Waarom doet Hij niets?

Home | Blog | God | Waarom doet Hij niets?

De hele wereld staat op zijn kop. Grote en kleinere evenementen worden afgelast of verplaatst. Scholen zijn dicht, mensen worden verplicht om thuis te blijven. Veel, vooral oudere, patiënten sterven aan het coronavirus. Het is een verwarrende en vooral onzekere tijd. Boven deze blog staat: Waarom doet Hij niets? Met die “Hij” wordt God bedoeld. In tijden van nood wordt er vaak geroepen:

Waarom doet God niets? Waarom doet God ons dit aan?

God krijgt de schuld

Heel eerlijk? Het verbaast mij altijd dat veel mensen, die zich normaal weinig of niets van God aantrekken, of überhaupt in Hem geloven, Hem toch de schuld geeft van deze ellende. Is dat niet een beetje gemakkelijk?

Als je het boek Richteren leest zie je dat de tijd niet zoveel veranderd is.

Toen begonnen de Israëlieten te doen wat in strijd is met de wil van de Heer. De god Baäl gingen ze dienen en de Heer, de God van hun voorouders, de God die hen uit Egypte had gehaald, keerden ze de rug toe. Zij beledigden de Heer diep.

God beledigen

Dat laatste zinnetje zegt veel. Wat mensen wel of juist niet doen maakt blijkbaar uit voor God. Je kunt God beledigen. Kan je je dat voorstellen?

Hoe zou jij reageren als diegene waar jij heel veel van houdt, jou ontrouw zou zijn? Zou je direct ingrijpen als je het ontdekte? Of zou je wachten en de kans bieden om open te zijn?

In het boek Richteren stuurt God steeds weer opnieuw boodschappers om het volk te waarschuwen. Alleen blijken woorden niet genoeg te zijn. Pas als het volk het zwaar krijgt, herinneren ze zich de woorden weer. Het lijken wel kinderen; pas als ze de consequenties ervaren, stoppen ze.

Alles koek en ei

Het is niet gezegd dat deze crisis een straf van God is. Maar zou het kunnen dat God even niet ingrijpt, zoals wij dat graag zouden zien?

Stel dat alles weer koek en ei is, en het virus is verdwenen, zou je dan nog steeds je vragen aan God stellen?

Of zijn je vragen vooral bedoeld om Hem te dwingen jou te gehoorzamen. Dat Zijn rol is om jouw leven prettig te maken? Ik wil je niet beledigen hoor, maar wel even prikkelen met deze vragen.

Eerlijke vragen

Of ik het dan niet vreselijk vind dat mensen ziek worden en sterven? Absoluut wel. De voorbeelden raken me en ik ben niet meer of minder beschermd omdat ik mezelf een kind van God weet. Maar ik weet één ding heel zeker: God komt Zijn beloften na. Hij dwingt niemand om dat te geloven, maar ik kan er niet omheen. Ieder mens kiest zelf, en de beloften van God zijn groot en reiken zelfs tot over de dood. Dus nee, ik geloof niet dat dit een straf is. Wat dan wel? Ik zou zeggen: hét moment om je eerlijke vragen en zorgen met God te delen. En daarna ook te luisteren, Hem de kans te geven zichzelf bekend te maken aan jou. Want Hij heeft al veel gesproken en zelfs Zijn eigen Zoon hiervoor gegeven! Hij wacht. Wacht op jou!

Mijn hoop en gebed is dat deze tijd, ondanks de vreselijke gevolgen van dit virus, een tijd voor je mag zijn van bezinning en ontdekking van Gods liefde!

Wil je meer weten over God en Jezus?
Meld je dan aan voor de online cursus “WaaromJezus”.

Heb je een andere vraag of opmerking? Reageer dan gerust via dit formulier “Meer weten”

Onne de Vries

Jezusfan, luisterend oor, kijkt over kerkmuren heen, hart voor jongeren, nuchtere fries, reislustig en bewogen met mensen. Lees meer blogs van Onne. (Disclaimer)

5 reacties

 1. Roland Rispens op 3 april 2020 om 13:37

  Mooi verwoord Onne

 2. Chris Hof op 18 september 2020 om 13:33

  het spijt me zeer maar ik geloof er helemaal niets van…. het moet allemaal vanuit de mens en zijn ontzag en aanbidding komen, maar gaat ondertussen over de rug van ENORM veel lijden en pijn…… als er een almachtige liefdevolle god bestaat, waarom krijgen kinderen dan botkanker?

 3. Chris Hof op 18 september 2020 om 13:37

  en: hoe verhoudt het antwoord ‘Ieder mens kiest zelf’…. zich tot de vraag of je het erg vindt dat mensen ziek worden en dood gaan? kun je dat toelichten? De getroffenen hebben niet hard genoeg gezocht, gesmeekt en gebeden?

 4. Onne de Vries op 26 september 2020 om 18:35

  Beste Chris
  Bedankt voor jouw vragen!
  Op veel vragen heb ik ook geen antwoord. Je zult het met mij eens zijn dat het in deze wereld niet helemaal goed gaat? We leven in een gebroken wereld.
  In de eerste hoofdstukken van de Bijbel zou je kunnen ontdekken hoe dit gekomen is.
  Ik geloof en weet dat dit leven eens stopt. Ik geloof en weet ook dat er na dit leven iets nieuws komt.
  Dit geeft mij de moed en kracht om pijn en verdriet te dragen. Waarom er zoveel pijn en verdriet is weet ik ook niet. Maar doordat ik geloof dat Jezus de verbroken relatie tussen God en de mens weer hersteld heeft, mag ik weten dat hierna het weer “zeer goed” (Genesis 1:32) zal zijn. Ik heb gekozen om dit te geloven en dat troost mij. Ben ik dan vrij van ellende, ziekte en pijn? Nee, zeker niet. Maar het vooruitzicht voor mijn eeuwige toekomst is wel veranderd. Heb ik hiervoor mijn stinkende best gedaan? Nou nee, het enige wat ik heb gedaan is: geloven dat Jezus in mijn plaats voor al mijn fouten en gebrokenheid heeft betaald. Niemand zal jou dwingen om dit te geloven. De keuze die ik heb gemaakt veranderd niet mijn situatie maar wel mijn bestemming. Ik hoop dat dit jouw vraag enigszins beantwoord.

  Met vriendelijke groeten

  Onne

Laat een reactie achter

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor