Waarom zouden we Kerst vieren?

Home | Blog | God | Waarom zouden we Kerst vieren?

Misschien heb jij er ook al maanden naar uitgekeken: kerstfeest! Je hebt waarschijnlijk dingen voorbereid om te ondernemen, je hebt wellicht een kerstboom neergezet om de donkere decembermaand wat op te fleuren of je kijkt met familie en vrienden terug op het (hopelijk mooie) jaar dat achter je ligt.

Maar het kan ook zo zijn dat je tijdens deze dagen alléén bent; dat je geen bezoek krijgt en ook niet op bezoek gaat. Misschien heb je nauwelijks familie of ben je in je eentje in Nederland, terwijl je familie in je geboorteland is. Het kan ook zijn dat je ziek op bed ligt of gewoon vreselijk opziet tegen de drukke dagen die je zoveel energie kosten.

Hoe jouw situatie ook is, de betekenis van Kerst is (gelukkig) voor ieder mens gelijk en zou ons hoopvol moeten maken!

Kerst is niet wat het soms lijkt

Wanneer we aan een willekeurig iemand op straat zouden vragen naar de betekenis van Kerst, is de kans groot dat deze persoon de woorden ‘gezelligheid’, ‘cadeautjes’, ‘witte Kerst’ of ‘vrede’ noemt. Allemaal mooie dingen om naar uit te zien, maar ten diepste hebben die weinig met de werkelijke betekenis van Kerst te maken.

De betekenis van Kerst zou ons hoopvol moeten maken!

Oorsprong

Maar wat betekent Kerst dan wél en waarom zouden we dit vieren? In de Bijbel wordt in Lucas beknopt de geboorte van de Here Jezus beschreven.

In dat bijbelgedeelte kunnen we lezen dat Maria verloofd was met Jozef. Op een dag komt een engel haar een bijzondere boodschap brengen: Zij mag de Zoon van God baren en Hij zal voor liefde en vrede zorgen op de aarde. Wanneer Maria bijna gaat bevallen, moet zij samen met Jozef op reis naar Bethlehem, de stad waar hun voorouders vroeger hebben geleefd. Daar moeten ze zich laten inschrijven in het bevolkingsregister.

Het is een lange, zware tocht, en eenmaal aangekomen in Bethlehem zijn alle herbergen vol. Uiteindelijk zijn ze genoodzaakt de nacht door te brengen in een stal. En daar – tussen de ezels en de koeien – bevalt Maria van het kindje Jezus. Dit is het begin van Gods nieuwe plan met de wereld.

Gods geschenk voor ons

God gaf ons als het ware Jezus ‘cadeau’. Maar waarom? Daarvoor is het goed nog wat verder in de tijd terug te kijken. Al snel nadat God de wereld geschapen had, ging er veel mis op aarde. De mensen zondigden en waren ongehoorzaam aan God. En we zien helaas nog altijd dat er veel ‘kwaad’ gebeurt om ons heen. De mensheid raakte steeds verder van God verwijderd.

Maar voor God was dat niet het einde. Hij gaf hoop en beloofde ons een nieuw begin. God wilde de mensen weer dicht bij Zich brengen. Hij wilde zijn liefde laten zien door zijn Zoon Jezus aan de wereld te geven. Dat was Gods ‘kerstgeschenk’ aan ons: liefde en hoop voor de wereld.

Jezus was Gods ‘kerstgeschenk’ aan ons: liefde en hoop voor de wereld.

Je zou kunnen zeggen: Jezus is het mooiste geschenk dat God wil geven, ook aan jou. Romeinen: Het kwaad brengt altijd de dood: het is je loon voor wat je hebt gedaan. Maar de liefdevolle goedheid van God geeft een geschenk: het eeuwige leven, door onze Heer, Jezus Christus. Dát vieren we met Kerst. Vergeet niet om dat geschenk aan te nemen en Hem ervoor te danken. God gaf het liefste wat Hij had: zijn Zoon!

Laten we dankbaar genieten van dit bijzondere feest en vooral stilstaan bij de werkelijke betekenis. Van alle andere dingen rondom Kerst mogen we zeker genieten, maar die zijn slechts bijzaak.


Wil je reageren? Dat mag onder deze blog, of door contact met ons op te nemen. Wil je graag meer lezen over het leven van Jezus en hoe je Hem kunt volgen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan via [email protected] (verzending alleen binnen Nederland) of kijk bij onze (gratis) online cursus over Kerst.

Wendy Born - van den Brink

Christen – getrouwd – moeder van vier – pgb’er – (tekst)schrijfster – blogster – boekenwurm – zoekt de verbinding – houdt van organiseren en plannen – altijd in voor nieuwe projecten – houdt van hardlopen en opruimen van zwerfafval. Lees meer blogs van Wendy. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor