Waar moet je beginnen met Bijbel lezen?

Home | Blog | Bijbel | Waar moet je beginnen met Bijbel lezen?

De Bijbel is een bijzonder boek. En op een of andere manier gaat het lezen ervan niet altijd hetzelfde als een gewoon boek. Waar moet je eigenlijk beginnen? Hier een paar tips voor je:

 

tips voor het bijbellezen

Begin niet op pagina 1

Als je de Bijbel wilt lezen, zou je natuurlijk op pagina 1 kunnen beginnen en dan door kunnen lezen, maar dat raad ik je niet aan! Je begint dan in prachtige, maar ook moeilijke geschiedenissen. Het is beter om te beginnen bij een van de verhalen over Jezus (dus een van de evangeliën) en van daaruit andere delen van de Bijbel te gaan lezen.

Eigen karakter

Elk evangelie heeft z’n eigen karakter. Matteüs laat zien hoe Jezus de vervulling is van de beloftes in het Oude Testament. Verder staan er veel toespraken in van Jezus (zoals de beroemde bergrede). Marcus is kort en bondig en laat de impact van Jezus op zijn omgeving zien. Lucas schrijft vooral aan niet-joden en laat hun zien wie Jezus is. Johannes is heel meditatief en geeft veel van Jezus’ onderwijs weer. Er komen hele indrukwekkende gesprekken van Jezus met mensen in naar voren.

Daarna zou je bijvoorbeeld Paulus’ brief aan de Filippenzen en Galaten kunnen lezen.

Lees de Bijbel mobiel

Je kan de Bijbel lezen je de browser via bible.com waar ook een aantal eigentijdse Nederlandse vertalingen beschikbaar zijn. Lees de Bijbel op je mobiele telefoon met de YouVersion Bijbel applicatie. Al bijna 100 miljoen mensen gebruiken deze. Download direct »

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor

Wouter van der Toorn

Art Director van Jesus.net, blogger op Creatov.nl. Met liefde voor mooie verhalen, nieuwe media, geloof, films en muziek. Voor nog veel meer inspiratie, ga naar mijn blog » (Disclaimer)

3 reacties

 1. Avatar Raymond op 2 juni 2014 om 10:50

  Fijn om mensen wegwijs te maken bij het lezen van de bijbel. Uit eigen ervaring weet ik dat het lezen van de bijbel lastig is als je Jezus niet kent of als je nog zoekende bent. Ik denk dat je God’s Geest moet betrekken bij het lezen van de bijbel om de bijbel te begrijpen. Dit mis ik in jouw stukje, maar is denk ik wel belagrijk om mee te geven. Dit is niet negatief bedoeld, maar als opbouwende feedback. Ga vooral door met wat je doet. Je zal erdoor gezegend worden.

  God’s zegen en veel succes.

  • Avatar Wouter van der Toorn op 2 juni 2014 om 11:43

   Hi Raymond, je hebt helemaal gelijk. Zekers, de Heilige Geest moet de ogen van het hart openen. Het doel van dit artikeltje is om de eenvoudige tips door te geven.

 2. Avatar Jerry Makkinje op 28 augustus 2014 om 09:27

  Wat ik zo mooi vind aan de Bijbel is dat je het op zoveel verschillende manieren kunt lezen. Elke keer krijg je nieuwe inzichten en het vernieuwd je denken elke keer weer. Veel kerken hebben zo hun eigen leesplan zo vinden veel kerken dat je het beste met Johannes kunt beginnen omdat het ook een stuk voorgeschiedenis bevat wat de andere evangeliën niet hebben. Verder zijn er veel leesplannen online te vinden die je de mogelijkheid geven om de Bijbel in 1 jaar te lezen met zowel het oude als het nieuwe testament. Ik heb besloten om het nieuwe testament te lezen op basis van de jaartallen waarin de verschillende brieven en evangeliën geschreven zijn. Erg interessant om eens te proberen. Verder is het in mijn ogen vooral belangrijk dat je een rustige plek vindt waar je de tijd en ruimte hebt om zonder afleiding te lezen.

Laat een bericht achter