Waar is gebed niet voor bedoeld?

Home | Blog | Bidden | Waar is gebed niet voor bedoeld?

Waar is gebed niet voor bedoeld

Een tijdje geleden zat ik in een kerkdienst in de buurt van een meisje van een jaar of acht. De dominee begon aan zijn laatste gebed als afsluiting van de dienst. Hij bad vurig. En lang. En hoe langer hij bad, hoe meer ze begon te draaien op haar stoel. Elke keer als de dominee pauzeerde of ademhaalde, hoorde ik haar ongeduldig fluisteren: ‘Amen!’

Zo grappig – en herkenbaar, want zelf was ik ook wel toe aan wat frisse lucht.

Gebeden bestaan er in alle soorten en maten: lang, kort, stil, hardop, een vast gebed, in eigen woorden, noem maar op. Gebed is bedoeld om te groeien in geloof, in vertrouwen, en in je relatie met God.

Maar hé, we zijn ook maar mensen. Dus er zijn een aantal valkuilen waar je het beste rekening mee kunt houden. We zetten ze hier voor je op een rijtje.

Verlanglijstje

Natuurlijk mogen we van God vragen wat we willen. Maar dat betekent niet dat datgene wat we willen voor onze neus staat als we onze ogen open doen.

gebed - cadeaus

God is geen Sinterklaas of een geest in een lamp. Als je gebed meer gaat lijken op een verlanglijstje dan op het toevertrouwen van jezelf aan God, neem dan een stap terug en begin bij de basis.

Onderhandelen

In de Bijbel vind je verhalen van mensen die met God onderhandelen (Abraham, Mozes en David bijvoorbeeld). Maar ze deden dit altijd ten behoeve van het volk van God, in hun rol als leider. Dit is niet te vergelijken met bijvoorbeeld bidden om een hoger inkomen, en beloven dat als je dat krijgt, meer Bijbel zult lezen. ‘Als U mij dit geeft, dan doe ik dat voor U.’

Bidden is geen handjeklap of het sluiten van de beste deal – het is van hart tot hart mogen praten tot de allerhoogste God.

Applaus

Er is niets mis met mooie woorden, lange volzinnen en gebeden doorspekt met bijbelteksten. Onthoud goed dat je niet bidt om gezien of gehoord te worden door anderen of om een wit voetje te halen bij God.

bidden - goedkeuring krijgen

Weet je wat Jezus hierover zegt?

‘Wees bij het bidden niet langdradig en gebruik geen zinloze woorden, zoals de andere volken doen. Want die denken dat hun gebeden worden verhoord als zij veel woorden gebruiken. Doe niet zoals zij. Bedenk dat uw Vader precies weet wat u nodig hebt, al voor u Hem erom vraagt!’ (Mattheüs 6:7-8, HTB)

Geen verlanglijstje dus, geen handjeklap en geen applaus: het allerbelangrijkste om te onthouden wat betreft gebed is dat God jouw hart ziet. En met jouw hart mag je bij God komen om Hem beter te leren kennen te groeien in relatie met Hem.

Wil je meer weten over bidden? Kijk dan bij deze cursus over gebed.

RedactieJe bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor