Hoe zit het met God, Jezus en het kruis?

Home | Blog | God | Hoe zit het met God, Jezus en het kruis?

Heb je je weleens afgevraagd waarom dat kruis zo’n belangrijke rol speelt voor christenen? Je kan er haast niet omheen als het om het christelijk geloof gaat: op en in kerkgebouwen, in communicatie-uitingen, schilderijen, sieraden, enzovoort: overal komt het kruis in beeld. Soms zelfs ook met beelden van Jezus aan dat kruis. Hoe zit dat nu eigenlijk?

Sommige beelden laten weinig te raden over: Jezus stierf aan het kruis. Een gruwelijke dood. Voor veel christenen is het sterven van Jezus aan het kruis het belangrijkste moment in de wereldgeschiedenis. Misschien heb je wel eens een gelovige horen zeggen dat Jezus voor hem of haar is gestorven. Dat klinkt best heftig.

Maar wat betekent die kruisdood van Jezus dan precies?

Het antwoord is niet heel makkelijk, in feite is de betekenis ook nooit helemaal te vatten. Maar we kunnen op basis van de Bijbel er wel een aantal dingen over zeggen. Dan ontdek je meer over de grote liefde van God die in de kruisdood van Jezus naar voren komt. 

In feite moeten we bij de betekenis van de kruisdood van Jezus in drie richtingen denken.

1. Richting God

Als je gelooft in de God van de Bijbel is Hij helemaal perfect: volkomen heilig, goed, zuiver en volmaakt. En wij mensen zijn dat niet.

Onze onvolmaaktheid maakt dat wij God niet zomaar onder ogen kunnen komen. Wij kunnen als onvolmaakte mensen onmogelijk de aanblik van een absoluut heilige God verdragen. Zie het als een te hete douche waar wij niet onder kunnen staan. Dat zien we terug in het leven van verschillende personen uit de Bijbel, zoals Jesaja

Om het voor de mens mogelijk te maken dat hij met God in contact komt zal er een oplossing moeten komen.
Het wonder is dat God zelf de gedaante van een mens aannam en in Jezus naar de wereld kwam om onze plaats in te nemen. Zo kon Jezus de mensheid vertegenwoordigen en God rekende als het ware met Zichzelf af en betaalde onze schuld.

2. Richting de mens

De verhoudingen tussen God en de mens zijn hierdoor weer hersteld. Doordat Jezus aan het kruis stierf, is de mens in een andere verhouding gekomen met God. De scheiding tussen God en mens is opgeheven.

Maar dat herstel in relatie wordt niet automatisch ons deel. Je zou het een aanbod van God kunnen noemen dat om een reactie vraagt. God wil het aanbieden uit liefde en Zijn verlangen is dat wij uit liefde, vrijwillig, dat aanbod accepteren. God wil ons daarbij niet dwingen, omdat liefde niet te dwingen is. Liefde is een keuze.

Christenen die deze keuze in hun leven gemaakt hebben en daar dagelijks de rijkdom van ervaren, gunnen het hun medemens ook van harte. Behalve dat Jezus’ kruisdood herstel heeft bewerkt in de relatie met God, is het ook een voorbeeld van opofferingsgezindheid. Jezus heeft Zichzelf helemaal gegeven voor ons welzijn. De Bijbel spoort aan om vanuit diezelfde dienstbare, gunnende, gevende houding te leven.

Behalve dat Jezus’ kruisdood herstel heeft bewerkt in de relatie met God, is het ook een voorbeeld van opofferingsgezindheid.

3. Richting het kwaad en de slechtheid in de wereld 

Toen de eerste mensen toegaven aan de verleiding om in opstand te komen tegen God sleurden zij de hele mensheid mee in het kwaad. Vanaf dat moment heeft de wereld met een bezetting door een vijandelijke macht te maken (satan/duivel).

De kruisdood van Jezus zou je kunnen vergelijken met de invasie van de geallieerden op het strand van Normandië (D-day: decision day). Iedereen wist dat de bevrijding een kwestie van tijd zou zijn. Ook onze bezetters beseften dat. Er zou nog gevochten gaan worden, er zou nog een hongerwinter komen, maar de bevrijding was in aantocht (V-day: victory day) en de bezetter zou het moeten afleggen.

Je zou de kruisdood en de opstanding van Jezus uit de dood ook als D-day kunnen zien. We leven namelijk nog steeds in een wereld waar de vijandelijke macht ons gigantisch dwarszit, maar de bevrijding is een kwestie van tijd. En dat besef is er ook in de wereld van de duivelse machten. Zij weten dat de definitieve bevrijding in aantocht is. Want Jezus komt terug om definitief orde op zaken te stellen. En dan zullen de machten van het kwaad en de dood het moeten afleggen!

Genadetijd

We leven nu dus als het ware tussen D-day en V-day in. Een tijd die in de Bijbel genadetijd genoemd wordt. Er is namelijk nog tijd om te kiezen bij welke macht jij wilt horen. Kies je voor de bezetter of kies je voor Jezus, de Bevrijder van de bezetting?


Doorpraten? Dat kan met één van onze e-coaches. Vul dan onderstaand formulier in.
Wil je graag meer lezen over wat Jezus hier op aarde kwam doen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan (verzending alleen binnen Nederland). Kijk ook eens naar onze (gratis) online cursussen over diverse thema’s.

Peter Hartkamp

Christen, familiemens, levensgenieter, bruggenbouwer, voetbalfan, boekenwurm, mooi-weer-kampeerder en voorganger. Lees meer blogs van Peter, of neem een kijkje op de website van Peter. (Disclaimer)


Je bent een...*





*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor