Waar ligt jouw identiteit?

Home | Blog | Identiteit | Waar ligt jouw identiteit?

Veel mensen lopen rond met allerlei geheimen. Natuurlijk is het prima om niet overal mee te koop te lopen. Soms is het ook gewoon beter om over bepaalde zaken je mond te houden ten opzichte van bepaalde mensen. Het is belangrijk om daarin te leren wat gezonde grenzen zijn. Wie vertel ik wat en waarom zou ik dat doen.

Veel mensen hebben echter vooral ook geleerd om te zwijgen over allerlei zaken in hun leven. Ze hebben geen netwerk waarin ze met anderen kunnen overleggen of met wie ze kunnen delen. De maatschappij wordt steeds individualistischer. Het voelt ook veilig om een masker van ‘ik heb de boel onder controle’ op te houden.

Aanvoelen

Wat je ook doet en hoe je het ook doet, mensen prikken daar vaak prima doorheen. Ze zien aan hoe je keuzes maakt en met wie je omgaat en hoe je doet, wie je bent. Ze kennen misschien niet precies jouw gedachten en wat je voelt, maar ze kunnen vaak een aardige inschatting maken van iemand die niet lekker in zijn vel zit, of waar je ongemakkelijk van wordt bijvoorbeeld. Waar het op neer komt is: mensen weten heel goed dat er iets speelt in je leven. Ze voelen het aan, ze ervaren het, al kunnen ze de vinger er niet altijd op leggen.

Transparantie

Veel mensen zoeken naar transparantie. Ze willen gezien en herkend worden en tegelijk willen ze dat op bepaalde plekken eigenlijk liever niet. Niemand wil de vuile was buiten hangen, maar we willen allemaal gezien en gekend worden. Veel mensen lopen hierop vast. Ze weten niet meer goed wie ze zijn, doordat ze voortdurend bezig zijn met de vraag; ‘wie ben ik?’

Jezus zegt dat Hij als het ware een bron is. Niet zomaar een bron, maar een bron van Levend Water.

Om er nu werkelijk achter te komen wie je bent, is het belangrijk om vooral ook eerlijk naar jezelf te zijn. Maar hoe doe je dat als je niet goed weet hoe zaken in elkaar zitten bij jezelf? In ieder geval is het goed en gezond om te erkennen dat je niet alles weet. Niet over hoe je alles moet aanpakken, hoe alles precies werkt en wat je allemaal zou moeten doen.

Bron

Maar hoe dan verder? Ik geloof dat je datgene waar je tegenaan loopt, het beste bespreekbaar kunt maken met Degene die weet wie je werkelijk bent. Daarvoor is het handig om bij de bron te beginnen. Jezus zegt dat Hij als het ware een bron is. Niet zomaar een bron, maar een bron van Levend Water. Dus geen water wat overal vandaan zou kunnen komen, maar vanuit de oorsprong. Van binnenuit. Dat is namelijk waar we in contact met de Hem kunnen zijn.

God zoeken

Bijzonder toch? Veel mensen zoeken en weten niet hoe te beginnen. Ze meten zich een houding aan die niet goed past. Ze leggen zaken op plaatsen waar we niet moeten zijn. Terwijl, wanneer we transparant willen zijn, we in onszelf God mogen zoeken en met Hem mogen spreken. We mogen aangeven waar we tegenaan lopen en Hij wil ons dan juist leren wie we zijn.

Wie zijn we dan? In Johannes kunnen we lezen dat een ieder die de Heer Jezus heeft aangenomen, de macht heeft om kind van God te worden. Wie we zijn, ligt in de keuzes die we maken. Wanneer we ernaar verlangen om bij God te horen, dan zijn we dus kinderen van God. Dat mag je identiteit zijn. Prachtig toch?


Meer weten over identiteit vanuit de Bijbel? Met het leesplan ‘Mij, mezelf & ik’ kun je een start maken! Of volg bij ons de cursus ‘Identiteit’.  Je kunt deze cursus gratis en zonder verplichtingen volgen in je eigen tempo – met hulp van een e-coach voor al je vragen.

Erik Velema

Christen - Vader en opa - Houdt van mensen in hun pure vorm - Begeleider - Trainer - Coach - Hulpverlener meervoudige problematiek - Present zijn - Provocatief - Directief. Lees meer blogs van Erik. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor