Wat als anderen een label op je plakken?

Home | Blog | God | Wat als anderen een label op je plakken?

Heb jij ook wel eens het gevoel dat mensen labels op je plakken? Dik, dun, dom, slim, blank, bruin, oud, jong, verlegen, stil, grappig, onbelangrijk, naïef…. Ik noem maar wat labels. Hoe voel je je als je merkt dat mensen een label met waardeoordeel op je plakken?

Tenzij je er immuun voor bent, kun je de neiging hebben om óf aan alle verwachtingen te voldoen, óf je wilt de ander bewijzen van het tegenovergestelde. Beide opties zijn niet fijn, want in beide gevallen neem je een beetje afstand van wie je bent. Het veroorzaakt spanning. En als je gespannen bent, kun je moeilijk jezelf zijn.

Perfect zijn

Maar wat doe je eraan? Hoe blijf je jezelf in een wereld die zoveel van je vraagt? Je wordt om de oren geslagen met het ideale lichaamsbeeld, met succesvol moeten zijn, positief moeder/vaderschap, noem maar op. En dat kan je erg onzeker maken. Je kunt zelfs gaan geloven dat de labels die anderen op je plakken waar zijn. Waarom dwingen we elkaar om zo ‘perfect’ te moeten zijn? Waarom is jezelf zijn niet goed genoeg? Het zorgt voor een hoop stress, en dat kan niet goed zijn.

Tenzij je er immuun voor bent, kun je de neiging hebben om óf aan alle verwachtingen te voldoen, óf je wilt de ander bewijzen van het tegenovergestelde.

Self-fulfilling prophecy

Je zelfbeeld heeft een grote invloed op hoe je functioneert. Als je denkt dat anderen je niet zo interessant vinden omdat je verlegen bent, zul je geneigd zijn sociale contacten te vermijden. Als je denkt dat je niet zo slim bent, zul je niet zo snel een idee naar voren brengen tijdens een vergadering. Wanneer je jezelf te dik vindt, heb je misschien de neiging om jezelf te verstoppen. En zo hou je het labelen in stand en wordt het een ‘self-fulfilling prophecy.’ Super jammer! Want ik denk dat het leven meer mag zijn dan dat! Ik geloof dat je mag genieten van het leven, ongeacht wie je bent, wat je kan en hoe je eruit ziet.

Genieten

In de Bijbel staat dat je mag genieten van het leven. God wil dat graag voor je! Het leven heeft best wel veel verplichtingen in zich, en soms moeilijkheden, maar God wil dat je desondanks leert genieten. Helaas kunnen de labels die anderen op ons plakten en die wij zelf zijn gaan geloven dat genieten flink in de weg zitten.

God wil dat je desondanks leert genieten

Terug naar de basis

Ik geloof dat er één manier is waardoor je los komt van alle labels: ga terug naar de basis. Ga naar degene die jou heeft gemaakt. In de eerste plaats denk je dan misschien aan je ouders. Maar ik bedoel Degene die álle mensen heeft gemaakt: God. Hij is degene die jou heeft gemaakt, en Hij wist precies wat Hij deed. Ook al zou jij het zelf misschien anders gewild hebben op sommige gebieden.

God ziet jou zoals je bent. Hij plakt geen ‘goed/fout’-labels op je. Of misschien één dan: GELIEFD! Dat betekent niet dat het verder niet uitmaakt hoe je leeft. Maar in de basis ben je geliefd door Hem, gewoon zoals je bent. Hij geniet van jou en wil het beste voor je. Als dit tot diep in je hart doordringt, dan zijn de labels van anderen niet meer zo belangrijk. Dan is Gods label het belangrijkst. Dat geeft ontspanning en rust. En zo kom je meer en meer tot je recht.

Welke gedachten heb jij over jezelf? Zijn die gedachten positief of negatief?

Praktisch

Hoe pas je dit nou toe in je leven? Onderzoek je gedachtenwereld eens. Welke gedachten heb jij over jezelf? Schrijf ze op. Zijn die gedachten positief of negatief? Zijn ze waar? Als ze niet waar zijn, vervang ze dan voor gedachten die wel waar zijn.

Een voorbeeld; Als je over jezelf denkt dat je niet leuk genoeg bent en je schrijft de gedachte op, dan kom je tot de ontdekking dat het geen positieve gedachte is en dat het niet waar is. Je hoeft niet te voldoen aan het ‘perfecte plaatje’ dat de wereld je voorschotelt. Bovendien houdt God van jou zoals je bent. Een grotere bevestiging kun je niet krijgen! Elke keer als de negatieve gedachte naar boven komt, roep je jezelf een halt toe en vervang je hem met de nieuwe gedachte. Hoe vaker je dit doet, hoe meer het een overtuiging wordt. Dit is een voorbeeld van je denken vernieuwen. God wil je hierbij helpen.

Wil je doorpraten over dit onderwerp, of heb je een andere vraag, stel ze ons gerust!

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor

Esther Prigge

Pastoraal werker - Coördinator e-coaches - Moeder van 2 jongens - Nieuwsgierig - Creatief - Houdt van gezelligheid met vrienden - Enthousiast (soms iets té) - Kan chocola moeilijk laten staan Lees meer blogs van Esther. (Disclaimer)

Laat een reactie achter