Waarom is zingen zo belangrijk bij christenen?

Home | Blog | God | Waarom is zingen zo belangrijk bij christenen?

Die christenen met hun psalmen, gezangen en andere liederen. Alsof je door liedjes te zingen de wereld kan veranderen zeg. Daarnaast is er natuurlijk de vraag of God, als die al bestaat, zit te wachten op de muziek die wij mensen maken. Hij heeft wel andere dingen aan Zijn hoofd zou je denken.

Misschien herken je jezelf in dat soort uitspraken. Misschien geloof je wel in God, maar doe je dat liever stilletjes van binnen, op je eigen manier. Maar toch, waarom is zingen zo belangrijk voor christenen? Sommige wereldreligies kennen wel bepaalde vormen van muziek of gezang ter meditatie, maar niet zozeer het zingen van liederen die dan ook nog eens ‘tot eer van Hem’ omhoog worden gestuurd.

Bijbelse oproep

Christenen zingen geestelijke liederen omdat de Bijbel daartoe oproept. Ja, dat is een eenvoudige reden, maar wel eentje die gelovigen zeer serieus nemen. In de Bijbel worden gelovigen opgeroepen om vervuld te worden met de Geest van God en niet met eten of drinken waarin losbandigheid is. Het is de bedoeling dat christenen als ze onder elkaar zijn ‘spreken’ met psalmen, lofzangen en geestelijke liederen. Het is de bedoeling dat ze voor de Here God zingen en Hem loven met hun hart. Hem loven is Hem eer brengen.

En of dat zingen nu in rap tempo gaat of juist heel langzaam, doet er eigenlijk niet toe. Het belangrijkste is dat de klanken en woorden eer brengen aan God. Soms zijn het gebeden die gezongen worden, soms lofliederen, soms dankliederen en ja, soms feestliederen… als in een polonaise. Dat wordt in de Bijbel een reidans genoemd.

Adoratie

Zingen is zo belangrijk voor christenen omdat het de focus verlegt van de dagelijkse sores waar iedereen mee te maken heeft naar de goedheid en genade van God. Door voor Hem en tot Hem te zingen denk je niet meer aan jezelf, alleen nog maar aan Hem! Daarom kunnen mensen in vervoering raken door gezang en muziek. Ja, zeg je misschien, dat heb ik ook bij een popconcert. De vraag daarbij is dan wel naar wie je adoratie op zo’n moment uitgaat.

Het zingen voor en tot God helpt mensen door moeilijke tijden heen, brengt genezing waar ziekte is en troost waar verdriet is.

Psalmen

Duizenden jaren geleden zongen gelovigen al tot God. De Bijbel (bibliotheek) bevat het boek Psalmen. Honderdvijftig verschillende liederen zijn er opgenomen in dat boek, allemaal tot eer van God. De schrijvers/dichters van die tijd riepen het steeds opnieuw uit: “Ik zal de HERE zingen, zolang ik leef, ik zal mijn God psalmzingen, zolang ik ben.”

Door de eeuwen heen zijn die psalmen op muziek gezet en zelfs vandaag de dag nog maken muzikanten er moderne bewerkingen van. Het zingen voor en tot God helpt mensen door moeilijke tijden heen, brengt genezing waar ziekte is en troost waar verdriet is.

Gods aanwezigheid

Het allerbelangrijkste is dat God troont op de lofgezangen van Zijn kinderen. Met andere woorden, als christenen Hem eer en lof toezingen, is Hij daar, is Hij aanwezig. En dat, lieve mensen, is een heerlijke ervaring!


Wil je zelf ontdekken wie God is? Ontdek het in één van onze cursussen. Zelf de Bijbel lezen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan (verzending alleen binnen Nederland). Misschien wil je wel doorpraten met één van onze e-coaches, dat kan. Een reactie hieronder achterlaten is ook mogelijk.

Marja Verschoor-Meijers

Auteur, tekstschrijver, denker & doener. Lees meer blogs van Marja, of neem een kijkje op Marja's website. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor