Waarom ben ik hier?

Home | Blog | Bijbel | Waarom ben ik hier?

Wij zijn contingente wezens.

Contin-wattes?

Zo dat is er uit, het moet maar eens gezegd worden. Ik ben het, jij bent het, wij zijn het allemaal. Iedereen is een contingent wezen. Met andere woorden: wij zijn er, maar we hoeven niet per se te bestaan. We zijn niet afhankelijk van andere wezens. Moeder Aarde zou ons niet missen als we er niet zouden zijn. (Meer weten over de filosofische term ‘contingentie’? Wikipedia!)

waarom ben ik hier?

Bij voorbeelden

Anders is het met andere wezens. Neem bijvoorbeeld een bij. Als je een bij uit de natuur haalt, of beter gezegd alle bijen, dan heeft dat grote gevolgen voor het gehele systeem. Het bevruchten van bloemen en bomen is onder andere afhankelijk van de bijen. Bomen kunnen niet even buurten om elkaar te bevruchten. De bijen hebben daarin een belangrijke rol te vervullen.

Er zijn veel meer voorbeelden te bedenken. Zo keek ik gisterenavond naar het oosten in het begin van de avond. Ik zag een grote ster staan en na onderzoek bleek het Jupiter te zijn. Met een stevige verrekijker zag ik de schoonheid zien van de planeet. Hoewel ‘planeet’ niet helemaal de juiste omschrijving is. Het is eerder een gasbol, en dat heeft zo zijn reden. Het is het ‘stootkussen voor de aarde’. Hoe ver de afstand ook van de aarde is, deze ‘planeet’ heeft haar functie in het heelal. Zo heeft ook de zon haar functie, en de maan. Alles hangt precies goed en heeft invloed op de leefbaarheid voor de aarde. Alles hangt samen. Wij niet, wij zijn contingent.

Waartoe zijn wij hier op aard?

De vraag borrelt dan al snel op: Waarom zijn we er dan wel? Die oude(rwetse) vraag: Waartoe zijn wij hier op aard? Wat heeft onze aanwezigheid voor meerwaarde? Waarom en waarvoor leef ik dan? Wat is er gebeurd en waardoor wij zijn ontstaan?

Evolutie?

In mijn beleving geeft de evolutietheorie daar geen antwoord op (reageer gerust!). Volgens die theorie is een vis op het land terecht gekomen en heeft daardoor ledematen gemaakt om vervolgens op het land verder te kunnen. Het gevolg zou dan zijn dat alle ontwikkelingen een oorzaak en gevolg hebben. Dus op tijd is de bij er gekomen om de bomen te bevruchten, en ga zo maar door. De mens zou dan uit de aap zijn ontstaan en in het ecosysteem een taak hebben gekregen. Maar daar wringt de schoen, volgens mij. Wij hebben geen taak. We hebben ons hoogstens kunnen aanpassen aan onze omgeving en hebben uiteindelijk onze omgeving naar onze hand gezet met alle gevolgen van dien.

Een creatieve geest?

Omdat het gehele systeem zo gecompliceerd in elkaar zit denk ik dat het antwoord eerder komt van een creatieve geest. Een schepper. Iets wat er eerder was en boven de schepping staat. De intelligente planner.

Dat wij als contingente wezens er zijn, heeft een andere reden dan de rest in de schepping. We zijn onafhankelijk (maar binnen ons soort afhankelijk van elkaar: mannelijk en vrouwelijk). We lijken volgens de Bijbel in die zin op onze bedenker en maker (Genesis 1:26), die zich als God laat kennen in Vader, Zoon en Geest; ook al een afhankelijke relatie, in zichzelf, in zijn ‘soort’ God.

De mensheid kreeg volgens de Bijbel de opdracht om de aarde te Genesis 1:28. Dat was de opdracht vanaf het begin. We zijn contingent. Contingente heersers over deze aarde. Boeiend toch?

Ik krijg nu de ongewilde neiging om als contingent wezen de tuin te gaan spitten. Gelukkig moet ik oppassen op mijn kleinzoon. Het wezentje dankt zijn bestaan aan mijn verliefd-worden in 1980.

Om over door de praten. Ben jij onafhankelijk? Wanneer voel jij je meer of minder afhankelijk van anderen? Geloof jij dat we een contingente, creatieve geest weerspiegelen?

Zo ja, wil je misschien meer ontdekken over het mysterie God én mens? Neem hier contact met ons op, of overweeg eens onze online cursus WaaromJezus?.

Ruud van Delft

Moderator bij nlikzo-einsiedln.savviihq.com en Medewerker Studentlife bij Agapè Nederland. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor