Waarom ergeren aan een ander?

Home | Blog | God | Waarom ergeren aan een ander?

Soms betrap ik mijzelf op gedachten dat ik bepaald gedrag van sommige mensen niet zo leuk vindt. Irritant zelfs. Ik heb dan het idee dat ze het allemaal niet goed doen en ze er met de pet naar gooien of slechts wat aanrommelen in het leven.

In alle arrogantie heb ik op zulke momenten het idee dat anderen het niet goed doen en ik hen wel even zou kunnen vertellen hoe het zou moeten, maar daarmee stel ik eigenlijk mijzelf op als iemand die boven die ander staat. Die ander is in vergelijking tot mijzelf niet veel waard in die vergelijking. Herken jij zulke gedachten?

Oude gedrag

Eigenlijk is het hoogmoed waar ik hier over schrijf: overschatting van mijzelf en mijn eigen kunnen. Als ik eerlijk ben is dat ik-gerichtheid, egoïsme, zelfgerichtheid. Dat is gedrag wat niet past bij iemand die gelovig is. Het is wat je oud gedrag zou kunnen noemen.

Ik heb ontdekt dat dit oude gedrag niet is waar ik werkelijk naar verlang. Het is niet waar mijn hart naar uit gaat, maar het zijn gedachten die gestuurd worden door allerlei onderliggende zaken die ik nooit meer de overhand wil geven in mijn leven. Toch doe ik nog altijd verkeerd en is zonde nog altijd in mijn leven aanwezig. Ik maak fouten, maar Paulus leert ons het volgende:

Doe niets om er zelf beter van te worden of om erover te kunnen opscheppen.
Maar wees bescheiden en vind andere mensen belangrijker dan jezelf.
Let niet alleen op wat goed is voor jezelf.
Let ook op wat goed is voor een ander.
Wees net zo [ bescheiden ] als Jezus Christus was. Hij was God.
Maar Hij vond dat niet zó belangrijk, dat Hij het niet los kon laten.
Nee, Hij heeft zelfs al zijn goddelijkheid opgegeven.
Hij kwam naar de aarde om een dienaar te worden. Hij werd helemaal mens.
En als mens heeft Hij Zichzelf vernederd door [ God ] gehoorzaam te zijn tot de dood.
Ja, zelfs tot de dood aan een kruis.
Daarom heeft God Hem ook de hoogste eer en de allergrootste macht gegeven.
Hij heeft Hem belangrijker en machtiger gemaakt dan wie dan ook.
Want God wil dat iedereen in de hemel,
op de aarde en onder de aarde de knieën zal buigen voor Jezus.

Hij wil dat iedereen hardop zal toegeven dat Jezus de Heer is. Want dat eert God de Vader! 

Overschreeuwen

Ik hoef me niet beter voor te doen dan ik ben. Overschreeuwen is niet de manier om gezien te worden. Ik geloof in liefde omdat Jezus mij liefgehad heeft. Als we in Hem geloven dan mogen we Hem navolgen. Doodgaan aan onszelf. Niet meer ik-gericht, maar gericht op de ander.

Niet gericht op persoonlijk verheerlijking, maar op het verheerlijken van Jezus die alles heeft gegeven voor jou en mij. Jezus leeft en stierf voor mij en om jou. De eer en (h)eerlijkheid is voor Hem vanwege zijn oneindige liefde voor ons.

Niet gericht op persoonlijk verheerlijking, maar op het verheerlijken van Jezus die alles heeft gegeven voor jou en mij.

Wil van de Vader

Het grootste voorbeeld van hoe het moet is Jezus zelf. Hij heeft lief en werd de minste, maar daarmee werd hij ook de grootste. Hij deed daarmee de wil van de Vader. Geloven betekent daarmee dat we niet meer gericht zijn op wat we zelf willen, maar op wat de Vader wil.

Laten we ons inzetten met heel ons hart en leven naar wat Hij zegt. We hoeven niet meer in oud gedrag te vervallen om onszelf te profileren. We zijn reeds gezien. Hij hield van je voor je überhaupt geboren was. Hij wilde je en dus hoeven we niet op anderen neer te kijken. Jezus gaf alles voor jou en mij!

Zorg ervoor dat je in alles een voorbeeld bent voor de gelovigen: door je woorden, je manier van leven, je liefde, je geloof en je zuiverheid.


Doorpraten? Dat kan met één van onze e-coaches. Reageren mag ook onder deze blog. Wil je graag meer lezen over wat Jezus hier op aarde kwam doen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan via [email protected] (verzending alleen binnen Nederland) of kijk bij één van onze (gratis) online cursussen.

Erik Velema

Christen - Vader en opa - Houdt van mensen in hun pure vorm - Begeleider - Trainer - Coach - Hulpverlener meervoudige problematiek - Present zijn - Provocatief - Directief. Lees meer blogs van Erik. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor