Waarom ben ik onzeker?

Home | Blog | God | Waarom ben ik onzeker?

Je hebt het jezelf vast ook wel eens afgevraagd, waarom ben ik onzeker? Onzeker zijn kun je ervaren als iets heel vervelends. Wat zou het toch heerlijk zijn om altijd onbezorgd en zonder schaamte te leven. Dat lijkt mij in ieder geval heerlijk. Ik kwam eens een quote tegen die me aansprak:

“Tension is who you think you should be. Relaxation is who you are.”
(bron onbekend)

Dit betekent zoiets als: Wanneer je voelt dat je gespannen bent, probeer je iemand anders te zijn. Als je je ontspannen voelt, ben je jezelf. Ik voel me het prettigst als ik niet bezig ben om mijzelf beter voor te doen dan dat ik ben. Als ik mezelf accepteer om wie ik ben. Misschien herken jij je hierin?

Oorzaken onzekerheid

Waar komt die onzekerheid vandaan? Het kan verschillende oorzaken hebben. In je leven maak je vanalles mee. Je doet positieve ervaringen op, maar ook negatieve. En die ervaringen vormen je zelfbeeld. Vooral de ervaringen die je in je kinderjaren opdoet hebben grote impact.

Je kunt je vast wel indenken hoe negatief je zelfbeeld beïnvloedt wordt als je vaak gepest wordt. Maar wist je dat de rol van je vader ook van grote invloed is?

Rol van een vader

Een vader bevestigt je als zoon of dochter in je identiteit. Wanneer je vader regelmatig liet merken dat hij in je gelooft, dat hij je mooi of stoer vindt, dat hij van je houdt, dat hij je speciaal vindt, dat hij trots op je is, noem maar op, dan voel je je bevestigd in wie jij bent. Dit kan hij doen door het uit te spreken, maar ook door het te laten merken door bijvoorbeeld tijd voor je vrij te maken. Je krijgt hier zelfvertrouwen van.

Stel, je vader was altijd druk met zijn werk. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat was hij bezig op kantoor. Als je op de deur van zijn werkkamer klopte, mocht je binnenkomen en stopte hij even met zijn activiteiten om je op schoot te nemen en even met je te praten en te knuffelen. Hij zei: “Wat fijn je te zien! Je hebt mijn dag helemaal opgevrolijkt!” Dan voelde je je toch speciaal en geliefd?

Andersom kan het ook. Je vader was altijd druk met werk. En als je dan even naar hem toe wilde gaan, had hij geen tijd. Hij keek je aan met een blik die jou vertelde: “Jij weer? Stoor me niet! Je ziet toch dat ik met iets belangrijks bezig ben?” Drie keer raden hoe jij je dan voelde.

De relatie die je met je vader hebt is belangrijk (geweest) voor hoe jij over jezelf denkt en hoe je in het leven staat.

Perfecte vader

Ik heb nu een klein onderdeel van de invloed van een vader benoemd. Je kunt er veel meer over lezen. Maar één ding is duidelijk: de relatie die je met je vader hebt is belangrijk (geweest) voor hoe jij over jezelf denkt en hoe je in het leven staat.

Geen enkele vader is perfect. Geen enkele vader kan ervoor zorgen dat je helemaal geen problemen hebt met onzekerheid. Maar ik ken één Vader die wel perfect is: God.
Wist je dat? God is een Vader! Hij heeft jou gemaakt. Hij was erbij toen je gevormd werd in de buik van je moeder. Hij heeft jou unieke talenten gegeven. Hij maakte jou met een doel. Lees deze brief van God aan jou maar eens en probeer tot je door te laten dringen wat het voor jou persoonlijk betekent. Wat roept het bij je op?

Omdat God jouw maker is en als een vader voor jou wil zijn, en Hij precies weet hoe je in elkaar zit, is Hij degene die jou ten diepste kan bevestigen in wie jij bent. Ik vind dat iets heel bijzonders!

Oefenen

Hoe werkt dat in de praktijk? Stel dat je worstelt met het gevoel dat je niet leuk genoeg bent, of dat je niks kan. Daar kun je heel verdrietig en gefrustreerd van raken. Wat je dan mag doen, is dat gevoel en de gedachten die erbij horen aan God geven. Je vertelt Hem precies wat er binnenin jou gebeurt. En vervolgens ga je opzoeken wat God over jou zegt. Vaders Liefdesbrief kan je daarbij helpen, maar er staan in de Bijbel nog veel meer teksten die je kunnen helpen ontdekken hoe God over jou denkt.

Vraag God om je te helpen om dit te gaan geloven. Doe dit elke keer opnieuw. In het begin voelt het misschien wat vreemd, maar op den duur worden Gods gedachten over jou ook jouw gedachten. Je groeit als het ware in zelfvertrouwen. Stapje voor stapje.

God is een Vader! Hij heeft jou gemaakt. Hij maakte jou met een doel.

Ik gun het je dat je ontdekt hoe bijzonder God jou vindt en hoeveel Hij van jou houdt! Mag ik je uitnodigen om God beter te leren kennen? Bijvoorbeeld door de WaaromJezus-cursus of een andere (gratis) online cursus. Reageer onder deze blog wat jouw gedachten hierover zijn, of stel zelf een vraag.

Zijn er in jouw verleden dingen gebeurd, bijvoorbeeld in de opvoeding, die veel schade hebben aangebracht? Zoek dan ook professionele hulp via je huisarts.

Esther Prigge

Pastoraal werker - Coördinator e-coaches - Moeder van 2 jongens - Nieuwsgierig - Creatief - Houdt van gezelligheid met vrienden - Enthousiast (soms iets té) - Kan chocola moeilijk laten staan Lees meer blogs van Esther. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor