De coronacrisis was nog maar een week werkelijkheid geworden in Nederland: handen schudden werd inmiddels afgeraden en het besluit om grote bijeenkomsten te schrappen volgde. Christenen reageerden wel op een heel ‘vreemde manier’. Ze zongen massaal een lied: Jezus overwinnaar. Dat was niet het enige moment dat dat lied klonk.
Het lied is al langere tijd populair, maar klinkt tijdens deze crisis zelfs in het ziekenhuis, vlak na het overlijden van een coronapatiënt.
Dood waar is je macht
Maar waarom dit lied? Waarom zingen christenen ‘dood, waar is je macht, waar is je prikkel gebleven?’ terwijl het duidelijk is dat er dagelijks zo’n honderd mensen sterven aan corona? Terwijl er zelfs voor hun ogen patiënten overlijden? Ontkennen zij de realiteit van het probleem?
Ik durf te beweren dat dat niet zo is. Dat zou overigens best kunnen, want we schieten allemaal weleens in de ontkenning op momenten dat lijden ons raakt. Maar in dit geval gaat het niet om het ontkennen van wat er op aarde gaande is, maar om te erkennen dat er meer is dan dat. De dood, hoe definitief die in onze ogen ook is, is niet het einde.
Christenen geloven dat Jezus Christus, degene die zij volgen, de doodstraf kreeg in plaats van anderen, vervolgens opstond uit de dood en daarmee het kwaad overwon.
De dood, hoe definitief die in onze ogen ook is, is niet het einde.
Te groot
Als ik dat zo opschrijf, is het bijna te groot om het te bevatten. Jezus rekende af met de dood. Het klinkt zelfs een beetje dwaas, zeker als je dagelijks een pushnotificatie krijgt met een groot aantal doden. Een van de auteurs van de Bijbel, geeft dat ook ronduit toe: als je er niet in gelooft, zul je het zeker onzin vinden. Toch voegt hij er iets aan toe: “Onze boodschap klinkt misschien dom en zwak. Maar die boodschap komt van God, en God is wijzer en sterker dan mensen.”
Dat doet mij denken aan de film (en het boek) The Lion, The Witch and the Wardrobe uit de Kronieken van Narnia. Als je de film nog niet gezien hebt, raad ik aan om dat eerst te doen, tenzij je spoilers geen probleem vindt. In het kort: vier kinderen komen via een bijzondere kledingkast terecht in een vreemd land genaamd Narnia. Een van die kinderen wordt verleid door de Witte Heks, hij gelooft haar leugens en pleegt verraad aan zijn broer en zussen en de bewoners van Narnia. Vanwege zijn verraad meent deze heks recht te hebben op zijn leven. De leeuw Aslan laat dat echter niet gebeuren en geeft zijn leven in plaats van Edmund. De heks mag hem doden. De leeuw sterft en de heks is blij: zij heeft haar grootste vijand verslagen. Niet staat haar in de weg om haar plannen ten uitvoer te brengen.
Diepere wijsheid
Maar dan gebeurt er iets onverwachts. Aslan blijft niet dood, maar komt weer tot leven. Hij zegt daarover: ‘De heks kende maar een deel van de wijsheid (deep magic), maar als ze had begrepen wat echte opoffering was, had ze een diepere wijsheid (deeper magic) begrepen. Ze had kunnen weten dat als een onschuldige vrijwillig zijn leven geeft voor een verrader, uiteindelijk zelfs de dood teruggedraaid zou worden.’ Er blijkt leven te zijn na de dood.
In mijn woorden: het kwaad lijkt soms te winnen, maar diepere wijsheid wijst op een andere winnaar: Aslan, Jezus. Deze onschuldige gaf zijn leven om de straf van de mens te dragen. Juist in deze periode van Pasen wordt dat gevierd door meer dan een miljard christenen.
‘Jezus overwinnaar’ moedigt aan om tegen alle verontrustende situaties in, te strijden. Voor en met Jezus. Tegen de onzichtbare vijand en vóór de liefde.
Blijvende strijd
Toch is er nog steeds strijd, ook in Narnia. De heks kan nog steeds schade aanrichten, maar winnen: nee, dat kan ze niet meer. Haar troef, de angst voor de dood, heeft ze niet meer in handen. De Narnianen vechten daarom moediger dan ooit. Precies dat is wat het lied ‘Jezus overwinnaar’ ook met christenen doet. Het herinnert hen er juist nu aan dat de dood niet het laatste woord heeft. Het moedigt aan om tegen alle verontrustende situaties in, te strijden. Voor en met Jezus. Tegen de onzichtbare vijand en vóór de liefde.
Wil je meer weten over de dood en opstanding van Jezus? Ga dan naar de gratis online cursus The Case for Christ.
Heb je een vraag of wil je doorpraten? Reageer dan gerust via dit formulier en stel je vraag.
2 reacties
Laat een reactie achter
Gratis online cursus over God en Jezus
Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach
Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor
Fijn JW dat je het zo helder en mooi hebt beschreven.
Dank je, Jurjanne!