jezus

Jezus hield mensen de waarheid voor over God en een spiegel naar henzelf en hoe ze ten opzichte van God stonden. Jezus stierf, ondanks het feit dat er in Hem geen schuld was. De kleine groep die overbleef waren mensen die alles overgaven om te leven en te vertellen over Jezus. Ze werden vervolgd onder andere door Saulus. Ik zou kunnen vragen ben je gelovig? Of wordt je vervolgd? Maar misschien is het de vraag hoe dicht sta je bij Jezus?

Jezus leerde ons om elkaar niet met de Waarheid om de oren te slaan, maar lief te hebben.

Ik geloof dat het confronterend is als we in aanraking komen met de Waarheid. We hebben echter veel te bieden aan mensen die God nog niet kennen. Dat kan confronterend zijn. Jezus leerde ons echter om elkaar niet met de Waarheid om de oren te slaan, maar lief te hebben. Het vraagt best veel van ons om lief te hebben zoals Jezus. Niet iedereen kan dat verdragen. Maar ik geloof dat er eer is te behalen in vervolging als we liefhebben als Jezus.

Wie [of wat] zal ons dan nog kunnen losmaken van de liefde van Christus? Moeilijkheden, problemen, vervolging, gebrek aan eten, gebrek aan kleren, gevaar, de dood?

Spiegel

Toch best lastig soms om gewoon jezelf te zijn en dichtbij Jezus. De spiegel die ik mijzelf probeer voor te houden en van daaruit is Zijn enorme liefde voor mij en dus ook aan de ander. Dat kan voor sommige mensen soms behoorlijk bedreigend overkomen heb ik ervaren. Ben ik er ooit door vervolgd? Niet echt. Wel raar aangekeken en soms een beetje gepest, maar ach… , wie kan mij scheiden van Jezus liefde? Een rare blik? Een beetje pesten? Nee toch?


Doorpraten? Dat kan met één van onze e-coaches. Reageren mag ook onder deze blog.
Wil je graag meer lezen over wat Jezus hier op aarde kwam doen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan (verzending alleen binnen Nederland). Kijk ook eens naar onze (gratis) online cursussen.

Erik Velema

Christen - Vader en opa - Houdt van mensen in hun pure vorm - Begeleider - Trainer - Coach - Hulpverlener meervoudige problematiek - Present zijn - Provocatief - Directief. Lees meer blogs van Erik. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor