Waarom piekeren als God zorgt?

Home | Blog | God | Waarom piekeren als God zorgt?

In de Bijbel staan verschillende voorbeelden van God die zorgt voor zijn kinderen. Misschien heb jij dat ook wel ervaren. Dat juist op momenten waarop je het even niet meer weet God geeft wat je nodig hebt. Ik heb drie weken met corona op bed gelegen en mogen ervaren dat God écht zorgt.

Corona

Onze dochter van vijf kreeg in het Pinksterweekend last van koorts en hoofdpijn. Na een test bleek ze Corona te hebben. Een paar dagen later was ons hele gezin besmet. Mijn vrouw en ik hadden al snel hoge koorts en waren zo kortademig dat het nogal een uitdaging werd om van de slaapkamer in de badkamer te komen.

Daar lagen wij op bed. Met vijf kinderen waar we op dat moment eigenlijk niet voor konden zorgen. Onze kinderen hadden ook allemaal klachten. Hoe krijg je in zo’n situatie geregeld dat er boodschappen zijn? Dat er eten op tafel komt? Dat er met name voor onze drie kleinste kinderen wordt gezorgd? En dat onze oudste goed voorbereid haar examen kan doen? Mijn vrouw en ik maakten ons daar best zorgen over.

Volgens sommigen leidt zorgen maken juist tot stress en stress uiteindelijk tot een korter leven

God zorgt

In Lucas geeft Jezus onderwijs over God die wil zorgen voor onze dagelijkse basisbehoeften. Jezus zegt:

“Daarom zeg Ik tegen jullie: maak je nergens zorgen over. Niet of je wel te eten zal hebben. Ook niet of je wel kleren zal hebben om aan te trekken”

Jezus laat zien dat het geen enkele zin heeft om je zorgen te maken. Het leidt tot niets! Door ons zorgen te maken kunnen we geen dag aan ons leven toevoegen. Waarom zouden we ons dan zorgen maken over hoe we aan voldoende eten, drinken, kleding en onderdak komen? Dat heeft ook helemaal geen zin. Het leidt tot niets. Nou ja, misschien tot een slechte gezondheid. Volgens sommigen leidt zorgen maken juist tot stress en stress uiteindelijk tot een korter leven. Jezus laat zien dat het ook helemaal niet nodig is. Hij zegt:

“Het gras staat er maar één dag, want morgen wordt het in de oven gegooid. Toch kleedt God dat gras zó mooi aan met bloemen. Dan zal Hij jullie toch zeker óók aankleden? Wat is jullie geloof toch klein! Jullie moeten je geen zorgen maken over wat je moet eten of drinken. Jullie hoeven nergens bezorgd over te zijn. De mensen van de andere volken doen dat wél. Maar jullie hemelse Vader weet dat jullie deze dingen nodig hebben. Geef het Koninkrijk van God de eerste plaats in jullie leven. Dan zullen jullie al die andere dingen ook van je Vader krijgen.” 

Jezus laat zien dat wij ons geen zorgen hoeven te maken, omdat God weet wat we nodig hebben en hij wil deze dingen aan ons geven. Hoe mooi is dat?

Hoe zorgt God

God zorgt ervoor dat het land oogst geeft. Dat er graan, groenten en fruit groeit. Dat koeien melk geven. Bakkers brood kunnen bakken. Daarnaast wil God ons zegenen met de middelen die nodig zijn om voldoende eten, drinken en kleding te kunnen kopen. Maar God schakelt ook andere mensen in.

In de periode dat wij ziek op bed lagen waren er mensen die op allerlei manieren hun hulp aanboden. Om boodschappen te doen of eten te koken. Onze jongste drie kinderen konden – nadat ze uit quarantaine mochten – uit logeren.

We hebben in deze periode ervaren dat er voor ons gezin werd gezorgd. Mensen kregen het door de Heilige Geest op hun hart om te helpen. Alles paste op een wonderlijke manier in elkaar, waardoor het ons aan niets ontbrak.

God zorgt ervoor dat er graan, groenten en fruit groeit, dat koeien melk geven en bakkers brood kunnen bakken

Baden in luxe

God belooft niet dat hij ervoor zal zorgen dat we kunnen blijven baden in luxe. Dat onze voorraadkasten altijd zullen uitpuilen. Hij zegt dat we ons geen zorgen hoeven te maken om wat we nodig hebben. God wil ons geven wat we nodig hebben.

Jezus zegt “Geef het koninkrijk van God de eerste plaats in je leven”. Als we ons zorgen maken, blijft er namelijk niet genoeg ruimte over om bezig te zijn met zaken van God. Om te zoeken wat zijn wil is voor elke dag van ons leven. Als we het koninkrijk van God de eerste plaats in ons leven geven dan zullen we niet meer zoveel geven om luxe. Dan leren we vertrouwen op onze zorgzame God die ons geeft wat we nodig hebben.

Als we het koninkrijk van God de eerste plaats in ons leven geven dan zullen we niet meer zoveel geven om luxe.

Dan durven we open te zijn naar God en de mensen om ons heen over de dingen die we nodig hebben. Ook ons dagelijkse voedsel en kleding. We zullen dan merken dat God mensen om ons heen wil gebruiken om ons zo te voorzien van wat we nodig hebben. Én dat God ons wil gebruiken om de mensen in ónze omgeving te helpen die dat nodig hebben. Geloof je dat?

Reageer gerust hieronder of kijk eens bij onze (gratis) online cursus Genieten van je Geld.

Martijn van Geilswijk

Man van mijn vrouw, vader van 5 kinderen, voorganger, fietser en navolger Lees meer blogs van Martijn. (Disclaimer)

Laat een reactie achter

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor